Google+ Followers

Friday, February 17, 2012

La da da laa

My work is pending because we don't have the liquid nitrogen tank. Thus we can continue work. The samples need to be process asap since i managed to get the proteomics machine in our lab.  It worth a large sum and my boss is counting on me for that.

Im in the process of forgetting the salary issue and just do my work. I will continue research and will produce more paper insyaAllah. I am not goin to be very calculative about how im getting paid every month. I am not gonna whine about this anymore. In other words, i kinda accepting it. Ya. This is the fate for me.

Frankly speaking, i think i am loosing my ability to speak in English.  And i don't know how to put it in words. Some of my vocabulary are going missing. I hate it when we try to speak up and  forgot what is the best way to describe it.

Maybe i should be doing a lot of English exercise.

Sigh..

Kejadian petang semalam:

Saya: Aiyris , ane adi? (mana daddy?)

Aiyris (sambil hisap botol susu sandar kat sofa) : Work.
Lepas tu sambung tengok tv.

I cant help myself not to speak gibberish with my daughter. I know it is a bad habit but sometimes her cuteness is intolerable. She is cute and adorable. Just looking at her face after a tiring day at work can make all the pain disappear. I mean, children can always make you smile.



Friday, February 10, 2012

Cinta Padamu ya Rasulullah Sollallahu alihi wasallam.

Semalam episod last pasal nabi Muhammad Sollallahu alihi wasallam by Ustaz Don. Maka aku dah Mr. Pali pun tengok. Mr. Pali tak bagi aku lipat kain pun sambil tengok tu sebab nak suruh aku concentrate (padahal aku nak cover-kalau termenangis ke kan?).

Seperti dijangka, episod akhir sempena maulud nabi ni mengisahkan saat-saat akhir Rasulullah Sollallahu alihi wasallam. MasyaAllah. Mata aku dari awal sampai akhir meleleh je air mata. Begitu sayang nabi pada kita. Ustaz Don bagi perbandingan dengan nabi-nabi sebelumnya. Nabi Musa berdoa kepada Allah supaya tentera firaun dan kafir sekalian terhapus ditelan ombak. Nabi Nuh pulak berdoa agar tidak tersisa kaum kaffir, hatta anak dia sekali pun tak terselamat dalam bah besar tu. 

Tapi nabi kita?

Apa je yang dia tak kena? Kena herdik, caci maki, kena baling batu sampi berdarah, tecabut gigi (nak taip benda-benda yang jadi pada Rasulullah Sollallahu alihi wasallam pun aku dah tergenang air mata), kena pukul, di baling najis oleh kaum yahudi. Eh, macam-macamlah. Sampai malaikat jibril, (we are talking about malaikat here, yang kerja nya beribadah kepada Allah sentiasa, yang kita boleh buat peribahasa -baik macam malaikat) pun rasa nak hempuk satu gunung tu kepada puak tu.

Tapi apa yang nabi reply? Nabi berdoa kepada Allah supaya mengampunkan dosa-dosa kaum tersebut sebab mereka tidak tahu.

Nabi kita TIADA TANDINGAN.

Kita kata kita cinta nabi, tapi apa yang kita buat untuk tunjuk kita cinta nabi? Ustaz don kata belum terlambat untuk kita cinta nabi. Hatta orang yang baru nak kenal islam, yang baru nak tutup aurat, yang free hair, yang semualah. boleh lagi cinta nabi.

Ustaz kata, kita boleh tunjuk kita cinta nabi dengan ikut sunnah nabi, selawat banyak-banyak. buat ibadah dengan rasa tenang dan ikhlas dan selalu berdoa supaya kecintaan kita terhadap nabi sentiasa mekar dalam hati kita.

Sollallahu ala Muhammad.

P.s: Tengah-tengah jalan tadi terfikir, alhamdulillah cinta kepada nabi semakin kuat sampaikan aku sanggup berkorban buah pinggang (ok yang ni tiba-tiba) untuk nabi Muhammad Sollallahu alihi wasallam kalau nabi masih ada and memerlukannya.

Thursday, February 9, 2012

H-index pun boleh masuk mimpi ke?

Malam tadi aku mimpi pasal H-index.Apa kejadahnya H index ni? mari kita sama2 gugel bagi mereka yang tak tahu.


