Google+ Followers

Friday, June 24, 2011

PART I:Tehran IRAN, 11 june 2011-19 June 2011



Dah hampir seminggu aku meninggalkan bumi IRAN. So, aku akan share kepada uols, my personal journal. Jangan memain, ni journal asli aku tulis kat sana lagi tau. Exclusive dari orang yang homesick ngengada macam aku untuk korang. So, enjoy!
11 June 2011
KLIA Kuala Lumpur – Suvarnabumi Airport, Bangkok, Thailand
Perjalanan daripada rumah ditemani akak dan ateh sekeluarga. Sampai-sampai kat sana nak check in, ingatkan economy kelas, rupanya diorang suruh pergi register kat business class. Hehe apa lagi naik tokcang la aku ke sana.
Part paling sedih bila tinggalkan aiyris, aku buat-buat macho je. Yela tak pernah kot tinggalkan dia. Ni pulak nak tinggalkan dia 6 hari. Sedih.
Bila dah cek imigresen sume, terus g boarding. Tengok ada ramai tourist nak ke sana. Ada jumpa group orang cina, tapi cakap indon. Pelik aku tengok hehe.
Dah naik kapal terbang, memula steward tu kata tempat aku kat belakang, aku pon kebelakang la..sekali Tanya steward yang satu lagi, dia kata kat depan. Cis. Dahla sempit. Dia siap Tanya, siapa belikan tiket, orang lain eh? Aku pon jawab aah, memang orang lain pon yang belikan tiket ni.
So layanan memang tip top abes kalau business class. Stewardess dia sangat cantik. Memula dia bagi jus, pastu tuala lap muka pastu menu nak makan apa. Makanan dia ok la, Pastu dia bagi ais krin haagen daaz hahahaha.
Tapi apala erti semua tu bila jauh dengan aiyris. Memang tak selera langsung nak makan.

Suvarnabumi airport, Bangkok Thailand- Imam Khomeini Airport, Tehran, Iran
Sebelum touch down, stewardess tu bagi CIP fast Track untuk imigressen check. Sebab business class la konon. Terjumpa sorang indo ni dia stop aku.nak Tanya macam mana isi borang departure arrival tu sebab mungkin dia tengok aku bertudung kot.
Pas selesai tolong dia, aku pon Tanya-tanya kat mana nak pergi ni, tapi aku relax je sebab dalam airport ni ada masa dalam lebih kurang 4 jam. Imgresen kat Bangkok sangat kerek ok bila tengok aku pakai tudung.
So, lepak-lepak je la sementara nak boarding. Ada sorang vietnam ni kawen dengan orang amstredam. Dia tanya aku nak g mana, aku pon kata la nak g Iran.One of my concern adalah aku risau sebab tag bag aku kata Mershad-Tehran. Bila Tanya orang Iran. Mershad tu adalah untuk penerbangan domestic je dan terletak sangat jauh daripada IKA.Tawakal Alallah..sesampai je kat sana pukul 1 a.m, tunggu kejap kat imigresen. Orang tu kata, dia nak simpan dulu aku punya passport. Ada ke patot. Last2 aku tahan sorang stewardess IRAN AIR then suruh dia translate. Kejap 5 minit amek finger print, and the off I go. Senang je, kan? Yang kau nak tahan passport aku tu buat apa?
So, turun-turun je escalator aku nampak sorang minah iran ni lambai kat aku. Dan alhamdullillah nampak beg aku sebab mangga hijau yang aku beli tu terpancar dari jauh. Syukur sangat, urusan aku dipermudahkan Allah.
IKA to Azad Islamic University, Poonak, Hesarak.
Budak yang escort aku tu nama dia Tahmine. As in Tah-Mi-Ney. Sebab susah sangat nak ingat nama dia, aku pun tanya la nickname dia, dia jawab orang lain panggil dia TNT. ahahaha macam bom, kan?
Tahmine. Watak utama gak dia ni. Dia sendiri mengaku yang dia Islam hanya pada I.C je, and she admitted that she did not believe anymore in their kitab (aku tak tahu kitab apa sebab diorang ni shiah). Dan yang pelik lagi, she practise yoga and believe strongly in Chakcra Energy bla-bla macam niniey ahmad tu.

Ni lah TNT.
Kau tau tak pemandu kat IRAN ni semua gila? Dahla bawak 140-150 km/j kat jalan biasa, pulak tu bumper pulak selamba kodok dia je redah. Boleh tak bayangkan perasaan aku macam mana masa tu? Gila, memang gila.
So, sampai kat guest house tu pukul 4 a.m, Guesthouse tu terletak betul2 atas gunung. Sejuk ya amat! aku macam, eh, tempat dia bukan padangg pasir ke? No, i am totally WRONG! TETTTTTT!!!
Sampai-sampai terus bom!! tidurla, bukan kena bom. hehe..

bersambung. (sebab lambat ya ampun nak upload gambar ni. nak edit, malas+tak reti kan?)


