Google+ Followers

Thursday, April 18, 2013

Tough. Not rough.

Orang nampak kasar, tapi bukan. Tough. Not rough.

Dilahirkan dan membesar kat KL memang mencabar. Tak seronok pun. Lahir je dah dengar bunyi bising kota. Keluar je dari perut dah hidu asap hitam kenderaan. Tak mendamaikan langsung.  Sihat pun apatah lagi. Semua pun nak cepat. Persaingan hebat. Kau lambat, kau kalah.Kau kalah, so shame on you.

Kena campak seorang diri kat KL waktu usia 12 tahun bukan satu pengalaman yang boleh aku banggakan. Naik bas seorang diri lepas buat kad pengenalan. Ayah orang takde buat macam tu aku rasa. Sampai je rumah mak sambut dengan tangisan. Sedih bila ayah buat anak dia sendiri macam ni. Anak perempuan lak tu. Tapi aku apadahal? Aku mana faham lagi air mata seorang mak.

Mak aku tegas. Lahir kat Bangsar. Atok aku pun. KLian ni dah macam barbarian la untuk sesetengah orang. Kau nampak dorang cakap kasar garang. Tapi mulut yang cakap lemah lembut tapi berbisa lagi teruk aku rasa. 

Mak aku tak macam mak orang lain. Manjakan anak sampai besar, takde de.. Kau merajuk taknak makan? lantak kaula nak mati kering dalam bilik. Tak de nye dia nak hantar makan kat lutut kau. Kau kurang ajar cakap dengan orang tua? Nah, cili api ditenyehnya kat mulut. Sampai besar aku tak berani nak cakap perkataan BABI.

Tapi, setegas cara didikan mak aku, setakat ni aku rasa masih boleh diguna pakai lagi cara dia. Garang dia, menjadi jugak aku yang dibesarkan tak berayah ni. 

Orang nampak dia lembut tapi anak dia je tahu tegas mak aku ni macam mana. 
Tough but not Rough.

Seorang mak yang mengandungkan anak dia 9 bulan, tahan sakit pening masa mengandung, bertarung nyawa nak lahirkan kau kat muka bumi. Dah lahir pulak dibelanya kau sampai besar untuk jadi manusia berguna. 

Hak seorang Mak kepada seorang anak tu adalah MUTLAK. 

Apa hak kau yang nak menidakkan hak seorang mak?

Kau kah yang mengandungkan?
Kau kah yang bertarung nyawa melahirkan?
Kau kah yang menahan sakit di jahit hidup2?
Kau kah yang menanggung semua?

Jangan pertikaikan cara didikan aku kepada anak aku. Hak mutlak aku. Kalau kau yang menanggung semua, aku boleh beralah.

Tapi kalau kau setakat memandang dan tak pernah pun nak faham situasi sebenar, baik diam.

Friday, April 12, 2013

For My Baby, Aiyris Zarra



Your little hand's wrapped around my finger
And it's so quiet in the world tonight
Your little eyelids flutter cause you're dreaming
So I tuck you in, turn on your favorite night light
To you everything's funny, you got nothing to regret
I'd give all I have, honey
If you could stay like that

Oh darling, don't you ever grow up
Don't you ever grow up, just stay this little
Oh darling, don't you ever grow up
Don't you ever grow up, it could stay this simple
I won't let nobody hurt you, won't let no one break your heart
And no one will desert you
Just try to never grow up, never grow up

You're in the car on the way to the movies
And you're mortified your mom's dropping you off
At 14 there's just so much you can't do
And you can't wait to move out someday and call your own shots
But don't make her drop you off around the block
Remember that she's getting older too
And don't lose the way that you dance around in your pj's getting ready for school

Oh darling, don't you ever grow up
Don't you ever grow up, just stay this little
Oh darling, don't you ever grow up
Don't you ever grow up, it could stay this simple
No one's ever burned you, nothing's ever left you scarred
And even though you want to, just try to never grow up

Take pictures in your mind of your childhood room
Memorize what it sounded like when your dad gets home
Remember the footsteps, remember the words said
And all your little brother's favorite songs
I just realized everything I have is someday gonna be gone

So here I am in my new apartment
In a big city, they just dropped me off
It's so much colder that I thought it would be
So I tuck myself in and turn my night light on

Wish I'd never grown up
I wish I'd never grown up

Oh I don't wanna grow up, wish I'd never grown up
I could still be little
Oh I don't wanna grow up, wish I'd never grown up
It could still be simple
Oh darling, don't you ever grow up
Don't you ever grow up, just stay this little
Oh darling, don't you ever grow up
Don't you ever grow up, it could stay this simple
Won't let nobody hurt you
Won't let no one break your heart
And even though you want to, please try to never grow up
Oh, don't you ever grow up
Oh, never grow up, just never grow up

Wednesday, April 10, 2013

Tak faham dengan perangai manusia ni.

