Google+ Followers

Thursday, December 31, 2009

Like a lioness protecting her cubs, Happy new Year? Yea rite ;(

Dah nak masuk tahun baru. Saya perasan yang tahun 2009/2008 sangat banyak entry saya yang luka-lara-sedih-menanges sume. Tapi, yang melenyapkan semua itu adalah "The ultimate birth of my baby girl, Aiyris Zarra."
Seriously, when i look at her, all the dooms and looms are gone in the blink of an eye. Macam, bila balik kerja penat-tension dan busuk, bila pandang muka Aiyris Zarra, sejuk je hati. Tengok mata dia yang jernih tu, lega!
Tak percaya? Cuba korang try buat. Bila tension atau susah hati, cari la baby mana-mana and look in their eyes.
It sort of therapy you know?
Dulu before kawen pun, i was not really kid-kinda person. Pegang anak orang pun tak reti sangat dan bila tengok baby-baby lain tak lah teruja sampai menjerit comelnye bagai. Tapi bila tengok anak yang dilahirkan sendiri bertarung nyawa, sayang gila and rasanyalah, kalau nyamuk nak gigit dia pun aku boleh kejar sampai zoo negara kat ulu kelang (tetibe).
Seriously. Dulu, i never know/appreciate the feeling with kid or baby. bila dah jadi ibu ni, rasa macam nak give everything that the best for the child. Like, biarlah aku yang kena demam/sakit mata/cirit-birit daripada Aiyris Zarra yang kena. Biarlah aku yang panas berpeluh waktu malam asalkan Aiyris Zarra dapat kipas dan selesa tidur.
Ini rupanya perasaan seorang ibu ;) (tiba-tiba aku paham, like a lioness protecting her cubs.)
A lioness protecting her cubs? biar betul, garangnye aku? Tak. ini influence tengok banyak sangat National Geographic.

Wednesday, December 30, 2009

HARAM... (tajuk kali ini memang keras sikit sebab aku tension)

Sangat-sangat menyampah dan bosan bila tak ada internet di pejabat dan terpaksa meminjam komputer kawan dan bila balik rumah pun tiada internet.
Bosan!
Dan saya rasa mula membenci seseorang dalam hidup saya. Sebab dia, keluarga saya jadi hancur begini.Ya, saya mahu meninggalkannya. Selamanya. Sejauh-jauhnya sehingga dia tidak dapat mencari saya lagi untuk kepentingan dirinya. Biar dia bahagia bersama "orang baru" dalam hidupnya. "orang baru" yang saya kira haram. "Orang baru" yang terbaru. Baru sebulan!
Kononnya "Orang baru" ni baiklah, tahfiz konon. Apa jadahnya kalau pakai tudung rambut blonde sebab dye yang murah dan tergedik-gedik macam perempuan pelacur?!Memang haram.
Haram sebab dia memang tidak mempunyai keizinan untuk hadir dan tinggal di bumi di sini. Dia layak hanya berada di sana. Dan saya kira dia memang haram kerana dia memang haram. Menggedik-degik di hadapan kakak saya. Mujur saya tidak berada di sana pada waktu itu. kalau tak..
Memang dia haram. Dua-dua pun dah jatuh hukumnya haram. Haram kerana dia menzalimi saya dan semua sejak kecil. Haram kerana dia masih tak sedar-sedar.
Memang dia haram buat saya.
Dan kalau sesiapa rasa saya tidak berhak untuk menjadi seperti ini sekarang ini. Then talk to my face. I dont really F%@#$&^G care!
Kau memang boleh buat aku dan semua macam ini, Memang kau boleh tengking herdik dan pukul kami. Suatu hari nanti bila duit dan harta kau habis dikikis, dan kau merempat sebab dibuang oleh kedua-dua "orang baru" yang kau sembah tu, kau jangan cari aku lagi.Tapi Allah itu maha Adil. Dan diam-diam kami bukan kosong tapi berisi. Semoga Allah tunjukkan kau ke jalan yang benar.
Saya ingin lari!

Sunday, December 20, 2009

Allah Maha mengetahui..

Pernah tak korang rasa serba tak kena bila bangun je pagi sampai ke....entah bila nak stop?

Banyak dah yang aku nak cuba katakan dalam blog ni, tapi asyik padam-padam-padam je. Ntah. Tak de idea barangkali?

Cuma bila dah jadi mak ni, keutamaan memang lah pada baby. Ni aku blog pon dia tengah tido. Barulah boleh tengok facebook, ladang-ladang aku yang dalam alam maya ni, sapa pencuri sayur-sayuran aku and etc.

Jadi seorang ibu, title yang paling agung aku rasa dalam hierarki manusia. Dan menjadi ibu sekarang ini, aku rasa keutamaan diri ni dah jatuh ke tempat kedua. Betul lah kata orang-orang tua, semua ibu nak yang terbaik untuk anak mereka. Aku pun. Kalau boleh aku nak semuanya yang terbaik untuk Aiyris. Ada pengurus rumah yang boleh menjaga dia di rumah aku sendiri, dan kalau boleh warga tempatan. Aku pun nak pakai kan aiyris baju-baju yang branded macam GAP for kids ke, Guess? ke, Oshkosh bigosh ke. Dan juga melimpahi dia dengan permainan. Yang pelbagai. Tapi. Sekarang masih tak mampu lagi.

Ya, aku sedih.

Tapi, bila teringat ayat ini, aku jadi gembira semula. Kira boleh la senyum..

Barangkali engkau membenci sesuatu, tetapi itu lebih baik bagimu. Dan barangkali kamu menyukai sesuatu sedangkan itu buruk bagimu. Dan Allah Maha Mengetahui apa yang kamu tidak ketahui.

Al Baqarah:216.

Sungguh, sebagai manusia yang selalu alpa dengan nafsu dunia, aku memang selalu mahu itu dan ini. Merungut itu ini.

Tapi Allah lah yang Maha Mengetahui, bukan? Manalah aku tahu jika diberiNya aku kemewahan yang melampau, sehingga beg Gucci/Coach/LV boleh aku lemparkan kesana kemari menjadikan aku insan hina yang berlagak,bongkak dan selalu memandang rendah pada hamba Allah yang lain?

Ya Allah, Aku lebih rela hidup begini.

Plan Allah itu lah yang terbagus, bukan? ;)




Sunday, December 13, 2009

Start back at one...

Sorry u ols sebab dah lama tak update.Something has happened with my internet connection sebab invalid certificate apa tah. Last-last saya godek-godek dapat jugak betulkan sendiri, ehem terer tak?

Jadi, dah lama tak update, otak untuk menulis pun makin karat. hahaha. Nak tulis pasal apa eh. oh, baik saya mulakan dengan Aiyris Zarra dulu. apa update dia?

Dia dah pandai merajuk ok? Dahla pipi dia tu macam di pam-pam yang boleh diangkat-letak-angkat-letak pastu hempas sebab labuh sangat. Cet apa da geram kat anak sendiri? Cerita nya haritu, saya konon-kononnya berkatalah pada si kecik ni, next week dah kena tinggal dengan pengasuh, so mommy nak ajar minum susu guna botol la. Aiyris minum dalam keadaan terpaksa and then buat muka muncung taknak pandang muka mommy dia? ada ke patut?cis. umur tak sampai 2 bulan ok? dah pandai merajuk bagai?

So, speaking of which, tomorrow i will be starting back to work, which is so so so not preferable (i prefer to stay at home and be a fulltime mommy ceh leh percaya ke?). It just seems so awkward to me now, to start back to work after a long holiday. Huwaaaaaa lepas ni cuti kena tunggu sabtu ahad je la.




Thursday, December 3, 2009

I thought....

It has been a while since i updated my blog. Sigh...What a lazy bum i am. No, Lazy is not the correct word, i just full with the responsibility as a mommy to Aiyris Zarra.

So, i thought to myself ( a lot actually, that happen to be in my mind right now as we speak). So, i said to myself, this is the feeling of being mom. i can say that almost most of my time is dedicated to take care of the baby. I need to feed her, bathe her and even sing her lullaby to sleep. Those time for myself were gone. No more time to waste as to do my own thing like reading, surfing the internet and what not. But regardless what i mention just now, i am enjoying the chores as mom. Big GRIN ;)

I just finished reading New Moon, a great and intriguing start. But mellow at the end.
So thus the movie i guess (haven't seen it yet)

I am actually thinking about the future. I feel obligated to change it in a way. For it to be secure.

Monday, November 23, 2009

House/apartment hunting.Anyone?

Yesterday me n husband went out looking for house/apartment. And i never thought that the hunting would be this hard. i know, that i am still in the pantang mood but, this has to be done nevertheless.

So, went home and still searching. went through the internet to find the right home that suits our budget(ehem, bajet dahla ciput,huhuhu).

So, if any of you out there that happens to know any house/apartment to rent around Serdang/Sri Kembangan/bandar baru Bangi, Please let us know asap. Your true coorporation are really being appreciated by us. thanks.

(Kenapa aku rasa macam tulis surat rasmi ni? sah! english aku dah berkarat!)

Wednesday, November 18, 2009

Our First anniversary


Rasanya baru semalam kami disatukan..
Terima kasih sayang atas segalanya..


Dedicated to our first anniversary..
09112009

Sunday, November 8, 2009

Kegembiraan saya yang pertama..



Aiyris Zarra pada hari pertama dia dilahirkan..

Alhamdulillah, Subhanallah..


Tanggal 15 oktober 2009..saya telah bergelar seorang ibu kepada seorang bayi perempuan, Aiyris Zarra.


Biar saya bercerita tentang pengalaman saya, boleh?

