Google+ Followers

Thursday, February 25, 2010

Manusia yang begini..

Kenapa aku manusia yang begini?

Begini itu hanya aku sahaja yang tahu. persoalan kerap ditanyakan kepada diri sendiri. Kenapa begitu cepat melatah dengan feel semua benda, semua orang? Kenapa aku cepat ambil hati (kadang2) atas benda yang remeh temeh yang kadang-kadang bila benda itu dah lepas membuatkan aku kesal/tergelak memikirkannya?

Allah menjadikan manusia ini bermacam-macam. Ada susah, senang baik jahat dan segala mala. Kenapa? Supaya kita semua boleh bergaul dan berkenalan dan memahami antara satu sama lain. Memahami sahaja tak cukup kalau tak ada perasaan menghormati.

Aku ada kawan-kawan yang rapat dengan aku. Dan kebiasaannya bila kami berjumpa, macam-macam cerita yang keluar. Dan aku perasan yang aku kebanyakan kalinya akan menjadi seorang observer (dalam erti kata lain diam). Dan bila aku mahu luahkan kata-kata, tergagap pula kadang-kadang itu. Membuatkan aku selalu terfikir, adakah aku lebih suka menjadi observer?

Dan selain itu, aku mula risau. Aku risau adakah aku mempunyai split personality yang mana aku tahu split personality ini hanya negatif (berdasarkan pemerhatian movie2 barat). Di pejabat aku lain, bersama keluarga aku menjadi set yang lain, bersama kawan-kawan pun.

Bukan aku mahu menjadi seperti ini. AKu penat sebenarnya.

Gambar latest aiyris pun aku tak sempat nak upload. Busy punya fasal.



Tuesday, February 9, 2010

Naluri ibu..

Lambat lagi nak balik kerja. Lambat lagi nak jumpa Aiyris Zarra. Sangat rindu pada anak saya yang seorang itu.

Jadi, bila dah rindu ni, mula la kerja jadi slow. Mula lah tengok-tengok gambar Aiyris kat handphone. Mula lah tengok jam pukul berapa. Haii..lambat lagi lah nak balik.

I am a working-on- the-move mommy. Sebagai seorang yang bekerjaya, rasa sangat bersalah bila saya habiskan waktu untuk kerja dan luangkan masa sedikit sahaja untuk anak. Dan memang rasa bersalah bila tiba waktu menghantar Aiyris kepada jagaan pengasuh. Rasa bersalah bila serahkan Aiyris yang tadi enak tidur dalam dakapan saya dalam perjalanan ke tempat kerja (yes, Aiyris travel everyday with me, that why i am on the move mommy) kepada pelukan 'bibik' pula.

Dan memang la rasa cemburu bila Aiyris yang bila bibik dia agah sekejap, Aiyris dan ketawa mengekek-ngekek.

Ya Allah. Saya sayang benar kepada Aiyris Zarra. Lindungilah dia dariapada sebarang keburukan dan kecelakaan. Amiin..

Dan naluri seorang ibu mula marah dan sedih bila membaca ini . Kenapa ada seorang manusia bernama bapa sanggup buat perlakuan terkutuk itu kepada bayinya, i mean, the baby was just 5 months old dan apa lah yang dia tahu? 5 bulan...!

Sedih dan geram. Saya menarik nafas panjang bila membaca berita seperti itu. Nauzubillahhiminzalik..

Wednesday, February 3, 2010

Aku manusia lemah

Aku manusia lemah
Selalu terjatuh
Berbeda aku darimu
Kau berdiri teguh
Aku serba tiada
Aku kekurangan
Dan bila kau tiba aku hilang dari kewujudan

Sempurnanya sifatmu
Telusnya hatimu
Jujurnya niatmu
Tingginya kesabaranmu
Lepaskanlah diriku
Kerna aku
tak mampu tuk menanggung sebuah cinta sempurna
Darimu
Darimu ohhh
Darimu ohhhh

Bukan aku tak pernah
Mengerti dirimu
ku sanjung setiap kata cinta kau berikan aku
Hilangkan rasa itu
Akhirkankan semua
Dan bila kau sedar
Aku hilang dari kewujudan
Ohhh

Sempurnanya sifatmu
Telusnya hatimu
Jujurnya niatmu
Tingginya kesabaranmu
Lepaskanlah diriku
Kerna aku
Tak mampu tuk menanggung sebuah cinta sempurna darimu
Darimu ohhh
Darimu ohhhh

Chauvinism?

Aku perempuan.

So what? aku tak boleh nak buat kerja kat ladang bawak terik matahari? Ada aku takut tangan aku kasar ke hape? Kulit aku terbakar ada ke aku kesah?

TAK ADA.

So give me the job task or wtf whatever. Just GIVE IT TO ME. I can handle it. Dont just go and discriminate me just because i am a perempuan, wear a baju kurung and tudung and pakai kasut kerani. What is wrong with you? Still live in the ice age or what?

Geram la wey, proposal aku dah banyak kali kena reject, padahal ikut dah tajuk yang dia bagi sume. Bila aku nak anta ni? sume orang dah hanta dah.

Semalaman aku "hang". Macam komputer yang pentium II tu nak upload movie. susah-susah sangat, aku doa je. abes cite.