Google+ Followers

Thursday, December 31, 2009

Like a lioness protecting her cubs, Happy new Year? Yea rite ;(

Dah nak masuk tahun baru. Saya perasan yang tahun 2009/2008 sangat banyak entry saya yang luka-lara-sedih-menanges sume. Tapi, yang melenyapkan semua itu adalah "The ultimate birth of my baby girl, Aiyris Zarra."
Seriously, when i look at her, all the dooms and looms are gone in the blink of an eye. Macam, bila balik kerja penat-tension dan busuk, bila pandang muka Aiyris Zarra, sejuk je hati. Tengok mata dia yang jernih tu, lega!
Tak percaya? Cuba korang try buat. Bila tension atau susah hati, cari la baby mana-mana and look in their eyes.
It sort of therapy you know?
Dulu before kawen pun, i was not really kid-kinda person. Pegang anak orang pun tak reti sangat dan bila tengok baby-baby lain tak lah teruja sampai menjerit comelnye bagai. Tapi bila tengok anak yang dilahirkan sendiri bertarung nyawa, sayang gila and rasanyalah, kalau nyamuk nak gigit dia pun aku boleh kejar sampai zoo negara kat ulu kelang (tetibe).
Seriously. Dulu, i never know/appreciate the feeling with kid or baby. bila dah jadi ibu ni, rasa macam nak give everything that the best for the child. Like, biarlah aku yang kena demam/sakit mata/cirit-birit daripada Aiyris Zarra yang kena. Biarlah aku yang panas berpeluh waktu malam asalkan Aiyris Zarra dapat kipas dan selesa tidur.
Ini rupanya perasaan seorang ibu ;) (tiba-tiba aku paham, like a lioness protecting her cubs.)
A lioness protecting her cubs? biar betul, garangnye aku? Tak. ini influence tengok banyak sangat National Geographic.

Wednesday, December 30, 2009

HARAM... (tajuk kali ini memang keras sikit sebab aku tension)

Sangat-sangat menyampah dan bosan bila tak ada internet di pejabat dan terpaksa meminjam komputer kawan dan bila balik rumah pun tiada internet.
Bosan!
Dan saya rasa mula membenci seseorang dalam hidup saya. Sebab dia, keluarga saya jadi hancur begini.Ya, saya mahu meninggalkannya. Selamanya. Sejauh-jauhnya sehingga dia tidak dapat mencari saya lagi untuk kepentingan dirinya. Biar dia bahagia bersama "orang baru" dalam hidupnya. "orang baru" yang saya kira haram. "Orang baru" yang terbaru. Baru sebulan!
Kononnya "Orang baru" ni baiklah, tahfiz konon. Apa jadahnya kalau pakai tudung rambut blonde sebab dye yang murah dan tergedik-gedik macam perempuan pelacur?!Memang haram.
Haram sebab dia memang tidak mempunyai keizinan untuk hadir dan tinggal di bumi di sini. Dia layak hanya berada di sana. Dan saya kira dia memang haram kerana dia memang haram. Menggedik-degik di hadapan kakak saya. Mujur saya tidak berada di sana pada waktu itu. kalau tak..
Memang dia haram. Dua-dua pun dah jatuh hukumnya haram. Haram kerana dia menzalimi saya dan semua sejak kecil. Haram kerana dia masih tak sedar-sedar.
Memang dia haram buat saya.
Dan kalau sesiapa rasa saya tidak berhak untuk menjadi seperti ini sekarang ini. Then talk to my face. I dont really F%@#$&^G care!
Kau memang boleh buat aku dan semua macam ini, Memang kau boleh tengking herdik dan pukul kami. Suatu hari nanti bila duit dan harta kau habis dikikis, dan kau merempat sebab dibuang oleh kedua-dua "orang baru" yang kau sembah tu, kau jangan cari aku lagi.Tapi Allah itu maha Adil. Dan diam-diam kami bukan kosong tapi berisi. Semoga Allah tunjukkan kau ke jalan yang benar.
Saya ingin lari!

Sunday, December 20, 2009

Allah Maha mengetahui..

Pernah tak korang rasa serba tak kena bila bangun je pagi sampai ke....entah bila nak stop?

Banyak dah yang aku nak cuba katakan dalam blog ni, tapi asyik padam-padam-padam je. Ntah. Tak de idea barangkali?

