Google+ Followers

Wednesday, October 30, 2013

Family day. Tumpang Company husband la tapi...

Hai. Kali ni nak cerita tentang family day sime darby nilai impian. Bertolak right after my antenatal check up. Sampai dalam pukul 5.30 at Impiana Resort, Cherating.


Aiyris at lobby. Boleh tahan cantik lobi dia..

Bilik: Not bad at all. Ok la..ada kipas. Sea view. Rupa-rupanya semua bilik ngadap laut kahkahkah. Perasan VIP ke nak dapat bilik seaview special bagai??

So, lepas je solat kitorang gi swimming pool. Disebabkan mummy is now a slow pace walker, those two walkers sprinted towards the pool before it is closed.

Tengok. Posinggg

So malam tu kitorang gugel cari tempat makan yang best. Warung Awang Ikan Bakar (WAIB). Dalam gugel kata sedap chilli crab dia. Tapi for me, it tastes bland je. Cuma sotong goreng tepung dia sedap la sebab fresh. 


Hari ke dua..
Pepagi dah kena bangun, breakfast dan sukaneka.

Mommy at 8 months preggie.

Perut siapa lagi besar?? wakakakaka

Actually this tyre swing was fun untillll aiyris let go off her hands and jatuh gedebuk kat tanah. Nangis kejap je lepas tu nak main balik.

SHE was in line.

Still among the youngest and forced to be in line and drousy sleepy moody.

Right after mommy told her to smile..


Dinner malam tu tema The World Famous Traditional Costume. So tema kami adalah...Wild-wild West!

And of course this 8 months pregnant mom could not care less to join the theme. kakakaka

Anak Bapak..


Pang! Pang!! Pistol.



Kat belakang tu musuh red indian hahaha


Senyum lebar cowboy ni.


Tembam mommy.




Dia lagi..
Lepas makan ada sesi cabutan nombor bertuah and karaoke. Mommy and aiyris left early sebab tak larat.

Esoknya kami terus lajak ke Kemamang (read: Kemaman) nak cari satar and kepok lekor. Rupanya tak dan lima minit dah sampai kemamang.

So tu je la for the Cherating Trip. Ok la untuk lepaskan penat.

Thursday, October 10, 2013

Hari Ketiga sampai last day Sabah. Bahah. Entry orang pemalas.


Arrrrr tengah buat paper ni mana boleh cilok masa nak writing?


 Summary lah hari kedua, ketiga dan keempat. ha kauu malas punya pasal, plus takde masa.
Better ada dari takde khenn??


Pasar Philipine atau Pasar Kraftangan. Hari ke 3,4,5. hihi

Buat apa si gemuk ni kat sini?



 Tips Kat pasar Filipin:

- Kalau korang nak beli t-shirt, cari kedai belakang sekali, belah kiri, hujung sekali. Kedai dia jual tshirt lagi banyak dari kerongsang. Tshirt yang rata-rata orang lain jual dalam RM 25-38 , kat kedai ni korang boleh dapat dalam RM 14. Material T-shirt bagus, saiz besar memang besar. PUAS HATI.

- Fridge magnet, cincin and kerongsang silalah beli di Sinruan Compleks, Jamilah Jewellery kat blok J tak silap. Korang kena jalan kat blok-blok kedai di depan pasar filipin ni. Murah dari yang kat dalam pasar filipin ni.

Kat pasar filipin ni banyak beggars. Kesian pun ada, tapi kang kalau bagi sorang, sume nak. So better takyah.
 


 Lok Kawi Wildlife Center:


Baru sampai

Peacock and I tajuk dia.

Sama. Still peacock and i.

This is me, budak ngengada. ngehs.







Elephant. I like Elephant..
Room for the second and last day. Cosy and nice

























Hari seterusnya kitorang just rest and shopping. Tak pergi pun island hopping and beach stuff sebab taufan Usagi kat selatan Philipine. So taknak amek risiko untuk ibu yang tengah mengandung tujuh bulan ni naik turun bot hahaha. Swimming kat pool pun ibu takde mood nak mandi sama. Amek gambar je la.. huhu.


So lengkaplah kembara satu Malaysia setelah berumur 31 tahun. Aiyris umur 3 tahun lengkap dah pusing satu Malaysia. Ingat, nanti dah besar, mummy dah tua, bawak mummy jalan-jalan pulak. hihi. Maybe around the world that time. huh?






Tuesday, October 8, 2013

Sabah's Trip. Day 1 and 2.

Sebelum menjadi pelupa, baiklah gambar yang menceritakan..

