Google+ Followers

Tuesday, May 31, 2016

Bosan

Kebosanan yang amat sangat. Not feeling to even move an inch. i'd rather succumb in my bed and sleep and sleep and sleep and not waking up.

Bosan tahap burj khalifa dah ni.


Monday, January 25, 2016

Where is the Peptide??

Well this is the first time im blogging from my lab yall!

ALL because the doa i made previous day so that meeting with SV to be postpone hahahahahhaa. Bukan la taknak meeting, tapi i neeed to finish off one analysis before meeting and for that particular task i been so contemplating and procrastinating the task to the core!Pagi tadi sampai je lab, sv datang and bagi satu envelope besar tebal (bersaiz A4! bukan ang pau lah!). Dia suruh aku bagi kat Sam Griffith if i ever run into him. Sam--->examiner aku. Dia nak ke London ada meeting katanya. Meeting london-manchester all the time weyyy.

Turns out that envelope contains full of examinations questions paper! wow! boleh buat duit ni hahahahahahaha.

#Sekali imagine panahan petir atas memakan rezeki yang haram.

Ok skang nak siapkan satuuuu lagi sequence analysis then nak cari Sam thenn nak gi Taipan beli kicap.

#Dah kenapa this particular peptides ni tak jumpa dalam sequences aku ni eh?!
#Hah dahla hanpdphone tertinggal kat rumah.
#Apa yang aku ingat sebelum nak gi lab pun tak tahu la. 
#Dari tadi aku renung jeling jeling je envelope ni. Gatallll tangan nak buka! bole ke tak?

Sebenarnya aku ada macam-macam dalam kepala otak nak cakap or tulis kat blog ni. Caca marba-semua topik boleh ada dalam kepala otak ni.

Semalam ada kawan baru yang aku kenal, husband and wife. Very lovely couple with a young todller. Borak punya borak, somehow aku terrrcerita a bit of my personal life yang something that i am not proud of, balik rasa macam menyesal pun ada. But if the person can truly understand and respect other people's life, so then ok lah. i hoped so she will. Sebab aku rasa macam tak patut pulak bagitahu or cerita tentang masalah hidup or what i have been through kat orang yang baru kenal. Macam spoil the mood macam ek eleh kau sorang je yang ada masalah dalam dunia ni?

erghhhh. 

Tapi tak sabar nak jumpa makcik aku Ateh nak datang dari Malaysia in the near time.  

Oh ye, In April we gonna go to conference again yall! tapi acu teka kat manaaa???

its gonna beee attttttttttt............ CHESTER!!!! kahhhh lol! one hour from my house je buttt i heard the hotel was good. Boleh la bawak satu family bersukarialah mereka sementara aku mereput dalam hall dengar ceramoh protemics.

Ok get back to works! now where is the peptide!!








Tuesday, January 19, 2016

Part II: Pengalaman di Manchester Royal Infirmary

Ok sambungan kepada entry yang lepas.

So, lepas kena amek sampel air yang dalam peparu tu, dalam 3 botol of 40ml each, doktor ada sedikit potpet sesama dorang sebab color air sampel tu warna merah instead cloudy. There was a lot of possibilities yang mana one of it could have been tumorous or cancer cells infected the outer layer of pleural. Tapi tahap profesional dorang ni taknak bagi aku risau memang aku respect gile la. Dengar explanation dorang daripada soalan bertubi-tubi dari aku memang aku hormat sangat. segala persoalan dijawap dengan rasional and very calmly.

Petang hari ketiga tu aku kena pindah wad bawah. Kali ni satu bilik 4 katil instead of 8 daripada wad lama. Semua dalam wad tu orang tua-tua weh. Aku je paling muda. Ko rasa macam mana?

Hari ke-4

Pagi tu nurse datang and cakap yang aku kena puasa (no drinks or eat) sebab kena buat CT scan untuk detect the real cause pleural effusion aku ni. and afetr that dia bagitahu yang maybe aku kena tebuk peparu untuk keluarkan atleast some of the water dalam pleural aku. Masa tu aku tak takut or cuak pun sebab dalam kepala otak aku fikir nak balik je rindu sangat kat anak2.