Mengandungkan Aiyris Zarra adalah suatu pengalaman yang sangat indah, mudah dan menyenangkan saya. Sepanjang tempoh 9 bulan itu, saya tidak ada sebarang tanda morning sickness, tidak pula moody selalu dan sentiasa bersemangat.



Sepatutnya Due saya pada 3 oktober 2009. Tapi Aiyris Zarra sungguh selesa dan nyaman berada di dalam kandungan saya sehinggalah melebihi 12 hari dari tarikh itu.

Jadi, pada 12 oktober 2009 saya telah mengadmitkan diri saya ke Hospital Ampang yang terletak sekangkang kera dari rumah. Hari pertama di sana, masih lagi bersemangat dan sihat.

Sampailah malam itu, tangan saya dimasukkan jarum oleh doktor pelatih yang saya kira memang tak berpengalaman lagi. Ini, saya akan ceritakan kemudian.

Hari kedua, pagi di Wad 4D itu, kami ibu mengandung beramai-ramai beratur untuk diperiksa "jalan". MasyaAllah, sakitnya bukan terperi kalau kita dapat doktor yang ganas dan berjari gergasi. Bak kata sahabat saya, You'll just know when the times come, kan? selepas diperiksa, saya di"induce" buat kali pertama. Selepas itu, saya masih lagi berupaya berjalan.Berbual dengan gembira.
Pukul 2 petang hari yang sama, saya diperiksa jalan lagi, dan di"induce" lagi buat kedua kalinya. Sepanjang 6 jam kemudian, saya berasa contraction yang maha hebat. Sebagai pesakit asthma yang tidak pernah mengalami sakit lain, saya mengalami kesakitan contraction yang maha hebat ini. Sehingga saya disuntik "piteridin", iaitu ubat untuk menahan sakit. barulah saya dapat tidur pada malam itu.

Keesokan harinya (14 oktober 2009), saya diperiksa jalan lagi, Masya Allah, walaupun sudah 2 kali induce, jalan masih lagi terbuka 1 cm. Sedangkan kesakitan yang saya alami maha hebat seakan sudah tiba masanya. Saya menangis. Dengan kehadiran suami disisi pada waktu melawat sahaja, semangat untuk meneruskan hari itu padam seakannya. Saya berkata pada doktor yang berjari gergasi, yang saya tidak sanggup lagi untuk mengalami induce buat kali ketiga, dan saya rela memilih untuk dibedah sahaja. Dia setuju, memandangkan setelah 2 kali induce, jalan masih tak terbuka.

Dan buat kedua kalinya, saya diberi suntikan piteridin.


Dan saya terkenal di wad itu sebagai seorang pesakit yang minum air selusuh sebelum waktunya. Dan ianya benar belaka, yang air selusuh hanya menyebabkan kesakitan 2 kali ganda jika diminum pada waktu yang salah. Subhanallah..

Pada pukul 10 lebih malam itu, kami digemparkan pula dengan adegan orang yang ingin membunuh diri di atas tingakat wad itu. Suara orang tidak sihat itu jelas kedengaran dan ada kalanya tingkap wad kami terhentam dengan bunyi yang kuat. Saya ketakutan, tapi disebabkan kesakitan contraction melampau, perkara itu tidak saya endahkan.

Tepat pukul 11 malam itu, rasa contraction yang saya alami makin kerap. Iaitu selang 5 minit. saya mengadu pada nurse. Dan sekali lagi saya diperiksa jalan. Doktor mengesahkan jalan telah tebuka 3cm..Sakit ang saya tanggung sepanjang sela 5 minit itu bagaikan mimpi ngeri.

Tepat pukul 3 pagi, saya telah dimasukkan ke dewan bersalin. Dengan alunan Al-Quran yang dipasang di komputer, saya menjadi sedikit tenang sambil menunggu kedatangan suami. Suami datang 10 minit kemudian, dan saya sempat meminta maaf darinya.

Kesakitan contraction yang saya alami masih lagi dalam sela masa 5 minit, sehinggalah pukul 6 pagi, bukaan jalan baru terbuka 5 cm, sedangkan saya sudah rasa nyawa di ambang maut. MasyaAllah, saya terfikir, jika saya mati ketika itu...

Pukul 8 pagi, air ketuban saya dipecahkan oleh doktor muda melayu. Malu? tidak lagi. Apa yang ada dalam kepala saya hanyalah Allah dan rasa kesakitan.

Tangan saya yang dimasukkan jarum oleh doktor (sila baca diatas) menggelembung bagai belon dan disedari nurse. Jarum dimasukkan pada tangan kiri saya pula. Ketika itu, sakitnya tidak seberapa jika dibandingkan dengan rasa contraction itu.

Pukul 9 pagi kemudian, bukaan mencapai 8 cm, dan ketika itu rasa untuk meneran menjadi sangat sangat terasa. Saya digesa nurse untuk meneran dan selang 25 minit kemudian, keluarlah si bayi itu. Rasa sakit terus lenyap buat seketika tatkala Aiyris diletakkan di atas dada saya. Dan ketika itu, matanya telah terbuka memandang saya. Apa yang terucap dari mulut saya hanyalah Subhanallah.Subhanallah. Subhanallah. Saya menangis semahunya ketika itu.

Menangisi kekerdilan diri berhadapan dengan kesakitan, menangisi kebesaran Allah menciptakan manusia dan menangis kerana kelegaan untuk bayi yang baru dilahirkan. Alhamdulillah ya Allah, aku telah selamat melahirkan seorang lagi umat islam di muka bumi ini.
If you think that the pain ends there, then you are totally wrong.

Disebabkan saya digunting dan kesan koyakan, saya terpaksa dijahit. Mulanya saya dibius di paha, tapi tiada kesan. Saya masih lagi terasa saya dijahit hidup2 dan terasa vibrate benang dan jarum melalui daging saya.


Dan rasanya, lagi sakit berbanding melahirkan.
Saya masih sempat memarahi nurse dan menendang lemah perut mereka, hehehe sila gelak. Ini kerana mereka tersalah jahit dan membukanya semula! Kesakitan yang berkali kali kali ganda.
Akhirnya kaki saya disadung di atas alat khas dan saya siap di "siang" oleh 4 orang doktor pada pukul 11 pagi! Pertarungan selama 12 jam berakhir disitu.
Oh ini saya, sesudah bertarung..


Andai saya tahu pengorbanan ibu sebegini besar, tidak sesekali saya akan melukakan hati ibu..

Andai ibu saya masih ada di sini, akan saya kucup tangannya..

Terima kasih kerana telah melahirkan saya ke bumi..










Thursday, September 17, 2009

Kasut Kerani

Rentetan peristiwa persiapan raya ni kan, OhEMjey, i dah beli kasut kerani yang i idam-idankan selama ini. Huwahuwahuwa. Cuba teka kasut kerani tu kasut apa? and, OhEMjey! i bought 2 shoes and i was like sooo Paris Hilton last nite (eii gelinye kat diri sendiri gedik rasa macam nak sepak diri sendiri sampai penyek).

Oh okay now, get my feet back on the ground.

But seriously, Korang tau ke tak kasut kerani tu apa? ngeee gelak jahat.
With the full support and persuasion from my hubby, thus he said that i should reward myself (For getting my master Degree, new job and child in my belly), i FINALLY closed my eyes and said, What the heck, it is so true that i should reward myself for being me!. Ngeh.

And today wearing the shoes, feeling so "obligated" to go to work konon2..and thus my feet got some minor bruised. ceh apadaa.

And i also bought the set bersalin already. And relocate some duit raya for the kids. and my father.

Tonite, we'll be off to Gerik.

Selamat hari raya!


Wednesday, September 16, 2009

Selamat Hari Raya Aidilfitri

Salam Ramadan buat semua..

Oh my, saya sangat letih bila fikirkan pasal raya ni sampai saya tak sedar yang badan ni kepenatan dan 9 bulan mengandung, ok? Lately, tidur saya mesti tak cukup 6 jam.

Dan bila mengandung dan especially dah menunggu hari untuk deliver ni, mak baby kena dapatkan rehat yang cukup.But, not me.

Rasa macam dah nak ambil cuti je dari sekarang. Penat. Penat. Penat.

Cakap pasal persiapan raya, Saya tak ada baju raya lagi. boleh tak kalau tak nak beli?boleh kan?
Dan cakap pasa raya juga, tahun ni saya beraya di grik, kampung suami. Bermaksud bukan di k.l, kampung saya. Bermaksud juga saya tak dapat la nak shopping katak di Jalan TAR malam raya macam tahun lepas hujan-hujan pun ku redah jua.

I could not imagine how my raya would be like this year. Raya bukan di tempat yang biasa saya sambut raya sepanjang 26 tahun yang lepas. Long journey with this raya feeling and ambiance.
bukan tak biasa balik kampung suami, tapi ini rayalah. Suatu perayaan yang orang melayu islam mesti sambut. dengan bahagia. happy.

Pernah tak saya cakap yang saya memang tak suka sambut raya? saya suka bulan Puasa sahaja. bila datang raya, mesti sedih. tak tahu kenapa. Mungkin tak pernah merasa nikmat beraya satu family yang lengkap. Jadi, raya tu tak berapa nak best.

Tu, dengar suara pengarah saya di pagi hari. huhu shuuhhh im hiding in the office!
Dia marah siapa tah.

Kuih raya pun, saya sempat buat tart nanas and biskut mazola je. Itu pun semalam kakak saya yang tolong habiskan bakar sebab saya dah penat sangat.

Oklah, di kesempatan kali ini saya ingin memohon maaf kalau terkasar bahasa, tersinggung hati dan perasaan secara sedar atau tidak, dan minta dihalalkan makan dan minum.

