Google+ Followers

Thursday, August 26, 2010

Roh di Bulan Ramadhan

Pagi lagi, bila saya buka email...saya terbaca ini..


Pagi tadi sempena hari Jumaat bulan Ramadhan yang mulia ini, aku menghadiri majlis ilmu yang membincangkan tentang amalan di bulan Ramadhan. Satu perkara yang menarik perhatian aku tadi, ustaz penceramah bercerita tentang keadaan roh di bulan Ramadhan. Menurut satu hadith Rasulullah.. (maaf aku tak sempat catat perawi hadith ini).. menceritakan apabila tiba bulan Ramadhan, semua roh berkumpul di Luh Mahfuz memohon kepada Allah S.W.T untuk kembali ke bumi. Ada roh yang dibenarkan pulang ke bumi dan ada yang tidak dibenarkan. Roh yang dibenarkan pulang adalah kerana amalan baik mereka semasa hayat mereka ataupun ada penjamin-penjamin yang mendoakan mereka. Manakala roh-roh yang tidak dibenarkan pulang disebabkan kesalahan mereka semasa hayat mereka akan terus di penjara di Luh Mahfuz.

Apabila roh dibenarkan pulang, perkara pertama yang mereka lakukan adalah pergi ke tanah perkuburan untuk melihat jasad mereka. Kemudian mereka akan pergi ke rumah anak2 mereka, orang yang mendapat harta pusaka mereka dan ke rumah orang yang mendoakan mereka dengan harapan orang yang mereka lawati itu memberi hadiah untuk bekalan mereka. Perkara ini akan berlarutan sehinggala tibanya Hari Raya Aidilfitri. Pada saat ini mereka akan mengucapkan selamat tinggal kepada jasad dan pulang semula ke Luh Mahfuz dengan bekalan yang diberikan oleh mereka2 yang masih hidup.

Di sini ustaz memberitahu hikmah adanya alam kubur. Alam kubur membuktikan bahawa Allah itu Maha Penyayang. Orang yang melakukan kesalahan semasa hayatnya boleh dibantu dengan doa orang2 yang masih hidup. Alangkah bahagianya jika seseorang yang telah meninggal dunia masih mendapat bekalan dari orang-orang yang masih hidup.

Oleh itu wahai sahabatku, jangan biarkan orang-orang yang kita sayang, yang mengadap Allah terlebih dulu daripada kita sepi tanpa doa dan sedekah daripada kita. Sesungguhnya apabila mati seseorang anak adam itu, terputus ia semua hal kecuali 3 perkara iaitu doa anak2 yang soleh, ilmu yang bermanfaat dan sedekah amal jariah.



Ya Allah, adakah arwah mak ada bersama saya di bulan mulia ini? Berazam untuk memperbanyakkan amalan bekalan untuk mak kerana Allah Taala. InsyaAllah.

Saya juga rindu mak!Rindu sangat!

Monday, August 23, 2010

Faham ke?tak kan? dah takyah buang masa baca

Sometimes, our deeds goes down the drain. But our fault at such a highlight even it was not meant to be.

Bwuajahlhsduahjhdjahkc;dkf;ifasjdkjfiejdjhfjah!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Friday, August 20, 2010

Braindamage


I am so pissed off with my brain today.
Tula, siapa suh dengar radio banyak sangat? kan elok banyakkan baca Al-Quran bulan-bulan puasa ni?

Thursday, August 19, 2010

Once upon a terrible day..







Agak-agak korang, apa jadi dengan mamat yang tido tu?

Wednesday, August 18, 2010

Aiyris Zarra lepak kopitiam tajuk dia hari ni..


Hai... saya baaaru sampai..



Ermm..nak order apa eh....



Buat muka, buat muka..


Cute giler kan saya? dah cakap dah, tak caya..



Haa, apa lagi? Syaye tau ar syaye comel..snort..snort..

Monday, August 16, 2010

Transformation..