So tunggu la aku sampai pukul 2, last dorang kata tak jadi ctscan and terus tebuk peparu. Kali ini aku kena anastetik sikit. Sebab jarum yang nak tebuk lubang kat peparu tu sebesar pen! haaa masa tu aku dah cuak dah. Nurse and doktor yang ada kat sana dah siap pegang tangan aku, kata u dont have to worry because Dr Najib is the best doctor we have in this unit. Boleh kejap aku bersembang dengan doktor tu di datang daripada palestine and just like any other foreigner, they have higher respect and always asked Tun Mahathir whereabouts and bla-bla bla. Aku siap cakap doktor, take as much water you can like once and for all.

Bila dah tebuk tu aku rasa ngilu and like peparu aku pun macam kena umpil tapi tak sakit la. Alhamdulillah almost 2 litre of water have been taken out. lepas tu jahit and balik ke ward.

#malam-malam berendam air mata sebab rindu anak

Hari ke 5

Well pagi dimulakan dengan senyuman! or at least that was what i thought! aku ingat hari ni hari terakhir aku ada kat wad tu sebab doktor pun ada kata yang maybe if takde aral apa melintang aku boleh balik! NOT! (aku end up balik keesokan harinya)

Tapi yang kelakarnya dengan Dr Woodhead yang treated aku tu, dia siap kata i know because that was what bioinformatician do! (merujuk kepada sikap aku yang banyak sangat tanya sampaikan % aku nak sembuh pun aku suh doktor tu jawap hahaha).

Masuk tengahari aku dah nanges2 sorang2. Aku doa banyak-banyak supaya Allah beri aku kekuatan masa tu. Sebab rindu sangat kat jebat and aiyris. nak bawak dorang masuk wad tu aku yang tak bagi sebab hospital ni semua jenis bakteria/virus ada taknak dorang terjangkit ke apa. Pagi jumaat tu Allah hantarkan bantuan. Tiba-tiba datang seorang imam oh btw kat sini setiap hospital ada imam or chaplains for religion for moral supports. Imam ni datang dan tazkirah sikit and sedekahkan aku sebuah Alquran terjemahan English.

End. End of the stay at the hospital. Alhamdulillah for the experience ya Allah

Thursday, November 12, 2015

Ujian dari Allah.Part 1

Bismillahirrahmanirrahim..


{لَتُبْلَوُنَّ فِي أَمْوَالِكُمْ وَأَنْفُسِكُمْ وَلَتَسْمَعُنَّ مِنَ الَّذِينَ أُوتُوا الْكِتَابَ مِنْ قَبْلِكُمْ وَمِنَ الَّذِينَ أَشْرَكُوا أَذًى كَثِيرًا وَإِنْ تَصْبِرُوا وَتَتَّقُوا فَإِنَّ ذَلِكَ مِنْ عَزْمِ الْأُمُورِ}


Ertinya: “Kamu sungguh-sungguh akan diuji terhadap hartamu dan dirimu. Dan (juga) kamu sungguh-sungguh akan mendengar dari orang-orang yang diberi Kitab sebelum kamu dan dari orang-orang yang mempersekutukan Allah, gangguan yang banyak yang menyakitkan hati. Jika kamu bersabar dan bertakwa, maka sesungguhnya yang demikian itu termasuk urusan yang patut diutamakan.”[1] (QS Âli ‘Imrân : 186)

Setiap orang yang berada di jalan Allah pasti akan di uji dengan kemiskinan, kesakitan dan kesempitan hidup. Dan aku, sebagai hambaNya tak terlepas daripada ujian. Bermula dengan bulan puasa yang masanya panjang dan kegedikan aku untuk berniaga "karipap  pusing dunia" pada bulan puasa di samping menulis first year report dan viva selepas raya. 