Thursday, June 23, 2011

Part III: My birthday

So they noticed it haha. kelakar. comel je kan. hehe. Terima kasih pada kawan-kawan yang ingat dan sedar birthday saya, wishes semua tu. terima kasih banyak2. Allah bless you. Yang tak wish tu takpe. tak amek hati pon. semua busy dengan life masing2. understood.

hey kenapa kau sound so sad like you wanna all the attention?dem you myself. hahaha

Anyway, nanti-nanti la saya (tetiba pulak saya kan) menulis tentang Tehran. kena ambil mood, kena upload gambar and kena relax.

So i wonder what is my hubby plan for my birthday. ha, speaking of which, teringat zaman dulu2 bercinta. haha david cook ipoh datang ampang buat surprise! hahaha kelakar2. yang si yong, yan and lin ima kemain lagi pekena kan aku. oo ada ubi ada bas. alah, tu kisah dulu, nak ingat balik? dah lama la..

Dah petang ni. nak balik. owh hari ni korang ingat aku tak buat keje eh? update blog je? buatla, claim sume document tu. hey, give this birthday gurl some slack lah!

;)

Part II: Of my birthday

Sekarang jam 3.05 p.m, sorang pun budak opis aku tak wish birthday. nampaknya diorang tak tau hehe. it is ok for me, sebab most of the time when people do wish me to my face, i do not know how to reply. maybe just thanks. most of it, speechless. because i just hate birthday.

And just as i type this, ada sorang opis mate wish aku pas dia buka fb dia, thanks kak anna, sebab wish.hehe, siap wish dalam bahasa iran lagi. hehe. BTW, she is pregnant with her second baby. congrates kak anna, very productive! alhamdulillah.

Ramai orang tanya aku, bila lagi. adoi, rilek ar, aiyris belum puas manja maa dengan aku. KEsian dia nanti. Takpe, nanti ada rezeki adalah, korang yang lebih rezeki, takpe, carry on dulu. ok? wish you all the best ;)

Disebabkan terkesan dengan blogger greenapple tu yang pergi arianni, aku pon pergi la tadi . ada sale 40%. wow. aku tak paham still, harga dia mahal. aku ingat tudung aku paling mahal pon rm25 je kot. Oh, im so cheapskate!

till then, nak buat kerja dulu. ;)

Part I: My birthday 23 June

Ok, ada part lak kali ni. saje je boring.

ok, Most of the time, aku tak suka birthday. Birthday bagi aku adalah cuma penambahan 1 angka kepada umur aku setiap tahun, maka bermaksud juga, aku adalah semakin tua. berusia. matang. tambah wrinkle.

u named it.

Dan juga aku adalah jenis manusia yang jarang sekali celebrate birthday. let alone having the party and such.

Paling aku ingat sepanjang hidup aku ada satu celebration waktu kecik. sekali je. tu arwah paklong aku belikan kek, masa tu darjah tiga. Eh, silap2 ada dua harijadi yang aku sambut. satu lagi masa umur enam tahun tadika.


Punya la perangai buruk waktu tadika tu, aku jemput semua bebudak tadika kelas aku. ada sorang tu duduk lorong depan umah aku, tapi dia kira tak glamor la masa tu. FYI, aku adalah glamor ok dulu masa tadika? SO bila dia datang berlenggang tak bawak hadiah, sedangkan semua orang lain bawa hadiah, aku jerit dari pintu umah aku kat dia (masa tu dia tengah berjalan ke rumah aku)

"Orang yang tak bawak hadiah tak boleh masuk!!!" BURUK KAN ?BURUK KAN PERANGAI AKU DULU??

So budak tu patah balik rumah dia, tak jadi datang pon birthday aku.

Sampai sekarang aku menyesal buat macam tu kat dia. siyes.

Thursday, June 9, 2011

Aku..

Aku lapar, semak, tensi, risau,berdebar, tak tau apa-apa, masakla aku.
Apa yang aku agak dah jadi kenyataan.
Aku la yang akan jadi pleanary speaker tu. Demm betul la! hangen ok?Aku adalah novice, mana leh jadi pleanary speaker? Tak menepahkan tiket maut ke aku ke tu?

Tuesday, June 7, 2011

Nora Elena

Aku rasa ramai kat Malaysia ni yang dah terkesan dengan drama Nora Elena.