Remember that i told you that i will delete this blog? Well, guess what, i might cancel the initial idea. I decided i will remain this blog and set up a new second blog where i channel all the negatives there. muahahahahahahahaha.

OOhh in case if you are wondering, that is me right now. I am grumpy yet tension of all the craziness caused by my goddamnit research.

Oohh..bet poni will endure this kind of art since she has the natural gifts but i dont. huhuhu

Thursday, August 12, 2010

Macam nak delete blog ni.

Penat buat keje kat lab sejak dua menjak ni. kalau la pengarah tahu aku buat keja macam ni punya rajin, huh mesti kena puji. naik gred and gaji. WOW. TAPI, dia tak tahu. ok?

Sebenarnya rasa sangat emm macam mana nak cakap eh. em, rasanya macam nak tutup blog ni, sebab daripada blog ni, kadang-kadang dah samapi satu tahap yang aku sendiri rasa menyampah. Blog ni memangla tempat luahan hati aku selain daripada encik suami..

Tapi blog ni boleh mendatangkan kemudaratan kepada aku secara tak langsung. Ada reader yang baca dan kenal dengan aku akan report setiap patah perkataan yang aku tulis ni, kepada orang-orang sekeliling aku dan sekaligus akan menyebabkan beberapa perhubungan menjadi retak.

WOI, ni tempat aku luahkan perasaanla bongek. bukan semua betul pon, bila kita dipengaruhi emosi, kan?Sengal.

So aku rasa aku akan delete la blog ni, dan aku akan buat blog baru! yiehaaaa!! so kalau korang rasa nak alamat blog baru aku, sila tinggalkan komen and aku akan private korang, k?

babai


Wednesday, August 11, 2010

Black Canyon di hari ahad lepas

Di hari ahad lepas, kami pergi ke Alamanda for lunch, since the food court was so crowded with hungry people, and there i was, without losing any hope to find a spot there, tetiba berjumpa pula restoran Black Canyon. I tell you the foods were great as i could not compare it with the prices. Marvelous betul tom yam dia. tapi sayang, kami tak sempat ambil gambar, terus ngap je. Ini pun gambar air yang sempat dirakamkan, iced lemon tea and Iced Mocha Baby!!!



Sila tahankan tekak anda di bulan puasa ni...GULP!! eh, eh what on earth aiyris's sippy cup doin there? Ohhh....


Korang tengokla aiyris zarra tu..kemain lagi kontrol macho!! aku and hasben gelak guling2 tengok gambar ni..


Haa start dah tangan dia nak capai camera..



Alahaiiiii...............


Mommy...mommy.... aiyris cakap.. (taklah, acah je, aiyris mana pandai cakap lagi.....)



Mommy dia tumpang sekaki dua...

Tuesday, August 10, 2010

Pandai panjat meja?

Ok, cuba teka, siapa makhluk Allah yang paling comel pernah aku jumpa yang umur dia belum lagi cecah 10 bulan, tapi dah bersemangat nak panjat meja dengan bersungguh-sungguh?

Aiyris dah pandai panjat meja ye tuan-tuan dan puan-puan. Meja yang rendah , ala yang ada gambar ABC tu. Nanti, kalau aku ada masa and sempat ambil video dia panjat, aku tempek kan kat sini ye kawan-kawan?

Anak.....oh anak...

Like daughter like mommy..ish3

Friday, August 6, 2010

Saja-saja nak tempek gambar aiyris zarra...


Ni masa kat satay kajang. tengok kemain happy lagi dia tu..


Ni sesi belajar flash card syaye!


Ni masa ikiut mommy and daddy jalan2..


Hi! I am EXSHTRA SHWEET AND SHUPPER CUTE!!


With my daddy..daddy..daddy cool..daddy..daddy cool...


BAh!!! CAAAK!!!


Hi! i am alsho gorjesh!!


SHUUUUUUUUTTTT!!! she's sleeping...



;)