Background..
Demam bermula lepas raya ke 3, iaitu lepas aku buat makan-makan dengan menjemput beberapa rakan. Takdela masak beriya pun, tapi letih melayan tetamu daripada pagi sampai ke malam, dan natijahnya malam itulah bermulanya episod paracetamol-dependant aku.
Demam berlarutan sampai ke minggu 3 raya, ke GP sudah, satu setengah course antibiotic telah aku habiskan tapi demam dan lelah itu masih ada. Tapi batuk aku kering dan tidak pulak berkahak. Doc pertama kata aku ENT infection. Senang je buat kesimpulan (read: doc sini bukan la semua bagus, ada yang pemalas dan bias terhadap pesakit nak2 asian and muslim macam aku ni). Dan aku jugak diarrhorea dan tak ada selera makan langsung-langsung. Kau letak la pizza ayam panggang kambing golek, semuanya nehi! Doc pun nak sampel tinja untuk  check kalau ada infection.
Dalam pada demam2 tu, sempat jugak ke London dan menghirup udara tacky sambil demam dan bersesak nafas segala. Hebat bukan? paracetamol dependant katakan, hayunkan saja kaki ni. 
Masuk minggu ketiga demam, ke GP lagi lepas seminggu tiada khabar berita pasal tinja aku tu. Relaks je minah kat kaunter tu cakap ooo your poops are normal. Then why the hell aku still demam dan cirit birit macam nak rak ni?
Jumpa Dr Kavanagh Doc perempuan yang thoroughly check peparu aku. Lepas tu dia bagi lagi secon antibiotic and nak tengok hari keempat macam mana result dia. Still the same, even worse bila aku tarik nafas dalam-dalam. Lepas tu dia suruh aku ke A&E untuk xray and blood test sebab nak confirmkan sakit aku ni. Dia kata dont worry you wont be warded.

Hari 1 dan 2..

Nan hado! esoknya lepas pepagi Mr Pali hantar aku ke A&E dan xray dan blood test, aku kena tahan ward. Dalam hati okla kena tahan wad boleh rehat. Tapi bila dah masuk hari malam aku dah teringat Jebat and Aiyris, mula lah air mata mengalir laju. First time sakit kena tahan wad dahla tu dalam wad semua orang tetua mana ada orang muda mcm aku. (orang sini yang muda2 fit and healthy gamaknya). 
Hari ke 3...
Terus ke hari ketiga. Dari semalam lagi dokter kata peparu aku ada air based on xray yang dorang amek. Dan kena amek sampel air untuk confirmkan infection apakah itu. Aku angguk jela sebab dia kata ada anastetik so aku relaks lagi.
Masa nak buat procedure tu, Dokter pakar tu kata ada lebih baikk, you tak payah anastetik sebab you nanti sakit 3 kali itu jarum masuk you punya err paru2 (slang omputih skettt). Dahhh pulakk. aku terus terang je kata aku afraid of pain. Seb baik Dokter pakar ni pandai pujuk aku then aku pun agreed je. the doktor yang buat procedure tu asyik rujuk dokter pakar tu, aku pun tanya "have you done this before?" then dia kata pernah. Sambil senyum sorry la aku meragui kedokteranmu. Sebab kalau belum pernah ada lebih baik ko bagi doktor pakar ni yang buat.

to be continue.....


Friday, July 17, 2015

Mata masuk habuk tsk tsk tsk

Blog ini special sekali buat aku kerana datangnya setiap kata dan ayat dari hati.

Alhamdulillah, tamat sudah ramadan. Semoga amalan kita diterima Allah SWT..

Point is, time macam ni la rindu kat mak bertambah kuasa dua. owh such a clingy spoiled kid i am! I am spoilt with love. I love you mak. I cant stop saying this until the end of my life. Masa ni mula la teringat masa tolong mak buat kuih tart nanas, sarang semut, biskut mazola, rempeyek, hahaha the list goes on!

Tadi tertengok insta FT, that an old lady bed ridden just could afford to say how much she had hoped for ke children to come back and not a day passed by without he remembering them the kid, whilst the kids are definitely not!

Kemon.. tu mak kot..mak! yang dah lahirkan kau. did you know she risked her life just to give birth to you? life that you have now you are indebted to her for the whole lot!

Arghh i cant brain this. Really cant!

Dan sesiapa yang ada mak lagi, hargailah manusia itu.

I dont know about you guys but losing my mom was like losing half of me.




Wednesday, June 10, 2015

I need Ramadan.You need ramadan. We all NEED ramadan.

Indeed. yes we do need ramadan after all this world now full off tyrannical obscene people bullshits and whatnot.

Ramadan is approaching in about a week time yay! Alhamdulillah i managed to qada all my fasting last late spring and i kept and remorsefully say to myself : ruginya tak ganti puasa masa winter haritu. But came to think of it,  all things comes in a good reason. I can practise to fast during long hours day!