Dan, ada aku baca kat fb, surat terbuka kepada TV3 tu, hahahaha lawak abes.

Memang pon, memang tak patot betul cerita macam tu. Ada ke dalam dunia realiti kita lelaki sebaik Seth Tan tu? Muka dah la handsme, cakap pun meleleh-leleh je meruntun jiwa kan? mana ada? Setiap masa baik beno la pulak..Tapi betul beb, aku pernah jumpa si Aaron Aziz ni kat CIMB masa bujang dulu, (tah nape masa tu aku tak minat dia langsung ..ooo maybe dia banyak berlakon cerita Yusof Haslam menyebabkan aku skeptikal sikit dengan dia ni)..memang dia handsome macam dalam tv tu dan wangi. Aku rasa satu CIMB tu bau dia je kot. Ha... jangan lak ada tanggapan negatif plak, ko expect aku nak hirup oksigen dari mana plak masa tu??

Pastu si Nora Elena tu aku rasaada konflik dalaman. Ye la, ko mula-mula budak kampung yang pakai tudung pon kan. okla fine, ko memang lawa, tapi mana datang muka mix ko tu kalau asal dari kampung mersing? Penerbit dia kot ye pon carila yang muka ala-ala jawa sikit kan?

Solat tak tinggal, tapi pakai skirt pendek. Pastu ko leh marah and expect laki ko yang baru masuk islam tu solat penuh 5 waktu?

Pastu nak ngadap bungaaaaaa je. Tak dapat bunga majuk..eii kang aku kang...

Speaking tak lekang..kemain lagi..adoila..tak logik-tak logik..

Novel Melayu kat MAlaysia ni pon satu..tolongla tulis cerita yang realiti sket?tak boleh ke?Apa salahnya kalau heroin tu gemok itam and hero tu kurus miskin?Pelbagaikanla jalan cerita..ni tak..

buat sakit hati je baca/tengok. tak real langsung.



slides aku tak siap lagi

Slide power point aku tak siap lagi lalalalala~~~~Slide power point aku tak siap lagi lalalalala~~~~Slide power point aku tak siap lagi lalalalala~~~~Slide power point aku tak siap lagi lalalalala~~~~Slide power point aku tak siap lagi lalalalala~~~~Slide power point aku tak siap lagi lalalalala~~~~Slide power point aku tak siap lagi lalalalala~~~~Slide power point aku tak siap lagi lalalalala~~~~Slide power point aku tak siap lagi lalalalala~~~~Slide power point aku tak siap lagi lalalalala~~~~Slide power point aku tak siap lagi lalalalala~~~~Slide power point aku tak siap lagi lalalalala~~~~Slide power point aku tak siap lagi lalalalala~~~~Slide power point aku tak siap lagi lalalalala~~~~Slide power point aku tak siap lagi lalalalala~~~~Slide power point aku tak siap lagi lalalalala~~~~Slide power point aku tak siap lagi lalalalala~~~~Slide power point aku tak siap lagi lalalalala~~~~Slide power point aku tak siap lagi lalalalala~~~~Slide power point aku tak siap lagi lalalalala~~~~Slide power point aku tak siap lagi lalalalala~~~~Slide power point aku tak siap lagi lalalalala~~~~

yee..begitulah ye kawan2, bila terlalu bersahabat dengan procrastination, maka anda akan jadi hang seperti saya.

Otak: padan muka kau norazrin, skang apa sume tak ready. ooo kau hapdet belog ye?ada pulak masa kau kan?

aku: relax la, aku memang macam ni

Otak: aku nak tengok..aku nak tengok macam mana ko present nanti..ko ingat senang ye?kau tak tau kau bakal-an kena bom nanti.

aku: errr..ketar lutut.

Otak :padan muka kau sekali lagi!

aku:huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Monday, June 6, 2011

Presentation

About a week more, i will be off to Tehran, presenting my paper in biosafety and genetic congress.

Lucky me, i have 2 Iranian friends, not so close, but just friends. And they seems to be a helping hand when i need a favor. Which came to my regrets, that i once neglected the friendship back in the lab.

Morale of the story: appreciates all people around you because you never know who you will be asking for help one day..

So i have a hella works to do. My biggest concern is my presentation. Just now i mention that my Iranian friend is so much in helping hands? yes, at first she asked whether im the only Malaysian speaker, and she even mentioned to me that she called the organizers there (happened to be her friend) and the person told her that one well repute speaker are gonna be there. You get that? i mean, im so confuse and here the conversion:


please dear Allah, im not that eminent speaker, right? im just a novice and a rookie and i ..i...i............

wanna scream.

arghhhhhhhhhhhhhhhhh