Cuma bila dah jadi mak ni, keutamaan memang lah pada baby. Ni aku blog pon dia tengah tido. Barulah boleh tengok facebook, ladang-ladang aku yang dalam alam maya ni, sapa pencuri sayur-sayuran aku and etc.

Jadi seorang ibu, title yang paling agung aku rasa dalam hierarki manusia. Dan menjadi ibu sekarang ini, aku rasa keutamaan diri ni dah jatuh ke tempat kedua. Betul lah kata orang-orang tua, semua ibu nak yang terbaik untuk anak mereka. Aku pun. Kalau boleh aku nak semuanya yang terbaik untuk Aiyris. Ada pengurus rumah yang boleh menjaga dia di rumah aku sendiri, dan kalau boleh warga tempatan. Aku pun nak pakai kan aiyris baju-baju yang branded macam GAP for kids ke, Guess? ke, Oshkosh bigosh ke. Dan juga melimpahi dia dengan permainan. Yang pelbagai. Tapi. Sekarang masih tak mampu lagi.

Ya, aku sedih.

Tapi, bila teringat ayat ini, aku jadi gembira semula. Kira boleh la senyum..

Barangkali engkau membenci sesuatu, tetapi itu lebih baik bagimu. Dan barangkali kamu menyukai sesuatu sedangkan itu buruk bagimu. Dan Allah Maha Mengetahui apa yang kamu tidak ketahui.

Al Baqarah:216.

Sungguh, sebagai manusia yang selalu alpa dengan nafsu dunia, aku memang selalu mahu itu dan ini. Merungut itu ini.

Tapi Allah lah yang Maha Mengetahui, bukan? Manalah aku tahu jika diberiNya aku kemewahan yang melampau, sehingga beg Gucci/Coach/LV boleh aku lemparkan kesana kemari menjadikan aku insan hina yang berlagak,bongkak dan selalu memandang rendah pada hamba Allah yang lain?

Ya Allah, Aku lebih rela hidup begini.

Plan Allah itu lah yang terbagus, bukan? ;)




Sunday, December 13, 2009

Start back at one...

Sorry u ols sebab dah lama tak update.Something has happened with my internet connection sebab invalid certificate apa tah. Last-last saya godek-godek dapat jugak betulkan sendiri, ehem terer tak?

Jadi, dah lama tak update, otak untuk menulis pun makin karat. hahaha. Nak tulis pasal apa eh. oh, baik saya mulakan dengan Aiyris Zarra dulu. apa update dia?

Dia dah pandai merajuk ok? Dahla pipi dia tu macam di pam-pam yang boleh diangkat-letak-angkat-letak pastu hempas sebab labuh sangat. Cet apa da geram kat anak sendiri? Cerita nya haritu, saya konon-kononnya berkatalah pada si kecik ni, next week dah kena tinggal dengan pengasuh, so mommy nak ajar minum susu guna botol la. Aiyris minum dalam keadaan terpaksa and then buat muka muncung taknak pandang muka mommy dia? ada ke patut?cis. umur tak sampai 2 bulan ok? dah pandai merajuk bagai?

So, speaking of which, tomorrow i will be starting back to work, which is so so so not preferable (i prefer to stay at home and be a fulltime mommy ceh leh percaya ke?). It just seems so awkward to me now, to start back to work after a long holiday. Huwaaaaaa lepas ni cuti kena tunggu sabtu ahad je la.




Thursday, December 3, 2009

I thought....

It has been a while since i updated my blog. Sigh...What a lazy bum i am. No, Lazy is not the correct word, i just full with the responsibility as a mommy to Aiyris Zarra.

So, i thought to myself ( a lot actually, that happen to be in my mind right now as we speak). So, i said to myself, this is the feeling of being mom. i can say that almost most of my time is dedicated to take care of the baby. I need to feed her, bathe her and even sing her lullaby to sleep. Those time for myself were gone. No more time to waste as to do my own thing like reading, surfing the internet and what not. But regardless what i mention just now, i am enjoying the chores as mom. Big GRIN ;)

I just finished reading New Moon, a great and intriguing start. But mellow at the end.
So thus the movie i guess (haven't seen it yet)

I am actually thinking about the future. I feel obligated to change it in a way. For it to be secure.