Selamat hari raya, Maaf zahir dan batin.
And drive safe people!

Banyak jugak perkataan penat dalam entry kali ini. Rasa macam penat la.Ha tengok, penat lagi. Stop writting.



Wednesday, September 9, 2009

Knock me down.Dushhh!

Saya tak tahu lah hari ini, kenapa dengan diri saya. Kepala pening berbuai-buai, macam nak berdiri pun tak mampu (tapi saya tetap pergi kerja, tepuk bahu sendiri ehem).

Selamat hari jadi kepada kawan saya, Yan, yang menyambut hari jadinya yang ke 27 tahun ni. Dengar citer mahu kahwen dengan Mr. Captain, Tahniah!Amin.

Tadi saya menelefon seorang sahabat lama, yang juga mengandung anak pertama macam saya. Saya masih tak berpeluang untuk meluahkan perasaan saya kerana dek beliau yang selalu menjadikan saya tempat mencurahkan segala perasaan/isi hati/mood/apa-apa yangterlintas dalam hatinya kepada saya. Dia berkata-kata dengan petah dan pantas, dan saya selalu cam bahawa orang-orang macam inilah yang selalu mencantas dan membuatkan saya lupa apa yang saya mahu katakan.

Eh, bukan saya membenci, tapi agak kelakar kerana, saya tak berpeluang bercakap.Hehehe.

Ada juga seorang kawan saya yang petah berbicara, almaklumlah, bekas debator sekolah, pertama kali saya bertemu dengan dia di UKM, iaitu di dalam lif. Saya yang memulakan perbualan, memandangkan kami baru first year dan tercari-cari teman untuk study dan sebagainya. Saya bertanyakan dia tentang suatu assignment dan ujian, adakah dia sudah bersedia? Dia membalasnya dengan panjang lebar sehinggakan saya sudah keluar dari lif dan pintu lif sudah pun mahu tertutup, dia MASIH bercakap. Hehehe lucu. Tapi itulah dia.

Saya sering kali terkelu atau terdiam. Most of the time. Tapi kalau saya diberi lebih kopi pada suatu hari itu, ehem. Mulut saya pun boleh jadi seperti mulut mereka. Details.

Bercakap mengenai ke'details"an (is there such word?), saya masih boleh bertoleransi kepada sesuatu benda yang sangat penting, sederhana penting, atau penting, serta kurang penting. Tapi saya masih mencari kesesuaian untuk mendengar bahan-bahan yang TIDAK PENTING. Saya cuma tidak suka mendengar bahan-bahan seperti itu yang mana saya kira, jika didengar pun, boleh mendatangkan lagha dan menyemakkan ruang memori otak saya. Seperti contoh, apa yang dimakan pada hari itu, atau kenap baju orang itu begini dan begitu. It just does not make any sense, kan?


Tuesday, September 8, 2009

Apa Plan ?

Em, setelah bersedap-sedapan cuti selama 3 hari yang heaven, terasa malas nak pergi bekerja itu memangla terasa sangat. Nak-nak pula kadang-kadang hujan pagi pulak tu, memang selesa sangatlah membungkuskan diri dalam gebar.Tidur, nikmat!

Puasa. Puasa kali ini memang suatu pengalaman yang baru buat saya. Pertama kali berpuasa berdua (er, sebenarnya bukan berdua sebab adik ada bersama kan), jadi banyak juga pengalaman. Biarpun sang suami bukanlah particular sangat tentang makanan berbuka dan sahur (seriously, dia boleh makan kurma dan air sejuk je untuk sahur, macam sangat zuhud ye), tapi saya yang berlebih-lebih mahu memasak itu ini, tak sedar perut dah besar, dan bila kepenatan, mulalah moody semacam sampai mulut boleh ikat dan gantung dengan hanger.

Semalam saya masak rendang ayam (maaf tak ada gambar untuk dikongsikan). Itu percubaan kali kedua saya memasak rendang, heh. Kerana pada saya, rendang adalah resipi agung yang mana ia boleh mengurniakan darjah kebolehmasakan seseorang individu itu. Pasal rendang ayam saya, Rasanya bolehla dimakan, cuma semalam kekurangan kerisik pula. Dan ditambah pula giliran kami untuk menyumbangkan kuih muih untuk dibuat moreh atau berbuka puasa di masjid, saya dengan kelam kelibutnya memasak karipap seorang diri. (okaylah bukan seorang diri, suami ada tolong menggoreng karipap, dia terer pulak goreng karipap tu,jadi licin je permukaan karipap tu tak menggerutu macam yang selalu lihat di pasar malam/juadah). Pun gambar karipap saya tak diambil. Sigh..

Cuma, saya ada cita-cita. Dan cita-cita ini timbul selepas saya membuat perangkaan perbelanjaan raya, untuk:
  • baju raya budak-budak (anak saudara saya),
  • kuih raya
  • duit raya kepada sepupu sepapat anak sedara bagai.
  • Persiapan rumah
Natijahnya bajet saya macam, erm ketat sedikitlah! Jadi, kembali kepada cita-cita saya, saya bercadang untuk membuat kuih raya! yeay! ada 3 yang saya berkenan dan reti (tu je yang saya tahu) iaitu:
  • Kuih tart nenas (yang ni saya pernah dan selalu buat dulu, pengalaman, guna butter SCS memang best jadi tart kita berbanding kalau guna buttercup. yela, mahal lagi bagus kan?)
  • biskut mazola (biskut ni senang gila nak buat, cuma renyah bila nak proses kacang tu)
  • short bread biscuit (yang ni baru nak cuba, ngeh3 ntah jadi buat ke tak)
Jadi, marilah berdoa agar cita-cita saya ini tercapai. Amiin.. hehe.

p/s: saya rindu nak bershopping di jalan TAR pada malam raya..tahun ni tak berpeluanglah...;(

Thursday, September 3, 2009

Menghitung hari..

Haaa....cuba tengok di atas..kat my baby gaga tu..haaa takut tak? kandungan saya dah berusia 9 bulan! Macam tak percaya je dah masuk 9.

And tahniah saya ucapkan kepada adik ipar saya, Pona and Pojat di atas kedatangan baby baru mereka! memang comel and sebijik muka pojat. huhu

Maybe ini juga last entry saya yang terakhir sebelum saya bersalin? mungkin ke?
Sangat takut menanti hari itu. Tak ada pengalaman lagi..

Yang saya tahu hari itu saya akan bertarung nyawa bagi melahirkan seorang lagi umat islam ke muka bumi ini. Semoga Allah permudahkan proses bersalin saya nanti, amiiinn


Saturday, August 29, 2009

Sayang saya


Terima kasih kepada si dia, yang siang malam memberikan semangat dan sokongan di kala saya hampir-hampir putus asa tidak mahu meneruskan penulisan tesis, putus asa mengikut format penulisan tesis Gaya UKM yang renyah tu, dari segi kewangan untuk printing semualah!

Thanks honey, for you being there for me at ALL times!

Friday, August 28, 2009

Seriously??

Remember Meredith Grey in Grey's Anatomy in an espisode ( i cant remember which one) but the one with a serial killer who sat in a dead sentence in a bout 5 days, and he had at the same time brain tumor? Where McDreamy and Christina Yang went on opposite idea/feeling towards the patients as Meredith felt sympathy / sorry for him?

It is ironic isn't ?

But being Meredith Grey whose known as Dark and twistered or whatever not, she genuinely understand of why the guy became serial killer.

The guy learned how to read below the sinks and being beaten since childhood. Sad, and Meredith knows it.

This feeling goes the same with me, when i saw this. Should he been beaten up that bad for the crime he had done, and what gives peoples rights just to punished him before laws?

I just confused with myself today. I bet Meredith sometimes feels the same way too. Too miserable and chaos. And people like us ( dark twistered and whatever) just feel that way.

Enough of that.

Well, last nite me and gurlfriend went out to mcD after taraweh (since i missed you all so much that makes me snap our pictures together), Yan says like this "Weh, aku kagum la min ni setiap hari leh update blog".

Dear, if i like to blog in a day, i would be blogging all day long without stop (since idea datang mencurah-curah or that my heart need to say it out loud). And if i did not have the mood, there you goes, sampai berbulan-bulan pun takde update.

Besides, isnt it nice to read your friends blog more often? knows how he/she feels and their wherebouts..What happen in their life or whether they need your hands in a hard situation or..

You see, i have so much to blog in here. This, is my territory of putting what i thought and feels..Since i have been shutted up for long..

Hope you guys do not get bored reading my blog !











Thursday, August 27, 2009

Majlis konvokesyen UKM

Seperti yang dijanjikan, ini adalah foto konvokesyen saya yang berlangsung pada 19hb Ogos 2009.



Ini Pentas UKM.


Itu lah saya, gemuk kan? Beriya-iya sms suami untuk ambil gambar ketika beratur.

Posing mengada sambil tahan panas. Nampak tak perut memboyot saya kawan-kawan?


Bersama kakak saya, hanya dia dan suami saya sahaja yang hadir. sudah biasa lah..tidak meriah pun. Panas pulak tu berjubah bagai..


Posing depan bangunan fakulti sains hayat, kira-kira 8 tahun hayat saya di sini (campur dengan degree dan master jugalah)


Bersama kak alina, dia sangat baik kepada saya, pernah beri saya duit sebanyak rm 50 di saat saya tiada duit untuk makan di ukm. imagine that! Sampai mati pun saya akan ingat kebaikan dia..


Bergambar depan gerai setelah didesak suami. Kenapalah depan gerai ni??


Sebenarnya ada lagi gambar konvo, cuma malas nak editlah!

i have to go to sleep now..goodnite....