Day one:

Flight tiket MAS yang murah daripada Airasia. haha puas hati den. Tapi budak ni masuk je flight membuta je keje. Takpela, dimaafkan sebab daripada pukul 4 a.m kitorang dah terpacak kat KLIA tu. Dengan mummy2 dia terbongkang krohhh krohh..

Oh ye, nasib baik takde check up on my pregnancy. Penat je ai bawak surat doc tauu..

Tengok.. siap ada bantal. Mana tak lena?

In-Flight meal yang awesome.
 Lepas touch down, dapat kereta sewa kitorang terus pergi ke Kundasang. Jalan Tawakal je la sebab GPS pun malu-malu lah je kat sana. Padan muka tak print map sesiap. Yang kutahu, hala ke Tuaran. Dalam 3 jam jugak berjalan baru sampai. Sempat la tengok banyak gerai jual Sinalau Bakas. Huhu..korang tahu tak apa tu sinalau bakas: Roasted wild boar/pork.

Actually ramai yang confuse kundasang ke ranau yang daerah dia? Jawapannya adalah: Ranau daerahnya. Kundasang dalam daerah ranau. Tapi it seems Kundasang lagi famous than Ranau.

Budak ni sebelum turun kereta meragam. Bila dah turun tgk flower waaaa cantik terus happy. Minah bunga betul.

View from our room.
 Sampai je kat Kinabalu Pine Resort, Check in and refreshed, hujan gerimis pun turun. Kitorang lepak beranda je sambil makan Dunkin Donuts (beli kat airport KK) dan megi in cup. Lapar kot. Jadi sebelum semua bertukar menjadi resaksa yang ganas sebab lapar, marilah mengisi perut dulu.

Masa hujan, kabus tutup puncak kinabalu. Kecewa sikit tapiiii lepas hujan..seclear-clear yang amat..Syukur Alhamdulillah..




Day 2:

Good morning.. Bangun dah lambat ada hati nak good morning. Ceh.
kitorang cehck out dah hari kedua ni sebab nak turun ke kk plak. Ikutkan hati memang nak stay tapi sebab hotel ni boleh tahan mahal so kuburkan cepat-cepat hasratmu itu..


 
Rise and shine people!
OTW to check out..

Cantikk..
Bergambar sat..
Si handsome. Wakakakaka
Lepas check out, memasing lapar. So kitorang ke pekan Kudasang yang ada KFC je. Tapi singgah di kedai makanan Islam. Makan tak berapa kena dengan tekak melayu aku ni. Tak mengapa la.. itu je rejeki kita pada hari tu..

Tapi, aku saspek disinilah bermulanya episod ceri beri aku. Berdoa supaya Husband and Aiyris tak kena sama. Dimakbulkan Syukur..

Leas tu kitorang pergi Poring Hot Spring. Ingatkan tempat yang sama dengan ikan kelah banyak-banyak tu tapi tak.. So kitorang patah balik dan singgah makan durian sabah. Ok la. sama je kat semenanjung punya durian..

Bukti dah sampai. Budak tu dah start merengek-rengek penat. Padahal tido je dalam kereta..

Jernih air dia..
 One thing yang aku respect kat Ranau ni, ada sungai yang terpelihara jernih hijau air dia tetengah pekan tu.. Respect.

Lepas tu perjalanan diteruskan ke Desa Dairy Farm Kundasang.. Bayaran masuk Rm 4 sorang. Aiyris free.

Jalan nak masuk ni leh tahan hazab. dengan bukit dia, dengan jalan tak turf dia..

Seb baik sewa Saga. Kalau viva tadi? mahunya kereta tu gostan bawak kitorang yang plus size ni. hahaha


Desa Dairy Farm.
Sampai-sampai je gerimis sikit. Tapi ramai orang tengah makan aiskrim yang sejuk tetengah sejuk tu. Tak paham kami, pun beratur membeli ais krim sama. Sedap sangat ke ais krim dia? MEmang sedap. Tapi kalau korang pergi, beli yang pure vanilla je. Coklat less sedap aku rasa..IMHO la..

Gambar ni dah nak balik baru amek. Cis.

Gambar kami bercinta di Kundasang. Wakakakakakaka


Im happy!!!!

Perut aku nampak macam nak meletup nau..

Subhanallah.. cantik sangat tempat ni..
Awhhh...ni nursey bunga ke nursey kambing?

Bertebaranlah kamu mencari rejeki.

 Oh ye, jangan lupa minum susu segar yang fresh dari ladang. Sedap tak hengat.


 Ok till we meet again.