Google+ Followers

Wednesday, July 29, 2009

Masuk kandang lembu menglembu, Masuk kandang kambing mengembek...

Masuk kandang lembu menglembu, Masuk kandang kambing mengembek...

Saya pun tak pastilah betul atau tidak pepatah melayu ni, sebab tadi google banyak pula versinya. heh.

Apapun, pepatah ini lebih kurang menerangkan tentang bagaimana kita sebagai orang baru di sesuatu tempat kenalah menyesuaikan diri dengan keadaan sekitar kan? No, i am not talking about me, i am still here. Tapi ada seorang ni lah, pelik betul perangainya. Baru masuk bekerja di tempat saya ini.

Kenapa pelik? Sebab sebagai orang baru, dia dah mengarahkan saya (seolah-olah) untuk mencari rumah sewanya. Dan dia tidak pernah ada usaha untuk bertegur sapa kecuali kalau ada mutual interest dia sahaja, contoh, kalau dia nak tahu jalan ke sana sini, baru mulutnya terbuka untuk bertanya.

Bak kata mak kawan saya, Ayin, kalau kita dah besar, itu namanya bukan la malu, tapi sombong! Ayin, mak kau pernah cakap ni kan? aku ingat lagi, hehehehe

Mula-mula memang la kita nak menolong, tapi bila fikir-fikir balik, ayat dia tak pernah ada perkataan minta tolong dan dengan nada yang mengarah pula tu!

Okaylah, kalau begitu. Tapi tak perlu la kita nak berlagak dengan orang lain dengan berkata "oh hari ni saya bawak Myvi ye, bukan kancil"..

ADAKAH AYAT DI ATAS WAJAR DIKATAKAN PADA ORANG YANG TAK BERAPA RAPAT DENGAN KAMU????? busuk kan?

Saya memang pantang dengan orang yang tiada budi bahasa. Lebih-lebih lagi laaaa orang baru. You just can not simply enter my cicle of life. Dan saya memang tak suka berkawan kalau orang tu hanya berkepentingan sahaja.

So, budak baru ini macam nak "disekolah kan" je, You know what i mean?

p/s: She needs deodorant too! yuckss

Monday, July 27, 2009

Pengurusan emosi ;)

Ini sudah kali keberapa saya menaip, dan kemudian padam balik apa yang telah ditulis. Banyak benda lah yang kena fikir. Dan banyak emosi yang perlu diuruskan secara berhemah. Lets go through one by one, shall we?

Kerja and "Mr. Butthead"

Oooooohhh you really, really do not wanna hear this one first. Well, tempat yang berpuaka ini yang telah dua tahun memberikan rezeki kepada saya (alhamdulillah) tanpa sebarang increment dan imbuhan bla2 kini diterajui oleh seseorang yang dinamakan "Mr. Butthead". Hahahaha kenapa dia digelarkan sebegini, oh, simply because he is just jelous of me getting a new job while he is still "pending" there. Oh, semua orang pun tahu yang dia pun sedang menanti jawatan itu and will be off in no time once he has got the job. And unfortunately, "Pending " is so similar and seems to fit him. So, what he has done to get the title "Mr. Butthead"? Well, he asked all the punch card to be checked and eventually with all the Haram Power he has got, he will simply cut our salary yang memang dah ciput tu. Obviously pain in the arse, kan? So, if his tali barut or Mr. Bulan Raya managed to find this blog, please report to your base and i would be just glad if you do. You memang tak ada kerja selain jaga tepi kain orang and mengumpat and reporting to your bases here and one in Melaka kan? Damn you!

Nama

Jadi, dengan muka yang "ada aku kesah???" kan dengan Mr. Butthead yang nak poptong gaji kami tu, saya semacam tak kisah lagi apa yang berlaku. Sebab, hanya tinggal seminggu or Only Allah knows till when i will be there (tunggu gaji yang kena potong tu masuk), i decided not to bother too much with the situation. Jadi, untuk melupakan segala duka lara, saya dan hubby telah melakukan pencarian nama untuk our new baby, yeay!

Saya teringat satu nama kawan saya di KMNS iaitu Mega Nor Pija. She, i thought so lovely, sweet and pretty and kind heartedly and in other words has all the positiveness in the world it seems, heh i am exegerating. So, i proposed or more of discussed the name with him..