Senyum tak perlukan duit kan?

Maaf.Maaf. Maaf. bukan bermaksud mahu mencuri tulang semasa bekerja (heh) tapi berasa mengantuk tahap er, dewa kerana minit mesyuarat yang saya tulis ini memang, MEMBOSANKAN.

Saya mahu bercerita tentang kakak cleaner di tempat kerja baru saya ini. Em..bukan apalah sangat, tapi terfikir, kenapa mahal sangat senyuman dia kepada saya, sedangkan setiap kali saya terjumpa dengannya, senyuman saya sampai ke telingalah!

Berbeza dengan kak ika dan riana, pekeja indonesia yang bekerja di tempat lama saya. Kami boleh berbual dan bergosip itu ini, dan saya amat berpuas hati dengan kerja mereka membersihkan meja saya dari tinjaan tikus dan sebagainya. Kadang-kadang itu, meja saya memang misreable, balik-balik dari berikan kuliah kepada pelajar, meja saya "sparkling clean". Saya amat berterima kasih kepada mereka.

Tapi berbeza dengan situasi sekarang, senyum pun susah. Banyak sangat agaknya kerja dia, kasihan..(mari berfikiran positif di bulan Ramadan ini). Dan bilik saya jarang sekali dia masuk untuk menyapu sampah. Printer saya di pejabat baru ini pun sudah berhabuk (Meh sini bagi kain and air sabun, i will do it willingly). Em...

Oklah, ngantok dah hilang, sambung balik wat kerja kerani ni!

Wednesday, August 26, 2009

When chicken and ducks try to communicate..

Okay, dalam bahasa melayunya, bila ayam dan itik cuba bercakap/berbual..tahu tak apa natijahnya?

So, i really hate to be in a position where i have to sit in the middle of conversations/meeting where i could not thoroughly gives my opinion on. It makes me feel totally stupid and i hate that. hahahaha so, what to do?

You see, i like to believe that my heart belongs to biotechnology. And now being stranded in different field such Plant Physiology, i feel suffocated. Trying to catch up with everyday-new-terms in Plant Physio, like, Photosynthesis (Okay, yang ni takpela sume orang pon tahu), plant morphologyla, phytomonitoring la, how to do fertigation, fertilizer, compost and what not, it all makes me feels that i am a lumpy person, you know..and i really hated that situation.

But, alhamdulillah as for now, my boss is okay and i think i can follow his steps. And during the meeting, i was so shy to introduce myself to the people (yela first time guna table microphone and The Mic was the one i kept staring at whenever we have meeting and such, never realise i would have been given chance to use it heh) , i was stuttered with the broken english where people stared at me. I hate, i hate. i hate!

But when they were told that i have an expertise in molecular, everyone was like Waaaaahhh....(melopong). Me dalam hati says "dorang tak tahu yang aku ni bukan terer sangat pon" sambil tersengih macam kerang busuk. cis.

So, itu je .hehehehe

P/s: i will update u guys with the convo picture later on la eh. promise.






Tuesday, August 25, 2009

%#%^#%&%##@$% hahahaha korang tak dapat baca tajuk kali ni apa...

Mari berkata tentang kenaikan berat badan saya, mari?

Semua orang yang rapat dengan saya pun tahu, yang saya dan isu ini telah bersama sejak kurun ke berapa entahlah. dan sejak mengandung kebelakangan ini, emm lagilah kan? bagai dipam2 je badanku ini.

Sometimes, i just feel comfortable with my body or size. Ramai yang kata, takpe, asal sihat. Ok, look back, tekanan darah ok, gula pun normal, so i guess im still ok dan sihat, betul kawan-kawan?

Alhamdulillah, sepanjang tempoh mengandung ini simptom morning sickness amat jaaarang sekali. Kalau ada pun hanya pening. Muntah pun tak pernah la lagi. Doc kata maybe sebab ini berat badan awak bertambah (apart of the appetite yang memang er, unstopable??)

Tiba-tiba saya terbau asap rokok pulak di pejabat ni. Mana datangnye? hoi, tak puasa ke dia orang ni?

Anyway, selain berasa selesa dan kini tak lagi mengambil hati kalau-kalau ada orang menegur "Wah...bulatnye sekarang ko ni! " atau "eh ni min ke ni?" sambil buat muka hairan, saya terfikir, mampukah saya membuang lemak-lemak ini dari badan saya lepas bersalin nanti?

Mampu atau tidak? (Suara mcm dalam kartun Go Diego Go)

Monday, August 24, 2009

Amazingly...

It is amazing how people can put you in a place that make you can not recognize yourself.

It is amazing too to have a true friend that always be there when you need them to be..

It is amazing too, to have a feeling of uneasiness to someone who just barge your office and use your computer with that snobbish looking kinda face without permission of course..

It is amazing too that i do not even hate this kind of situation anymore..

As i said, your word, attitude or gestures can even bring me down..

Sunday, August 23, 2009

Ramadan Al Mubarak

Selamat menyambut Ramadan Al-Mubarak..

Semoga Ramadan kali ini dapat mendekatkan kita kepada ALLAH..Semoga dosa diampunkan dari segenap segi dan diri serta hati disucikan daripada segala kejahatan..

Amin..

Wednesday, August 19, 2009

Kenapa dia ?

Alhamdulillah, hari ini saya sudah Konvo.

But im not ready yet to talk about the convocation. Not just yet, just let me gain my strength and some pathetic photos for you ok?

Cuma minda saya masih terkesan dengan perihal keluarga yang tak sudah-sudah. Seakannya.
Dari segenap segi dan sudut, ada yang tak kena. Dugaan datang bertimpa.

Tahun lepas saya dikejutkan dengan berita yang saya rasa tak mampu untuk menanggungnya seorang. Sampai sekarang, benda itu masih tidak lagi selesai.

Timbul lagi masalah, satu, persatu. Yang saya kira, kalau lah rakan-rakan seangkatan mengetahuinya, mungkin mereka tidak percaya.

Saya cuma mahukan keluarga yang normal.

Count your blessing my dear, someone told me.

Ye, saya tahu fakta itu. Dan saya selalu bersyukur dengan apa yang saya ada, dikurniakan anak dalam kandungan, dapat juga bergraduasi setelah sekian lama dan kerjaya baru yang tetap. Alhamdulillah.Alhamdulillah.Alhamdulillah..

Tapi sebagai manusia biasa yang dihujani dugaan dan rahmat pada masa yang sama, saya jadi terlalu sibuk memikirkan yang negatifnya.

Sebagai manusia biasa juga, saya sedar, saya lemah dan selalu berprasangka buruk pada takdir. Nauzubillah.

Saya selalu menyalahkan seorang ini atas kepincangan keluarga saya. Kalaulah dia bertanggungjawab dan sedar, mungkin keluarga saya tidak akan berantakan begini. Dan mungkin juga arwah mak tidak memendam rasa sehingga sakit dan akhirnya meninggalkan kami.

Dia tidak pernah memberi peluang kepada kami adik beradik untuk bersuara. Suara kami selalu tenggelam. Dek kerana suaranya yang bergema semesta alam. Kalau pun tidak disahut dengan balasan suara yang kuat, mungkin dibalas dengan anggota badan dan benda yang lainnya.

Saya sendiri pernah dihentam dengan helmet, apa kes? tak payahla saya uraikan lebih lanjut.

Cuma bila saya dimarah dengan suara mengaum dan diperli tentang solat saya yang kononnya tidak berpaksikan Allah yang maha esa, yang solat saya cuma solat ikut-ikutan sahaja, hati saya menjadi luluh dan berputus asa serta berfikir, mungkin tiada lagi kasih sayang dia kepada saya.

Dan bila dia menuduh saya ini TETAP dan SELAMANYA BODOH, di hadapan mak tiri saya serta adik beradik, saya terdiam. Mungkin hanya duit yang saya beri setiap kali bersua akan menjadi faktor tunggal untuk dia memberikan senyuman kepada saya.

Saya ada kawan-kawan yang sanggup mendengar, tapi saya risau mereka akan jemu muak nak muntah dengar masalah saya ini berulang kali. Mereka juga ada masalah sendiri, bukankah? Setiap orang pun ada masalah sendiri..

Ya Allah, ampunkan dosaku kerana mempunyai perasaan ini kepadanya, sucikanlah hati ku dari perasaan kotor kepadanya, lupakanlah apa yang telah dia lakukan kepadaku dan adik beradikku ya Allah..

Entry kali ini juga entry yang berani, pengakuan dari jiwa saya..


Friday, August 14, 2009

Saya petani moden!

Ceh tajuk, macam apa tah.

But it is true and it will be true,somehow. OR, anyhow.

Todays i went to see the land of mine, and thus completing the proposal and yes, it can be send to the evaluator. I really hope that it could be approved.

Alhamdulillah, people here are warm and kind and they already offer help to plant it soon.

But something missing in my heart now. Am i missing my students? The lecturing sessions? Or simply i just do not really fit yet with this new job then?

I am. petani moden. hahahaha

Tuesday, August 11, 2009

Buah Cempedak di luar pagar, ambil galah tolong jolokkan..

No, i dont wanna look at the time..

Eventually, i looked at it. Hah?! baru 11.30 a.m? still have 5 hours and 30 minutes to go. I am counting the time to go back home and rest.

Manusia..manusia...memnagla tak pernah nak rasa cukup kan dngan apa yang kau ada ?(Marah diri sendiri). Bila takde keje, nak keja, and bila dah keje, nak keja yang lagi best, bila dah dapat keja yang konon2 best, nak berhenti jjadi suri rumah pulak! Arghhh!!!! tension.