Aku paling menyampah dan benci meluat hak tuih dengan orang yang pandai perli orang ni.

Macam kes semalam la. Aku baru keluar bilik, memang memerap depan komputer nak siapkan proposal Science Fund ni. Proposal ni pening sikit sebab ko kena buat draf proposal termasuk material and method, research background bla bla bosan. 

Nak dikatakan semua R.O pun senyap sunyi sebab nak hantar ikut dateline kan.

So petang semalam kul 5.15 aku keluar la bilik aku tu, depan tu meja komputer. Dekat situ ada dua kerani. Yang sorang ni memang macam musibat gak la mulut dia.

Aku pun nak berbasa-basi tegurla diorang:

Aku: "oh tengah siapkan website ke? Tak balik lagi?"

Dia  (Muka masam jawab sambil tak tengok aku): " Haah. tak siap lagi..banyak lagi" 
Sambil teruskan godek2 komputer tu.

Aku: "Er okla, nak balik dulu" kata aku

Dia: "Eh, bilik rin ni senyap je kan? sunyi je..best tido ni..boleh tido tak??"(Read: bilik kau ni sunyi sepi sejuk, mesti ko tido je kan?)
Masa ni aku tengok je muka dia. Biasala aku kan selenga, mana paham kalau orang perli ke apa. Nak pahamkan orang perli tu amek masa dalam dua tiga minit gak la.

Well lepas aku dah sedar aku kena perli, dalam hati aku kata (haah la bodoh, aku memang takde kerja lain, asyik tido je. Kau je la yang buat kerja banyak ni kan?)

Hey bimbo, untuk pengetahuan kau, website tu aku dah siapkan dari minggu lepas kot. masa ko sibuk tido kat surau, aku sibuk ngadap pc siapkan. takde plak aku perli kan?now siapa yang tido ni, aku ke kau??)

Eh nak je kata macam tu kat muka dia. Tapi aku tahu, kalau aku cakap macam tu kat dia depan-depan, sure dia nanges punya. Pastu aku plak sure kena santau,hahahahaha.

So, aku diam dan aku kata;

"oh, masa rehat and jumat yang panjang tu tido la..okla balik dulu.."

Aku rasa aku:

  1. Buat je kerja aku. 
  2. Tak pernah pun tanya "eh keje kau dah siap? tak buat kerja ke?
  3. TAK mintak pun duit kau tetiap bulan untuk bayar gaji aku.
  4.  Kerja aku siap je.
  5. Malas nak gaduh
  6. Cakap pun fikir/jaga lagi hati orang.

Thursday, April 4, 2013

Bandung day 3 and LAST.



Ok. Mr Shuben dah sound, aik, Bandung Day 2 je? Day 3 and last mana?

Amboi Mr shuben. Demand lebih, Blog sendiri tak update2. Ahahahahaha..MISS BRIGANZA. Ok dah stop mengarut. Ok kita layan gambar eh? Masa pagi dibazirkan dengan menunggu supir yang tak kunjung tiba. Sebab kami mahu jimat 100000 rupiah, maka lambat la sikit sampainya.


Ini Kami yang bosan menunggu. Ada yang dah tido, ada yang still camwhore dan ada jugak yang gemuk. which is aku la.

Ayayayaii KARAMBA. Restoran sunda. 
TTIME FOR TEMPE. SEDAP. BAPAK SEDAP.

Baju sini mahal. Baju budak takyah cari sini la.

Ni kedai tadi.




Haaaaaa. Kedai ni sesuaii sangat kalau nak cari baju branded untuk budak2. Zara Kids bersepah. Harga, emm bolehla..takdelah murah sangat.

Tempting tapi kami tak berani makan. takut perut tak tahan maka spoil the day

Ni aku wonder. HALAL ke tak? KEK BABI. sekian. AKu bukan maki ye. KENYATAAN

Orang Bandung suka comolot? Hahaha JK. This is the name of the road yall!

Hasil tangkapan. Aku tak ngaku SIAPA PUNYA NI WOIII?!

Tetiba Daddy watsap gambar budak ni. Rindu mummy maka merajuk masuk bakul. Oh anak! Mummy rasa nak balik dan dan tu jugak!