"..Mega...emmm takkan nak sebijik-bijik nama macam tu kan?"..my hubby. Aah juga saya terfikir. We was pondering upon the ceiling of our room.

There was a big silence then. Dua-dua berfikir nama apa yang best, ada makna dan simple.

Him: "....Mega...nanti jadi Megatron pulak!" Suddenly i was fall in the laugh! BIG times! hahahahahahaha. In the silence and abruptly he can be so damn creative and funny in the same time! You can see the Transformers influence in our lives!

Him looking at me frowning.
"Mega wati Sukarno pun boleh jadi!" hahahahahaha Second time mari pecah perut ibu mengandung ini!

Ok, Only Allah knows that once we have created some jokes, we just could not stop ourselves, kan?

"ok, how about the name of bunga?"
"emm..cempaka!" ini mesti teringat2 bini azhar sulaiman la kan?
Me: "Chempaka rimba!"hahahahahahhahaha Adekah! Cempaka rimba is the name of a restaurant in billion shopping complex in bangi!

So we laugh ourselves outloud and still the name searching still pending till now.

Oh my, susahnya mencari nama! So if any of you guys could have give us some ideas of the names od baby gurl, please let us know eh? Help this puzzled-parent-to-be find the suitable name for their daughter, InsyaAllah...

Thanks!





Tuesday, July 14, 2009

Alhamdulillah..Alhamdulillah..Alhamdulillah...

There is nothing i can say more.

I was still tired from the "balik Kampung" Journey for the kenduri doa selamat for my new coming baby and niece. But still determined to go to work the next morning where i was in a condition of just had a sleep like, 2 hours and drove like, in a daydream, i still manged to arrived home safely at the end of the day..So, Hubby arrived home first and lazed around where our conversations begun:

"Penatnye arini...." Me.Buat Muka sememeh.

"Well, kalau penat tak yah lah keja" Hubby. I was like, biar betik laki aku ni, suh aku benti keja la pulak (tapi dalam hati berbunga2 indah je dalam mimpi la ko nak benti keja nak makan apa kan?)

"Ishh...tak boleh la...." Me. Berkata sambil jeling macam nak marah je. Ada ke tengah penat-penat ni dia wat lawak pulak...Only Allah knows how i hate lawak bodoh and sometimes, teka teki yang macam tak logik.

"Boleh...berhenti je lah...dah penat kan?" Hubby, trying to provoke me, but ironically, i did not realised it.

Suddenly he threw me a BIG envelop that anticipated for ages. WAhhh terus menjerit.

At last, after all the hurdles and grieves and pain of working but not worth the pay and 70 km of travels daily, i FINALLY been accepted to work at the new place.

This time, it (referring to the pay) is worth of what i have learn back in the uni InsyaAllah. (according to my friend, it is according to my degree, not master yet..GRIN, GRIN, BIG GRINNNNNN ;D)

So, all the whinning, a mere depressions, sadness and stress and not to mention the instability of salary paying here, PLUS DOA and a bit of patience, Alhamdulillah.Alhamdulillah. Alhamdulillah. I finallay got it.

Every cloud has its silver lining. Believe me.

;)




Wednesday, July 8, 2009

My Baby..

My Baby is now 26 Weeks Old! Alhamdulillah...Subhanallah, Subhanallah, Subhanallah...
  • The fetus is about 9 inches long and weighs about 2 pounds.
  • The fetus can respond to sound from both inside and outside the womb.
  • Reflex movements continue to develop and body movements are stronger.
  • Lungs continue to develop.
  • The fetus now wakes and sleeps.
  • The skin is slightly wrinkled.
I am so loving YOU right now,
Day by day,
Hope that you will be a Soleh/solehah child to us,
Mummy and Daddy always, always and always will love you,
Care for You,
And provide you with All the love in the world,
InsyaAllah..


;) Isk..isk..isk..terharu pulak...

Tuesday, July 7, 2009

Salah Siapa Kalau.....