Ok, ini entry yang kedua dalam separuh masa pertama bekerja. Jangan risau, saya dah pun siapkan proposal tu, cuma tinggal milestone je ..

Hari ini saya puasa ganti (sila marah diri sendiri sekali lagi, sekaliii je lagi sebab dah last-minit macam gini baru kau nak ganti)

Baca-baca blog kawan saya ayin, yang memang pandai masak tu, memangla menduga kan saat2 macam ni.hehe.

Enrty kali kedua ni tiada motif sebenarnya. cuma nak buat-buat taip supaya kalau orang ada lalu lalang depan bilik ni nanti dorang ingat la saya sibuk (ceh padahal update blog) ehh tapi keja dah siap eh..

maybe petang karang nak jumpa boss untuk approval for the proposal.
Saya budak baru belajar, kalau salah tolong tunjukkan..

Tunjukkanlaaaaaa.................................



Susahnye bila kepala tak sama..haih.....

Aduhai..aduhai..

Mengantuk lemah lemau tahap gaban kesatria ke sepuluh dah ni. Eh jap, jap..bukan mengantuk, bukan apa pun, bosan agaknya di tempat baru ni ha..keseorangan sebab maybe im not yet fit in this situation.

Semalam, propossal kali kedua saya ditolak..bos yang tolak. and this mean proposal first pon kena tolak la kan? kan? kan??? at first, i was accepting it totally, yeah maybe i am new in here. so, kena pandai-pandai la bawa diri kan?

My boss kata, the proposal i mean the second proposal tu macam terlalu simple, iaitu micropropagation je, not much la, he said. Well, i was referring to the other boss that said that one could be done. FYI, my oriiiiiiiiiiiiginal idea was to do something molecular and RAPD la,,....

Applied science la whatever. ambil masa jugak la nak absorb apa tu applied science kinda stuff?
memang la aku budak bio, tapi pure biotech maaa...mana reti nak breeding apa bagai?

so, bagaikan budak yang tak reti apa-apa, i reverse the question back to him. So prof ada idea tak?

HE said" you kena refer journal la..ada journal pasal nanas tak?"

Ada. i showed him all the journal, ada la dalam 12 journal yang dah di printkan sesuka hati sebab printer ni personal use, heh.

As he flip around the pages, i waited.

"Ha, you can do like this!" he showed me a journal. Guess what. It was RAPD (my original idea.)

Now you know how my face would look like kan?

Sabar je la.

Monday, August 10, 2009

Percubaan berani mati..

Permulaan yang tak begitu baik, saya rasa.

Baru sehari kerja di tempat baru, dah dilanda demam dan m.c sebanyak dua hari. Then come back to work and people here staring at me like im carrying the h1n1 virus, despite of the normal flu and fever (but alhamdulillah, it was normal fever then).

Then suddenly got emergency case, my F.I.L fell sick and we have to rush back to kampung.

Anyway, now, on the second week, im back on track again. With post fever flu phlegm and what not, and i have to prepare the proposal.

Betul-betul masih tak tahu how to put myself in this workplace.

Eventhough with a nice temporary office, still, i got guts to up dating my blog tehehehehe..

k, get back to work!



Wednesday, July 29, 2009

Masuk kandang lembu menglembu, Masuk kandang kambing mengembek...

Masuk kandang lembu menglembu, Masuk kandang kambing mengembek...

Saya pun tak pastilah betul atau tidak pepatah melayu ni, sebab tadi google banyak pula versinya. heh.

Apapun, pepatah ini lebih kurang menerangkan tentang bagaimana kita sebagai orang baru di sesuatu tempat kenalah menyesuaikan diri dengan keadaan sekitar kan? No, i am not talking about me, i am still here. Tapi ada seorang ni lah, pelik betul perangainya. Baru masuk bekerja di tempat saya ini.

Kenapa pelik? Sebab sebagai orang baru, dia dah mengarahkan saya (seolah-olah) untuk mencari rumah sewanya. Dan dia tidak pernah ada usaha untuk bertegur sapa kecuali kalau ada mutual interest dia sahaja, contoh, kalau dia nak tahu jalan ke sana sini, baru mulutnya terbuka untuk bertanya.

Bak kata mak kawan saya, Ayin, kalau kita dah besar, itu namanya bukan la malu, tapi sombong! Ayin, mak kau pernah cakap ni kan? aku ingat lagi, hehehehe

Mula-mula memang la kita nak menolong, tapi bila fikir-fikir balik, ayat dia tak pernah ada perkataan minta tolong dan dengan nada yang mengarah pula tu!

Okaylah, kalau begitu. Tapi tak perlu la kita nak berlagak dengan orang lain dengan berkata "oh hari ni saya bawak Myvi ye, bukan kancil"..

ADAKAH AYAT DI ATAS WAJAR DIKATAKAN PADA ORANG YANG TAK BERAPA RAPAT DENGAN KAMU????? busuk kan?

Saya memang pantang dengan orang yang tiada budi bahasa. Lebih-lebih lagi laaaa orang baru. You just can not simply enter my cicle of life. Dan saya memang tak suka berkawan kalau orang tu hanya berkepentingan sahaja.

So, budak baru ini macam nak "disekolah kan" je, You know what i mean?

p/s: She needs deodorant too! yuckss

Monday, July 27, 2009

Pengurusan emosi ;)

Ini sudah kali keberapa saya menaip, dan kemudian padam balik apa yang telah ditulis. Banyak benda lah yang kena fikir. Dan banyak emosi yang perlu diuruskan secara berhemah. Lets go through one by one, shall we?

Kerja and "Mr. Butthead"

Oooooohhh you really, really do not wanna hear this one first. Well, tempat yang berpuaka ini yang telah dua tahun memberikan rezeki kepada saya (alhamdulillah) tanpa sebarang increment dan imbuhan bla2 kini diterajui oleh seseorang yang dinamakan "Mr. Butthead". Hahahaha kenapa dia digelarkan sebegini, oh, simply because he is just jelous of me getting a new job while he is still "pending" there. Oh, semua orang pun tahu yang dia pun sedang menanti jawatan itu and will be off in no time once he has got the job. And unfortunately, "Pending " is so similar and seems to fit him. So, what he has done to get the title "Mr. Butthead"? Well, he asked all the punch card to be checked and eventually with all the Haram Power he has got, he will simply cut our salary yang memang dah ciput tu. Obviously pain in the arse, kan? So, if his tali barut or Mr. Bulan Raya managed to find this blog, please report to your base and i would be just glad if you do. You memang tak ada kerja selain jaga tepi kain orang and mengumpat and reporting to your bases here and one in Melaka kan? Damn you!

Nama

Jadi, dengan muka yang "ada aku kesah???" kan dengan Mr. Butthead yang nak poptong gaji kami tu, saya semacam tak kisah lagi apa yang berlaku. Sebab, hanya tinggal seminggu or Only Allah knows till when i will be there (tunggu gaji yang kena potong tu masuk), i decided not to bother too much with the situation. Jadi, untuk melupakan segala duka lara, saya dan hubby telah melakukan pencarian nama untuk our new baby, yeay!

Saya teringat satu nama kawan saya di KMNS iaitu Mega Nor Pija. She, i thought so lovely, sweet and pretty and kind heartedly and in other words has all the positiveness in the world it seems, heh i am exegerating. So, i proposed or more of discussed the name with him..

"..Mega...emmm takkan nak sebijik-bijik nama macam tu kan?"..my hubby. Aah juga saya terfikir. We was pondering upon the ceiling of our room.

There was a big silence then. Dua-dua berfikir nama apa yang best, ada makna dan simple.

Him: "....Mega...nanti jadi Megatron pulak!" Suddenly i was fall in the laugh! BIG times! hahahahahahaha. In the silence and abruptly he can be so damn creative and funny in the same time! You can see the Transformers influence in our lives!

Him looking at me frowning.
"Mega wati Sukarno pun boleh jadi!" hahahahahaha Second time mari pecah perut ibu mengandung ini!

Ok, Only Allah knows that once we have created some jokes, we just could not stop ourselves, kan?

"ok, how about the name of bunga?"
"emm..cempaka!" ini mesti teringat2 bini azhar sulaiman la kan?
Me: "Chempaka rimba!"hahahahahahhahaha Adekah! Cempaka rimba is the name of a restaurant in billion shopping complex in bangi!

So we laugh ourselves outloud and still the name searching still pending till now.

Oh my, susahnya mencari nama! So if any of you guys could have give us some ideas of the names od baby gurl, please let us know eh? Help this puzzled-parent-to-be find the suitable name for their daughter, InsyaAllah...

Thanks!





Tuesday, July 14, 2009

Alhamdulillah..Alhamdulillah..Alhamdulillah...

There is nothing i can say more.

I was still tired from the "balik Kampung" Journey for the kenduri doa selamat for my new coming baby and niece. But still determined to go to work the next morning where i was in a condition of just had a sleep like, 2 hours and drove like, in a daydream, i still manged to arrived home safely at the end of the day..So, Hubby arrived home first and lazed around where our conversations begun:

"Penatnye arini...." Me.Buat Muka sememeh.

"Well, kalau penat tak yah lah keja" Hubby. I was like, biar betik laki aku ni, suh aku benti keja la pulak (tapi dalam hati berbunga2 indah je dalam mimpi la ko nak benti keja nak makan apa kan?)

"Ishh...tak boleh la...." Me. Berkata sambil jeling macam nak marah je. Ada ke tengah penat-penat ni dia wat lawak pulak...Only Allah knows how i hate lawak bodoh and sometimes, teka teki yang macam tak logik.

"Boleh...berhenti je lah...dah penat kan?" Hubby, trying to provoke me, but ironically, i did not realised it.