Lagi Bom digugurkan. PErang Psikologi Daddy suh mummy balik awal hahaha


Day 3 Summary:
  1. Pagi Supir lambat sampai. Dalam kul 10.30 baru sampai. So kami terus pergi TOKO TIGA dulu. Beli jeans. AMAGADDDDDD. Jeans levis original murah hokay? Rembat 3. Satu Mr Shuben, aku nye and ejat punya.
  2. Then kitorang singgah ke DSE Mall? ok. Best price for rejected branded item. Kawan aku dapat shirt untuk bapak dia dalam 45000 IDR. Sila convert.
  3. Then makan kat KARAMBA. Okla. Tempe je aku rasa best. Wong solo kat bagi lagi sedap kot.
  4. Tak jumpa plak Afgan. Eh. silap.
  5. Then sambung lagi. MODE Hopping.
  6. Cari CD Sheila on 7 Mr shuben nak, AMAGADDD habes.
  7. Sesiapa nak beli baju untuk budak, please go to toko ANAKECIL. Dekat dengan wisma SATE. Tak, bukan warung jual satay. tu bangunan pentadbiran kerajaan dorang. Heaven la kalau bawak cash banyak. Kredit kad pun diterima jugak.
  8. Last takde apa pun. Lepas breakfast terus gi airport. Balik. Sekian laporan saya, lintas langsung dari Kuala lumpur ke Bandung.








Monday, April 1, 2013

Bandung day 2

Day 2:

Day 2 bermula dengan agak cemerlang sebab semua pun cargas bangun mandi nak isi perut sebelum shopping marathon, walaupun aku takdela cemerlang sangat bangun tido pun asyik yong je kejut sebab post gossip malam sebelumnya amagad buatkan aku susah nak bangun tido amagad memang sebenarnya kau pun susah nak bangun kan?

So, Off we go to Pasar Baruuuuu. This place i tell you, is a hellava shopping place for women! Women! Behold!

Takde maknanya nak behold. Mak redah je noks. 

Tengok kengkawan aku tu. Cekak pinggang kauuu memasing..


Ni kedai pertama yang kitorang serbu. Kedai jual kain cotton. Banyak la corak paisley yang cun. Kat sini je aku dah meroyan.

Tengokla. gile kau tak meroyan?







 Tapi start dari sinila bermulanya nightmare. Ada sorang lelaki indon ni hampeh nak pau kitorang, at first we thought he worked at the shop, but it turned out not. Dia kekonon nak tunjuk kedai jual kain telekung yang murah, dahla smoking non stop. Nasib kitorang sempat lari dari dia. Moral of the story, jangan layan sebarang "personal shopper" kat sini. Tapi adegan lari sambil pegang buntil kain is really an epic la! hahahaha

Nila kedai makan hari pertama.
Dari pukul 9, pukul 4 baru keluar kedai memang unbelievable la kan? So memasing dah again, kebulur. Masing-masing dah jumpa nasik tak berbunyik dah. Tekun, khusyuk dan tawadduk makan nasi sampai semua pun memlua tanak tambah nasi tapi amagaddd tambah jugak nasi dua pinggan. Kat kedai ni lah. Sedap tapi bagi aku mahal sebab lauk ikan masak lemak dua ketul bila convert balik adalam RM13? WTFish! Tapi sebab lapar sangat amagaddd makan bayar je la. Aku minum jus Alpukat which is a BIG mistake sebab perut dah penuh ko leh makan that kinda shake?

Orang ni jual apatah, bila aku snap gambar dia, dia marah sambil maki aku dalam bahasa dia.



This is Angkot. Cheap but i think only suits the local, unless u are one hellava adventure kinda guy.

Orang Bandung ni rajin. Nak cari makan.This i respect.


Lepas tu kitorang balik la semula ke hotel, mengira total damage masing2. Sobs.



Bandung day 1.

Setelah menunggu penuh jemu, post bandung ni dihasilkan. Nak buat macam mana, aku pun jemu nak tunggu entri ni. Takde masa konon. 

So, setelah percutian ini direkayasa oleh geng ntahapehapentah, maka kami telah merealisasikan impian kecil kami ke bandung. 

Tiket Flight Air Asia              : RM 210 per pax
Hotel Golden Flower (4D3N): RM 210 per pax

Day 1:

Sampai je hotel dah nak maghrib. Memasing dah kebulur nak makan, maghrib2 pun kami redah la jugak pasar creepy yang jual kasut je niat dihati nak cari nasi padang kedepauuu kebabom sedapnya last-last tak jumpa. We met dead end road by the way and it was creepy as hell yeah better turn around and we have some buffet finally at the hotel. Amagadd.

Kena publish separately ke ni. Apa ni. Hoi blogspot. you sucks!




Pandangan dari atas. Serabut aku tengok penempatan dorang ni..



Muka Memasing happy dah sampai hotel
Hotel selesa..alhamdulillah
Keluar hotel nak cari makan dah remang senja di bandung.