(Entry yang bacalah kalau nak baca, tapi tak baca pon lagi ok, jimat masa dan pergi buat kerja kamulah)

Salah siapa kalau:

  • Terbangun lambat sebab semalam tengok ANTM dan natijahnya mata macam panda? Konon2 boleh stay up late even your body told you she's tired. But you would not just listen, did'nt you?
  • Jem di flyover Taman Maluri MRR2 setiap masa dan ketika (rasanya masa hari raya pon dia boleh jem) dan menambahkan lagi kelambatan kamu untuk pergi kerja/shopping/ rumah sedara (tetibe)
  • Dah rasa bosan nak menghadap interview lagi sedangkan pada umur dan waktu ni, sepatutnya kamu dah stabil dengan kerjaya yang mantop?(ala2 ustaz Zamri mari membaca Al quran)
  • Orang rasa kamu bijak, happy dan bahagia sedangkan kamu tidaklah berapa bijak pon, tidaklah sehappy mana pon dan bahagia kekadang je?
  • Kamu dah terceburkan diri dengan kerjaya yang, er, not worth you?
  • Kamu bosan dengan orang-orang yang selalu mempamirkan kebahagiaan dan kesenangan hati mereka sedangkan banyak lagi benda yang rasanya boleh diseimbangkan.
  • Kamu tidak lagi matang?
  • Kamu dah mula dijangkiti OCD kalau kerani kamu type dan printkan time table kamu ada yang center dan ada yang left justified dan, garisan dia lukis sendiri dengan pensel, itu takpe lagi, tapi comot dan buat kamu rasa nak padam je?...... kamu rasa nak betulkan sendiri karang, dia terasa hati pulak?
  • Kamu rasa bersalah sebab makan durian banyak dalam senyap-senyap sebab tak tahan godaan dia (gile sedap durian)
  • Kamu tak dapat minum susu lagi? (Lactose intolerance?)
  • Kamu dah selesaikan sesuatu yang menghantui hidup kamu selama 5 tahun, tapi kamu begitu merinduinya dan rasa macam kehilangan?
  • Kamu memang minat Micheal Jackson dan macam sedih dan kawan-kawan rapat kamu tak lah minat mana pon dengan dia, so nak kongsi feeling pon macam sukar? (i grew up with his songs, yeah you heard it too many times like a broken tape, tapi tak boleh lupa jaket oren/merah yang dia pakai dalam thriller and Beat it video klip)
  • Kamu dulu dah paham tentang biosintesis asid lemak dan tapak jalan dia yang macam er, haram itu, tapi sekarang dah lupa?
  • Kamu terpaksa berpura-pura girlie sebab surrounding kamu yang memang manja-manja gitu and that you are now alone in that kinda crowd?
  • Kamu mengandung, tapi ada usaha untuk bawa dan angkut beg penuh berisi buah-buahan kampung tapi bila sampai office tak ada orang pon yang nak makan sangat?
  • Kamu terus menganggap benda remeh ni sebagai isu?
  • Kamu memang hantu kepada durian?
  • Kamu tak puas hati selagi tak mendapat jawapan kepada sesuatu persoalan?
  • Kamu terus membaca entry ini walaupun dah diberi peringatan di atas?
Dah kata dah...tehehehehe

Monday, July 6, 2009

Just to prove her wrong..MAYBE?

I still remember my uni moments, masa tu sangat naive. Pakai tudung pon besar, pakai stokin kaki dan pakai baju kurung je ke kelas. And i really feel so zuhud that time, tak kenal lagi branded items macam Guess ke, Coach, LV or WTF yang lain..Purse pon beli yang ada gambar doraemon warna biru muda harga pun rm 10 je..

But, i had a friend who did not believe that an entire outfit from top to bottom could cost less than rm 100. And of course, she was the one who had an entire anti-kancil feeling. And, during second year of studies, her dad bought her a Fiat Punto (of which me and ayin kempunan nak rasa naik sampai akhirnya, betul tak ayin?)

And she also was the one who brought up the issue of what our granpa's profession back then? ME and one other just went into silence because our grandpa were just truely farmers and not like them, their grandpas had the legacies and etc..

Why i brought up these issues now?

Just to prove her wrong.
I just bought and entire outfit (from top to bottom) which comprise 4 tops and a long skirt for just less than hundred at Jusco. (btw, aku suka Jusco Setiawangsa, nape, tak tahu), hahahaha

And just to prove her wrong that, like Nik Nur Madihah, of her just a daughter of a fisherman (but do you know her father have a diploma in techniques??) could also be successful and can also build up entire legacy InsyaAllah..

So, people can not judge the book by its cover, always remember that.

Condolence..

A special condolence for my husband and in laws for the losing of Opah lawen on last Sunday @ 5 July 2009.

May Allah Bless Her soul and may she rest in peace.

Amin.