Suddenly he threw me a BIG envelop that anticipated for ages. WAhhh terus menjerit.

At last, after all the hurdles and grieves and pain of working but not worth the pay and 70 km of travels daily, i FINALLY been accepted to work at the new place.

This time, it (referring to the pay) is worth of what i have learn back in the uni InsyaAllah. (according to my friend, it is according to my degree, not master yet..GRIN, GRIN, BIG GRINNNNNN ;D)

So, all the whinning, a mere depressions, sadness and stress and not to mention the instability of salary paying here, PLUS DOA and a bit of patience, Alhamdulillah.Alhamdulillah. Alhamdulillah. I finallay got it.

Every cloud has its silver lining. Believe me.

;)




Wednesday, July 8, 2009

My Baby..

My Baby is now 26 Weeks Old! Alhamdulillah...Subhanallah, Subhanallah, Subhanallah...
  • The fetus is about 9 inches long and weighs about 2 pounds.
  • The fetus can respond to sound from both inside and outside the womb.
  • Reflex movements continue to develop and body movements are stronger.
  • Lungs continue to develop.
  • The fetus now wakes and sleeps.
  • The skin is slightly wrinkled.
I am so loving YOU right now,
Day by day,
Hope that you will be a Soleh/solehah child to us,
Mummy and Daddy always, always and always will love you,
Care for You,
And provide you with All the love in the world,
InsyaAllah..


;) Isk..isk..isk..terharu pulak...

Tuesday, July 7, 2009

Salah Siapa Kalau.....

(Entry yang bacalah kalau nak baca, tapi tak baca pon lagi ok, jimat masa dan pergi buat kerja kamulah)

Salah siapa kalau:

  • Terbangun lambat sebab semalam tengok ANTM dan natijahnya mata macam panda? Konon2 boleh stay up late even your body told you she's tired. But you would not just listen, did'nt you?
  • Jem di flyover Taman Maluri MRR2 setiap masa dan ketika (rasanya masa hari raya pon dia boleh jem) dan menambahkan lagi kelambatan kamu untuk pergi kerja/shopping/ rumah sedara (tetibe)
  • Dah rasa bosan nak menghadap interview lagi sedangkan pada umur dan waktu ni, sepatutnya kamu dah stabil dengan kerjaya yang mantop?(ala2 ustaz Zamri mari membaca Al quran)
  • Orang rasa kamu bijak, happy dan bahagia sedangkan kamu tidaklah berapa bijak pon, tidaklah sehappy mana pon dan bahagia kekadang je?
  • Kamu dah terceburkan diri dengan kerjaya yang, er, not worth you?
  • Kamu bosan dengan orang-orang yang selalu mempamirkan kebahagiaan dan kesenangan hati mereka sedangkan banyak lagi benda yang rasanya boleh diseimbangkan.
  • Kamu tidak lagi matang?
  • Kamu dah mula dijangkiti OCD kalau kerani kamu type dan printkan time table kamu ada yang center dan ada yang left justified dan, garisan dia lukis sendiri dengan pensel, itu takpe lagi, tapi comot dan buat kamu rasa nak padam je?...... kamu rasa nak betulkan sendiri karang, dia terasa hati pulak?
  • Kamu rasa bersalah sebab makan durian banyak dalam senyap-senyap sebab tak tahan godaan dia (gile sedap durian)
  • Kamu tak dapat minum susu lagi? (Lactose intolerance?)
  • Kamu dah selesaikan sesuatu yang menghantui hidup kamu selama 5 tahun, tapi kamu begitu merinduinya dan rasa macam kehilangan?
  • Kamu memang minat Micheal Jackson dan macam sedih dan kawan-kawan rapat kamu tak lah minat mana pon dengan dia, so nak kongsi feeling pon macam sukar? (i grew up with his songs, yeah you heard it too many times like a broken tape, tapi tak boleh lupa jaket oren/merah yang dia pakai dalam thriller and Beat it video klip)
  • Kamu dulu dah paham tentang biosintesis asid lemak dan tapak jalan dia yang macam er, haram itu, tapi sekarang dah lupa?
  • Kamu terpaksa berpura-pura girlie sebab surrounding kamu yang memang manja-manja gitu and that you are now alone in that kinda crowd?
  • Kamu mengandung, tapi ada usaha untuk bawa dan angkut beg penuh berisi buah-buahan kampung tapi bila sampai office tak ada orang pon yang nak makan sangat?
  • Kamu terus menganggap benda remeh ni sebagai isu?
  • Kamu memang hantu kepada durian?
  • Kamu tak puas hati selagi tak mendapat jawapan kepada sesuatu persoalan?
  • Kamu terus membaca entry ini walaupun dah diberi peringatan di atas?
Dah kata dah...tehehehehe

Monday, July 6, 2009

Just to prove her wrong..MAYBE?

I still remember my uni moments, masa tu sangat naive. Pakai tudung pon besar, pakai stokin kaki dan pakai baju kurung je ke kelas. And i really feel so zuhud that time, tak kenal lagi branded items macam Guess ke, Coach, LV or WTF yang lain..Purse pon beli yang ada gambar doraemon warna biru muda harga pun rm 10 je..

But, i had a friend who did not believe that an entire outfit from top to bottom could cost less than rm 100. And of course, she was the one who had an entire anti-kancil feeling. And, during second year of studies, her dad bought her a Fiat Punto (of which me and ayin kempunan nak rasa naik sampai akhirnya, betul tak ayin?)

And she also was the one who brought up the issue of what our granpa's profession back then? ME and one other just went into silence because our grandpa were just truely farmers and not like them, their grandpas had the legacies and etc..

Why i brought up these issues now?

Just to prove her wrong.
I just bought and entire outfit (from top to bottom) which comprise 4 tops and a long skirt for just less than hundred at Jusco. (btw, aku suka Jusco Setiawangsa, nape, tak tahu), hahahaha

And just to prove her wrong that, like Nik Nur Madihah, of her just a daughter of a fisherman (but do you know her father have a diploma in techniques??) could also be successful and can also build up entire legacy InsyaAllah..

So, people can not judge the book by its cover, always remember that.

Condolence..

A special condolence for my husband and in laws for the losing of Opah lawen on last Sunday @ 5 July 2009.

May Allah Bless Her soul and may she rest in peace.

Amin.

Tuesday, June 30, 2009

Hari ini dalam sejarah...

Hari ini dalam sejarah...

Setelah berhempas pulas tertonggeng terbalik dan menarik-narik rambut sebab ke-tension-nan, hari ini, tanggal 30 hb June 2009 (cet, apa daa mention tarikh terakhir ni bagai??) Saya akan menghantar tesis sarjana saya huhuhuhu...

Walaupun bermacam kesukaran di saat-saat akhir disebabkan ke-fussy an(ada ke perkataa ni? tak ada kan? ceh), pihak PPS mengenai format yang konon-konon kena tepat dan jitu itu, pada garisan akhir ni rasa macam seronok pulak buat tesis ni, (gila ke apa?)

Ok, saya nak pegi dulu, bye2 (ala2 sin chan)

Monday, June 29, 2009

Konflik Diri..

Baru-baru ni jiwa rasa berkecamuk. Dahla tu, the worse day was on my birthday on last 23 june, of which only 6 people had wished me on that day..Any way, im not that cheery perky person who celebrate the day everyyear..so, i dont really mind it..

So, on my birthday, went on an interview at the Ui#* for the post of lecturer. Been bombarded with unstandard questions and feel that i can handle it very well on every question given. One of the interviewer even argue with her collegues and all of a sudden i felt like im in American Idol show that kinda feeling you know?

How unprofessional indeed.

So, at the end, she just said, i dont see anything wrong with you, but i cant see your commitment on the willingness to be base at kuala pilah.

How bithcy she was.

Dahla, taknak cakap lagi dah. Wat sakit hati je..till the next post.

Friday, June 19, 2009

Kenapa Malaysia penuh dengan birokrasi yang renyah?

Wah, tajuk di atas mungkin macam kata-kata seorang politician (yelah, maybe not politician instead, a rebel, kan?)

But its true.

Takyah la nak gi jejauh sangat nak tengok kerenyahan birokrasi kat Malaysia ni.

Contoh depan mata saya, Penghantaran tesis.

Okay, Seperti sedia maklum, sebagai seorang master student yang dulu tak abes2 wat lab konon-konon kan, dan thesis writting that never ending story tu kan, so, i FINALLY end all of that misery (let alone the mistakes that have been done in printing which cost me almost hundreds, bukan nak berkira, but ye lah di saat-saat takde duit ni, ALL of that really Matters okay?)

So, I never knew that the submission of that thesis could be this *%&^%#%@%@%^ (mencarut tapi tak baik ikut). Okay ada 3 borang yang kena complete:

  1. Borang Warna pink (seriously it is in pink in color)= kena dapatkan tandatangan PEnyelia, pengerusi Pusat dan timbalan dekan, (Nak cari dorang ni punyelah payah, kesian ibu mengandung jalanpusing2 bangunan FST untuk cari dorang ni sampai kaki sakit-sakit macam kena toreh je rasa)= CHECKED.
  2. Borang warna Biru= need to sign by the Pusat Pengajian siswazah la pulak. This one memangla heart-wrenching punye keje sebab i have to book for an appoinment just to check the damn UKM Format yang mengada-ngada tu kan. Just to make it more worse, I heard the news that the hardcover thesis should have been sent before this 30th June to be able to grad this year!= NOT DONE. HUWAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA (Menangis melalak la pastu hentak2 kaki )
Macam mana ni? Wah buntu betul la dengan birokrasi ni. Why on earth that we need 2 filtrations to just sent the damn thesis? Kenapa? Why oh Why?????

