Google+ Followers

Tuesday, May 31, 2016

Bosan

Kebosanan yang amat sangat. Not feeling to even move an inch. i'd rather succumb in my bed and sleep and sleep and sleep and not waking up.

Bosan tahap burj khalifa dah ni.


Monday, January 25, 2016

Where is the Peptide??

Well this is the first time im blogging from my lab yall!

ALL because the doa i made previous day so that meeting with SV to be postpone hahahahahhaa. Bukan la taknak meeting, tapi i neeed to finish off one analysis before meeting and for that particular task i been so contemplating and procrastinating the task to the core!Pagi tadi sampai je lab, sv datang and bagi satu envelope besar tebal (bersaiz A4! bukan ang pau lah!). Dia suruh aku bagi kat Sam Griffith if i ever run into him. Sam--->examiner aku. Dia nak ke London ada meeting katanya. Meeting london-manchester all the time weyyy.

Turns out that envelope contains full of examinations questions paper! wow! boleh buat duit ni hahahahahahaha.

#Sekali imagine panahan petir atas memakan rezeki yang haram.

Ok skang nak siapkan satuuuu lagi sequence analysis then nak cari Sam thenn nak gi Taipan beli kicap.

#Dah kenapa this particular peptides ni tak jumpa dalam sequences aku ni eh?!
#Hah dahla hanpdphone tertinggal kat rumah.
#Apa yang aku ingat sebelum nak gi lab pun tak tahu la. 
#Dari tadi aku renung jeling jeling je envelope ni. Gatallll tangan nak buka! bole ke tak?

Sebenarnya aku ada macam-macam dalam kepala otak nak cakap or tulis kat blog ni. Caca marba-semua topik boleh ada dalam kepala otak ni.

Semalam ada kawan baru yang aku kenal, husband and wife. Very lovely couple with a young todller. Borak punya borak, somehow aku terrrcerita a bit of my personal life yang something that i am not proud of, balik rasa macam menyesal pun ada. But if the person can truly understand and respect other people's life, so then ok lah. i hoped so she will. Sebab aku rasa macam tak patut pulak bagitahu or cerita tentang masalah hidup or what i have been through kat orang yang baru kenal. Macam spoil the mood macam ek eleh kau sorang je yang ada masalah dalam dunia ni?

erghhhh. 

Tapi tak sabar nak jumpa makcik aku Ateh nak datang dari Malaysia in the near time.  

Oh ye, In April we gonna go to conference again yall! tapi acu teka kat manaaa???

its gonna beee attttttttttt............ CHESTER!!!! kahhhh lol! one hour from my house je buttt i heard the hotel was good. Boleh la bawak satu family bersukarialah mereka sementara aku mereput dalam hall dengar ceramoh protemics.

Ok get back to works! now where is the peptide!!








Tuesday, January 19, 2016

Part II: Pengalaman di Manchester Royal Infirmary

Ok sambungan kepada entry yang lepas.

So, lepas kena amek sampel air yang dalam peparu tu, dalam 3 botol of 40ml each, doktor ada sedikit potpet sesama dorang sebab color air sampel tu warna merah instead cloudy. There was a lot of possibilities yang mana one of it could have been tumorous or cancer cells infected the outer layer of pleural. Tapi tahap profesional dorang ni taknak bagi aku risau memang aku respect gile la. Dengar explanation dorang daripada soalan bertubi-tubi dari aku memang aku hormat sangat. segala persoalan dijawap dengan rasional and very calmly.

Petang hari ketiga tu aku kena pindah wad bawah. Kali ni satu bilik 4 katil instead of 8 daripada wad lama. Semua dalam wad tu orang tua-tua weh. Aku je paling muda. Ko rasa macam mana?

Hari ke-4

Pagi tu nurse datang and cakap yang aku kena puasa (no drinks or eat) sebab kena buat CT scan untuk detect the real cause pleural effusion aku ni. and afetr that dia bagitahu yang maybe aku kena tebuk peparu untuk keluarkan atleast some of the water dalam pleural aku. Masa tu aku tak takut or cuak pun sebab dalam kepala otak aku fikir nak balik je rindu sangat kat anak2.

So tunggu la aku sampai pukul 2, last dorang kata tak jadi ctscan and terus tebuk peparu. Kali ini aku kena anastetik sikit. Sebab jarum yang nak tebuk lubang kat peparu tu sebesar pen! haaa masa tu aku dah cuak dah. Nurse and doktor yang ada kat sana dah siap pegang tangan aku, kata u dont have to worry because Dr Najib is the best doctor we have in this unit. Boleh kejap aku bersembang dengan doktor tu di datang daripada palestine and just like any other foreigner, they have higher respect and always asked Tun Mahathir whereabouts and bla-bla bla. Aku siap cakap doktor, take as much water you can like once and for all.

Bila dah tebuk tu aku rasa ngilu and like peparu aku pun macam kena umpil tapi tak sakit la. Alhamdulillah almost 2 litre of water have been taken out. lepas tu jahit and balik ke ward.

#malam-malam berendam air mata sebab rindu anak

Hari ke 5

Well pagi dimulakan dengan senyuman! or at least that was what i thought! aku ingat hari ni hari terakhir aku ada kat wad tu sebab doktor pun ada kata yang maybe if takde aral apa melintang aku boleh balik! NOT! (aku end up balik keesokan harinya)

Tapi yang kelakarnya dengan Dr Woodhead yang treated aku tu, dia siap kata i know because that was what bioinformatician do! (merujuk kepada sikap aku yang banyak sangat tanya sampaikan % aku nak sembuh pun aku suh doktor tu jawap hahaha).

Masuk tengahari aku dah nanges2 sorang2. Aku doa banyak-banyak supaya Allah beri aku kekuatan masa tu. Sebab rindu sangat kat jebat and aiyris. nak bawak dorang masuk wad tu aku yang tak bagi sebab hospital ni semua jenis bakteria/virus ada taknak dorang terjangkit ke apa. Pagi jumaat tu Allah hantarkan bantuan. Tiba-tiba datang seorang imam oh btw kat sini setiap hospital ada imam or chaplains for religion for moral supports. Imam ni datang dan tazkirah sikit and sedekahkan aku sebuah Alquran terjemahan English.

End. End of the stay at the hospital. Alhamdulillah for the experience ya Allah