"The h-index is based on a list of publications ranked in descending order by the Times Cited. The value of h is equal to the number of papers (N) in the list that have N or more citations.
This metric is useful because it discounts the disproportionate weight of highly cited papers or papers that have not yet been cited. In the h-index example below, the h-index is 3 because there are 3 articles with 3 or more citations that appear above the green line.
Calculating the h-index Value - The h-index factor is based on the depth of your Web of Science subscription and your selected timespan. Items that do not appear on the Results page will not be factored into the calculation. If your subscription depth is 10 years, then the h-index value is based on this depth even though a particular author may have published articles more than 10 years ago. Moreover, the calculation only includes items in Web of Science - books and articles in non-covered journals are not included.
1. The h-index was developed by J.E. Hirsch and published in Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America 102 (46): 16569-16572 November 15 2005."

So, in a simple language, H index ni rank kan kau punya paper yang di-cited (dirujuk) oleh orang. Kiranya, lagi ramai org cited paper kau, lagi tinggi H-index. Lecturer punya KPI la ni lebih kurang. tu yang dorang menghungga student2 kerahan tenaga supaya produce paper tu. ha masak..
Malang sekali paper aku belum ada orang citer lagi. maybe sebab baru sangat publish kot.  Anyway, mimpi pasal H-index ni bukan lah satu mimpi yang indah macam kau jumpa duit rm 1 juta ke, jumpa aaron aziz ke atau etc. Mimpi ni menyesakkan hidung aku sampaila tak dan aku tidur 2 jam aku dah terbangun. Dahla susah nak tidur kan?

Tiba-tiba aku terdengar hati aku suruh aku amek wudhuk dan solat tahjjud. Apakah ini petanda?




Ini sewiuueesss...

Wednesday, February 8, 2012

Wordless Wednesday


The two loves of my life..

A simple and FOC thing that can bring happiness for us.
And you sure cant fight the moon lite..Subhanallah!

Thursday, February 2, 2012

Hari RIMAU sedunia.

 Pernah kah anda memarahi diri sendiri? Tak, bukan macam lagu Beyonce yang sangat sayang pada diri sendiri, tapi korang mesti pernah marah diri sendiri gak kan?
Contohnya macam.. kau tidur awal tapi still bangun lambat. Kau marah kereta depan slow sangat tapi later on mungkin kau fikir balik logik and rasionalnya pastu kau marah diri sendiri balik.

Mesti pernah kan? Dan kau mesti pernah rasa bad day kan?

Ye, hari ni adalah hari bad day aku.
AKU adalah jelmaan harimau. Kau silap usik aku sikit je, siap kau.
Dan aku tak tahu berapa hari akan berakhirnya kerimauan aku ni. Semalam aku drive macam hantu. Tak dan apa kawan aku dah tanya kat fb..eh kau dah sampai umah ke? haah aku dah sampai umah dah selesa berlingkar atas tilam dengan aircond terpasang mata kuyu dah layu nak tido. Hebat tak?

Ye. bab-bab tidur dan makan bagi kat aku. Aku memang suka.

Pagi ni terkejut2 aku ingat ada Real Time PCR talk. Zazzzssss terus pergi. Disebabkan aku tidak mendapat dos kopi yang secukupnya pagi ni, maka fokus aku kehilangan. Ko tahu apa yang aku fikirkan?

-betapa kurusnya lahai orang yang terangkan benda alah ni. rasa melayang-layang je bila dia jalan. alahai meh amek lemakk aku sikit meh.

-hidung orang Iran yang dok depan tu mancung/panjang sangat. Dari tepi kalau aku baling pisau atau panah percentage untuk kena tu memang tinggi.

-Orang Iran ni memang suka bertanya. tak macam orang kita. senyap je. termasuk aku. takpe jap lagi aku tanya.

Kepala aku sakit berdenyut2 dari semalam. Macam nak pecah rasanya. Kalau boleh bukak kepala ni letak tepi aku dah buat dah lama dah. Tapi tak boleh la pulak.

Oh ye, tadi gi opis kemain si SMURFF yang tak stabil hormone tu nak bermesra dengan aku. Aku macam ek enet. sebelah mata je pandang dia. Blah la kau. gi mampos.

Ha hamek kau. Aku dah kata aku rimau. Minta maaf banyak-banyakla kalau terkasar bahasa hari ni. wakakakaka.

WENGGG