Hari MAri Menangis Bersama-sama SAYA.

Tensionlah, kan best kalau banyak duit then kalau tension-tension je leh gi retail teraphy?

Thursday, June 18, 2009

Etc, etc...

Fakta-fakta tak relevan semasa tension untuk ke kelas Biochemistry (Oh, kenapa saya tension? sebab student2 ni dah pandai komplen etc tentang saya and for the obvious reason of not getting paid la kan? but now since dorang dah backdated, im back on track, TAPI still macam tak paham meluat nyampah dengan student2 macam ni, boleh?):

1) Sape tengok Desperate Housewife selasa lepas? EDIE BRITT mati! wah, sungguh sedih ye kawan-kawan, saya ingat dia mampu hidup, tapi bila suara dia dah jadi narrator untuk episod tu, jadi macam, ooohh Edie dah mati. Saya sebenarnya suka lah pada watak Edie tu yang konon2 macam perempuan pelacur je kan, tapi sebenarnye dia just being herself, you know what i mean? tak macam sesetengah orang yang konon-konon berlakon baik lemah lembut tapi hati masya Allah, busuk! So, Edie Britt dah mati! Mode sedih..

2) Saya gembira sebab sempat beli t-shirt transformers @ petronas itu (Yong, sila jeles tapi takpe, nanti min carikan la kat mana-mana petronas eh?) Ohh, memang tak sabar nak tengok cerita itu di wayang ye kawan-kawan?

3) Memang tension dengan MRR2 road (Particularly @ flyover Taman Maluri/Pandan indah). Kenapa kat situ jem? sebab Engineer or whosever technically were involved are just plain stupid! Mode: tak suke wek!

4) Apa maksud Cis configuration in a molecule? huwaa aku tak ingat!

5) Bioinformatics, i know about 30% je sebab memang dah ketinggalan in technology betul2! Tahukah anda kalau kita ada sequences of DNA, kita leh tahu apa motif dia dengan gunakan software2 tertentu? protein apa yang terbentuk pon ita leh tahu. And one of the Malaysia company kan, dorang plan nak generate one database that consist DNA data of each of the Malaysian so that kala that person get sick and we can simply generate drugs or vaccines that is personal to the person. WOW kan??

6) Memang eicosapentaenoic acid adalah nama lain untuk omega 3. Ala, yang dalam telur tu?

okla, dah penat mengarut. huhu

Friday, June 12, 2009

Inside of me..NOW

People will never get enough of what they have, instead they will whine as they could and they stop and think and go on with their own life.

I am too, not being excluded.

I am really anticipating something. But seeing other got it and happy about it, i just could not hate myself more rather than muster that stupid fake smile on my face.

Why, ohhh Why,,,kenapa aku ni? (rasa nak sepak diri sendiri)

Could not i be patience a lil bit more? Why can not i wait a lil longer then?

And i really hate it when people come and say to my face, that i am a strong girl and that i can survive it no matter wtf and then they just leave me alone.

I just hate, dont you think? Like you could have care less la kan?

Stop this innerself bickering you old chap!

Monday, June 8, 2009

Tak pernah..

Inspired from my bestfriend's blog. so here it goes:

Aku tak pernah:
1) Naik kapal terbang.
2) Pergi kenduri kahwin satu family.
3) Do rebonding hair.
4) Ada beg LV. (CEH, ingat siti nurhaliza ke?)
5) Makan daging harimau, tho i wonder who would have guts to eat it anyway?
6) Kurus. Yes entire life=fat/chubby/comel je.
7) Masuk wad sebab sakit, alhamdulillah.
8) Ada Kaset siti nurhaliza
9) Main salji.
10) Bonceng motor dengan lelaki. (except dengan pak chu yang ajar aku naik motor)
11) Suka pada mak tiri aku.
12) Pergi clubbing.
13) Mandi sungai dengan boy friend, Alhamdulillah
14) Pergi solat jumaat.
15) Jalan kat sawah
16) Rasa cantik.
17) Kacau dodol
18) Jahit baju sendiri
19) Ada Make up MAC.
20) Do bungee jumping/naik roller coaster kat genting, huh, gi genting pon tak pernah..ceh.

Tuesday, June 2, 2009

Count your joy instead of your woes

Selalu saja saya terfikir akan seperti tajuk di atas. Dan kadang kala listnya akan terhenti pada nombor satu atau dua.

"Count your joy instead of your woes"

And yes, i can only manage to list down one or two number of them.

Arwah mak pernah berkata, dunia ni syurga buat mereka yang lupa akhiat. Saya setuju. tapi kebahagiaan yang tidak membuatkan orang lupa akhirat?

Saya tidak meminta untuk hidup mewah.Cukup kalau senang dan bebas hutang. sederhana.
Tapi sekarang, im really down.

Semalam ponteng kerja. Well, for the obvious reason, i was not being paid for what i have done for. Oi, ingat senang ke nak mengajar?Anak tekak pon leh kuar tau..

Still, ada muka-muka taik yang memang tak paham2.
Sorry for the t word.
But i am too damn tired of being pushed back and forth. WTF Whatever!

Monday, May 25, 2009

My Fall..

Maybe it is not my time yet. But i just have to admit that i am too, i mean, too giving up on my work life. I have not being paid up for nearly 2 months, and etc2..

Now, the phrase of " Overwork, underpaid" is no longer applicable in my life.

"Overwork, WITHOUT WTF paid" is much more likely to fit in.

I'm gonna quit my job, yeah, eventually.

And i feel totally such a loser right now.
Sometimes i can be so strong and i can tell myself, i can overcome this, I can face this up, i can stand this on my own feet.

But i have to put back my feet on the ground by admitting that staying "here" is just a waste of time.

Life just work differently on people. Some are being given so much bless and easiness in their way.


But some, like me, It is the other way around. Maybe some of you that is so eager to know how my life really was like, could be smiling up to your ear reading my fall this time of my life. Like, someone that could do anything just to know my private life, even you have to google down just to search for my trolley-sucks-outdoor-moments for my wedding picture. There, I said it!

And this time, I now know that who is really true friend of mine. Because, one could offer their shoulder for me to cry, one could even offer me money if i really in need, one will always ask about how am i being doing, still alive or not..

BUT, some who claimed them self true friend of mine would just pretend to care about me, or even ask me about my conditions before we switch off to their problems, and i, have to bear my damn ear to hear your so called pathetic life.

Ohh, life could be good and at the same time cruel if i can spill that to your faces, right?

Come on, just laugh ALL you need!

This is my time to fall.

But when i regain myself up, there is no way you can see me falling again. That, i assure you.

Wednesday, May 20, 2009

It ALL about.......

I:

1) Have been longing to have a pair of clarks/crocs shoe. I just realize a bruise on my toe after the high-heels-interview-sucks-kinda moment.

2) Do not want to work here anymore. Boss, if you want to sack me, please do so. So i can leave in peace. Peace yo!

3) Pregnant. Yes, 4 and a half months already.

4) Getting fat and fatter everyday even i dont consume that much.

5) Love my friends, Yong, Ayin, Ima, Yan, Lin, Ina.

6) Hungry at this moment. Logic?

7) Like to have cendol by the road side by now.

8) Gonna get it now.

9) Shall wait for my colleague.

Is this entry is all about me, getting cendol? erghhhhh!! tension!

Thursday, May 14, 2009

Temuduga lagi

Wah! Hari yang sangat penat dan hampir2 memutuskan semangat saya nak bekerja dengan kerajaan. (Or in other words to get the new job and run for my life from my current workplace haha).

Jadi, bertolak dari rumah seawal mungkin dan memandu macam orang tak cukup tanah, saya sempat tiba ditempat kejadian pada sebelum waktu pendaftaran dan waktu itu barisan yang beratur sudah hampir ke luar tempat.

So pendek kata, ibu mengandung yang memakai high heels dan berjalan jauh ini terpaksa beratur dan berdiri selama 2 jam setengah. Ya. High endurance ya?

So finally the interview was done in a group of five people. Biasalah, interview kerajaan mesti ada sesi perbincangan. Oh, not to mention the interview sessions was conducted fully in english.

Tapi saya kasihan dengan seorang budak ni yang fresh grad dan saya rasa dia gemuruh menyebabkan dia langsung tak dapat bercakap dalam bahasa inggeris.

And on my way back after the interview, i came upon this old couple waiting for the daughter outside under the sun. They looked very lovely and charmed towards each other. I just smile and they smiled back.

Pakcik: Dah habes dah? (the interview)
Me: Dah. Sambil tersenyum
Pakcik: Ada dia orang marah kamu? Kalau ada biar pakcik marah balik. (cewah, konon2 macam dah lama kenal)
Me: Makcik and pakcik tengah tunggu anak ke? Panas ni..sian.
Makcik: Aah, tengah tunggu anak, takpelah, berkorban demi anak.. (sambil tersenyum.)

Dalam hati saya berkata, wah, baik sungguh makcik dan pakcik ni. sanggup berkorban untuk anak. Ramai mak bapak yang sanggup berkorban untuk anak.

Tapi ramai ke anak yang sanggup berkorban untuk mak dan bapa mereka?

Tuesday, May 12, 2009

Selamat hari ibu..

Saya tiada ibu lagi. Sudah lapan tahun berlalu. Saya masih lagi rasa kehilangan itu. Rasa kosong itu masih ada. Tiada yang dapat menggantikan tempatnya lagi. Ya, hidup mesti diteruskan.

Saya ada gambar dengan ibu. Cuma gambarnya dalam hard copy.
Saya tak perlu mempamirkanya disini. Ia ada dalam ingatan saya. Wajah ibu, maksud saya.