Im trying struggling to think well of people around me. I found that life is much easier that way. Maybe they are struggling or fighting a battle of their own that we have no idea about. Maybe they have lotsa money, can managed to buy anything, go about everywhere in the world, and even though sometimes you can find these people kinda boasting about what they have, I always always always say to myself : they just wanted to share their happiness to the world, let them be and be happy for them! I found myself genuinely happy with just instant cuppa coffe in my hand! My dear friend once told me how people around her have a Gucci just for shoes and LV Alma what is that i dont know handbags and my reaction was, What is that alma lv? ok kidding. I told her to be happy and calm and just focus to our study, let them buy all that sorts as they can afford to! Maybe they already give more to those in need more than we give, who knows? here we are thinking about how life is unfair to us but the people that we are referring to already done their part in this world, again, who knows? Allah knows. Seriously, their heart or intention is not a page of a book that we can read or tell. So why we can easily assumed they are boasting or showing off?

Same goes to a couple without a child yet. Dearies, please be patient and Allah is there with you. Be happy for those with children because you have no idea what a parent facing everyday with the kids LOL! Yes, kids can be adorable, funny and lovely awwwww......but all that comes with a price (if you know what i mean read tantrums, bad moods, wee wee and poo poo let alone lack of sleep!). Be grateful for what you have in hand:point blank! 

For that cant you see that Allah is great? And the most fair to all of His servants? And always remember that Allah knows what is there hidden in your heart. Dont ever think that life brings you unfair to what that you did not get, in fact the things that you want maybe bad for you.

Lets make a target to read more Quran this ramadan and continue the reading afterwards? Jom? Read also the tafsir, as it is the way that you can listen Allah talking to you. Like it happened to me every.single. time! When i do have a problem or uneasiness feeling, open up a Quran and bamm! an ayat related to my problem is there and solving my calamity. (reminder to myself too as im constantly battling with the fluctuating iman)


Just be kind, and you do just fine. Now where is my Asda instant coffee 47p per bottle come here to momma! 


Saturday, June 6, 2015

Kekasih nombor satu Aku.

Aku bukan nak tunjuk alim. Aku sedar ilmu agama aku takdela tinggi mana pun. Tapi aku nak cerita satu kejadian sebenar dalam hidup aku..

Masa matriks dulu, kawan aku ada satu radio, so bila dorang balik tinggal aku sorang tak balik (entah kenapa aku tak balik masa tu aku pun tak tahu..maybe sebab dah setiap minggu pon aku balik, kot?) Dan aku pasang la radio tu, tiba-tiba keluar pasal ceramah nabi Muhammad S.A.W saat kewafatan baginda.

Air mata aku turun macam Niagara waterfall masa tu. Sedih sangat bila terkenangkan macam mana Rasulullah sampai saat akhir hidup dia masih fikirkan kita umat dia lagi. Subhanallah..

Tu belum lagi cerita kisah perjuangan baginda, yang kena baling batu masa nak sebarkan dakwah islam, sampaikan Jibril tanya nak ke dia angkat gunung tu dan timpakan kepada orang yang buat naya kepada dia tu.. Tapi dia tolak sebab sayangkan orang yang buat dia. Kalau kita?

Dan air mata aku laju bila tengok ni


Dia ada full version. Silalah tengok kat youtube eh? Untung Al Fadil UStaz Haron Din, Subhanallah, dia antara orang yang beruntung. Nak mimpi Rasulullah bukan senang, tahap aku ni macam mustahil je nak mimpi Rasulullah. Tapi hati ni teringinnnn sangat..

Bila fikir pasal dia rasa rindu sangat-sangat. Rasa macam sayuuu je hati..kenapa eh? 

Baru-baru ni tengok cerita Umar MBC, pon mengundang air mata je selalu cerita ni. Allahu.. Taktau nak cakap macam mana..Aku tak pandai bahasa arab, jadi terkial-kial juga nak paham cerita tu. Ya Allah, aku nak sangat paham bahasa arab..

Selawat dan salam buat Baginda Rasulullah S.A.W. 

Dia, kekasih nombor satu aku..


اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