I do not want to be mellow today.
Tapi, bila ada rakan sekerja yang baru kehilangan ibu bulan lepas beritahu saya tadi, saya jadi terpempan. Saya turut bersedih. Tapi rasa numbness itu ada kekal tadi.

Bagi orang yang pernah merasai kehilangan ibu, tahulah rasa itu.
Bagi yang menghargai ibu mereka, tahniah.

Tapi bagi yang membuat ibu mereka merana? Yang mengherdik ibu yang melahirkan, yang mengabaikan ibu mereka, tambah pula yang menyeksa, sepak terajang ibu yang pernah membelai mereka. Saya tiada kata lain. Neraka jahanamlah tempat mereka kalau mereka masih lagi tak sedar akan keberdosaan mereka itu.

Macam rancangan semanis kurma minggu lepas, seorang ibu mengadu, anaknya sendiri memukul, menyeksa dan sanggup memfitnah ibu dia sendiri. Nauzubillah.

Buat mereka yang seperti itu, saya selalu terfikir, tidak tahu dosa kah mereka ini?
Kamu tidak lagi kehilangan mak, kamu tak tahu lagi apa rasanya.

Anyway, saya rindu sangat-sangat arwah ibu saya..

Thursday, May 7, 2009

Quit or not?

I been sitting here, so deep-in-thought of quitting my job. But so much in my mind that bears me. and hold me into stagnant.

This workplace are:
  1. Too far away from my home. I had to commute 70km daily.
  2. The salary is so so so not worth the tasks. I bet you, my sis with just her minimal qualification (SPM) is way better than me.
Okay, that just the reason i could reveal here. I am so dissapointed with everything that happened and thus blaming myself for the fact that i had over-expected from myself. I had no idea where went wrong. Maybe this is life. This is it.

I had to call it a day.

Chaoww.

Friday, April 24, 2009

Ne me quitte pas...





Ne me quitte pas

Il faut oublier
Tout peut s'oublier
Qui s'enfuit déjà
Oublier le temps
Des malentendus
Et le temps perdu
A savoir comment
Oublier ces heures
Qui tuaient parfois
A coups de pourquoi
Le coeur du bonheur

Ne me quitte pas
Ne me quitte pas
Ne me quitte pas
Ne me quitte pas

Moi je t'offrirai
Des perles de pluie
Venues de pays
Oÿ il ne pleut pas
Je creuserai la terre
Jusqu'après ma mort
Pour couvrir ton corps
D'or et de lumière
Je ferai un domaine
Oÿ l'amour sera roi
Oÿ l'amour sera loi
Oÿ tu seras reine

Ne me quitte pas
Ne me quitte pas
Ne me quitte pas
Ne me quitte pas
Ne me quitte pas

Je t'inventerai
Des mots insensés
Que tu comprendras
Je te parlerai
De ces amants-là
Qui ont vu deux fois
Leurs coeurs s'embraser
Je te raconterai
L'histoire de ce roi
Mort de n'avoir pas
Pu te rencontrer

Ne me quitte pas
Ne me quitte pas
Ne me quitte pas
Ne me quitte pas

On a vu souvent
Rejaillir le feu
De l'ancien volcan
Qu'on croyait trop vieux
Il est paraät-il
Des terres brulées
Donnant plus de blé
Qu'un meilleur avril
Et quand vient le soir
Pour qu'un ciel flamboie
Le rouge et le noir
Ne s'épousent-ils pas

Ne me quitte pas
Ne me quitte pas
Ne me quitte pas
Ne me quitte pas

Ne me quitte pas
Je ne vais plus pleurer
Je ne vais plus parler
Je me cacherai là
A te regarder
Danser et sourire
Et à t'écouter
Chanter et puis rire
Laisse-moi devenir
L'ombre de ton ombre
L'ombre de ta main
L'ombre de ton chien

Ne me quitte pas
Ne me quitte pas
Ne me quitte pas

Ne me quitte pas

Don't leave me
We must forget
All we can forget all we did till now
Let's forget the cost of the breath
We've spent saying words unmeant
And the times we've lost hours that must destroy
Never knowing why everything must die at the heart of joy
Don't leave me don't leave me
Don't leave me don't leave me

I'll bring back to you the pearls of rain
From a distant domain where rain never fell
And though I grow old I'll keep mining the ground
To deck you around in gold and light
I'll build you a domain where love's everything
Where love is king and you are queen
Don't leave me don't leave me
Don't leave me don't leave me

Don't leave me
For you I'll invent
Words and what they meant only you will know
Tales of lovers who fell apart and then fell in love again
There's a story too that I can confide
Of that king who died from not meeting you
Don't leave me don't leave me
Don't leave me don't leave me

And often it's true that flames spill anew
From ancient volcano's we thought were too old
When all's said and done scorched fields of defeat
Could give us more wheat than the fine April sun
And when evening is nigh with flames overhead
The black and the red aren't they joined in the sky
Don't leave me don't leave me
Don't leave me don't leave me

Don't leave me
I will cry no more
I will talk no more hide myself
To look at you and see you dance and smile
And hear you sing and laugh
Let me be for you the shadow of your shadow
The shadow of your hand the shadow of your dog
Don't leave me don't leave me
Don't leave me don't leave me






I love this song ever since i heard it from the first time. OOhhh i wish i could speak french. Seeing it's meaning, i was so beautiful.

Enjoy!

Be patience, i told myself

Instead of having this urgency of end-furnished my powerpoint slides for the my master degree viva this coming tuesday, i never felt as ignorance as i can be to day. I mean i have to complete it today and send it to my superior late-supervisor. And i have this doubt to invite my ex supervisor to attend to this viva simply becuse some reasons i culd not mention here. Still, I linger on in here, blogging whatever that occur in my ignorance mind..

So, this has brought me into a deep consideration of having thoughts of my own in the office. What? Dont you have works to do?

Just so you know, i am not a whinner. Ok, some times i whines to my closest friends and family but not to all.

So just so you know too, i have been working without salary almost 2 months now.

Still, i never whines to my ignorance boss.
I have loaded with so much work. Mainly were last minute notice works.
But i managed to done it on time.
Without salary.Justify FullI been working for free.

I believe that this hurdles is one of the way of Allah wanna to test His servants.

Sabar...sabar...sabar....


Wednesday, April 22, 2009

5 things that inside you...

I must admit that procrastination in me is gonna conquer me till the end unless, i do something about it. My dear friend, Ayin, had tagged me long time ago, and im sorry for the delayed too. Some might know how fond i am into the tagging, So here it goes:

5 things found in my bag
  1. Wallet
  2. Mini make-up bag (konon2)
  3. A pencil case
  4. Minyak angin
  5. Pen drive
5 things found in my wallet
  1. Some Ringgit notes.
  2. My bank book.
  3. Bank Cards
  4. I.C
  5. Driving license
5 favourite things in my room
  1. My Wall paper
  2. T.V
  3. Computer (Main game je keje aku)
  4. My Sultan-Ikea Mattress
  5. Air cond.
5 things I've always wanted to do
  1. Getting Rich.
  2. Travel to places i like (FYI, i never fly, sedih kan?)
  3. Further PHD
  4. Having my own company
  5. Trim me down, please?

5 things I'm currently into
  1. Interviews sessions (selling my self out people)
  2. Pizzas making (im gonna having blog about this later)
  3. Power Pointing
  4. PS2 (i know-i know, it is too late already)
  5. Self knowing.
5 people to tag
  1. Yong
  2. Yan
  3. Ponny
  4. Pona
  5. Shamsul Alam.



Tuesday, April 21, 2009

My Wedding day..

It has been a very very very long time since i promised all you guys my wedding pics and the stories behind it. Well, i am very very very sorry for the delayed and the reasons for that were i been busy with work and hectic with life. How about that? emm yela tu kan?

So, frankly speaking, i dont know where to start. To begin with, i would like to thanks for all family members, friends and the lists goes on and on...


She is actually a he, my make up man for the day. Thanks Kak mint! hehehe. So hedious of me before the make up.. dont you think?

Ha, thats me. Fidgeting me. Preparing for the akad nikah.

Still me, being touched up by my brides maid, Doredot. thanks to her that accompany me.

I know, i know. I am fat. That baby fat on my cheek never ever wanna leave me.

OOhh, ini pakteh saya, bukan ayah saya, ramai yang ingat dia ayah saya pada hari itu, tengok dia tersenyum je. Gembira mungkin?

Ha, ini barulah ayah saya. Pak Ipin, garang. takut. Sedih.


Selesai Akad, Saya bersyukur sebab ada lelaki yang mahu sehidup semati bersama saya, Alhamdulillah..


Inilah lelaki malang yang mahu hidup bersama saya..Huwahuwahuwahuwa (sila gelak style setan pada ketika ini, muehehehehe) takdelah, he is lucky whattt....kan?

Eh, eh, ada dua ekor rama-rama! My flower girls! Saya sangat-sangat berterima kasih pada kakak saya, yang bersungguh-sungguh menjadikan dua ekor rama-rama ini kenyataan!

Athirah Natasya: Rama-rama pertama.

Saya bersama rama-rama kedua: Nurul Khadeeja a.k.a Jejajo.


The Hall.

Tengok aksi Jejajo. Apa kena tah.

Ye... Kami memang suka makan...

My girls. Thanks you guys!! Memenuhi permintaan saya yang inginkan mereka semua memakai baju putih.Angels, kan?


Hey!

Surrounding by the beautiful womens. Suke la tuh!


Me and the Angels.

Tetamu yang saya sangat-sangat anticipated for. Ayin &zul, Kak long and her hubby. Jauh tu import!


Gambar standard.

So, till i get the mood back on track, i'll upload you some more!

Take care people!