Google+ Followers

Wednesday, February 25, 2015

Part 1: Tanger, Morocco

Hai! 

Nak cerita sikit pasal trip to Tanger Morocco last week. Still fresh in my mind and i would like to record it before it fades away from my mind. Lol! *Angin kat luar bunyik wooooo...wooooooo kuat betul tadi otw balik pun pompuan gemok ni macam nak terbang dibawa angin, imaginela betapa kuatnya angin tu?? -selingan. *

Trip to workshop tu ended last thursday, Dahla jumaat tu ponteng tak datang lab, isnin pon aku ponteng lab bahahahaha. Kaki ponteng sungguh dari dulu sampai sekarang. Entahla orang ponteng sekolah dulu pergi cc ke mall ke aku ponteng sekolah/lab duk umah tak buat apa -kemas umah dan sebagainya of course la kan. Homie type sungguh!

So, tadi datang lab dengan hati yang berat sangat sebab bila dah selalu ponteng akan ada rasa awkwardness tak tau nak cakap macam mana hanya kaki ponteng je yang mengetahui perasaan hati ini hahaha. Letak je bag and restart computer, SV aku datang dengan muka berbunga-bunga. 

SV: So Aezrin (cara dia sebut) , How was it? 
ME: Well, it went well..Do you know Ian sillitoe? 
SV: errr ian yes..yes.. he is from....(masa ni dia tak ingat dah ian tu dari uni mana)..i heard that you did well on your presentation? Did you win any prize? (soalan ni dia ulang dua kali tak bagi can aku jawap)
ME: He know you well everyone knows you hahaha..btw he is from UCL, errr...no..i was sooo nervous my voice came out shaky.. i did not win any prize but im glad to be invited. Really an eye opening for me..
SV: Actually Harry sent me an email saying that your presentation was very good and you are very CONFIDENT. 
ME: smitten. Err i hope i did well as people expected me to prof.. 

bahahahahah. Glad that happened.

Aku tak rasa aku punya presentation that good. Dengan suara menggeletarnya, cuma yang aku dapat present data dan result yang aku dapat je la .. Apapun syukur Alhamdulillah. Semuanya Allah yang tolong.

And i did not expect Harry will send email to my SV at all! Well that is how "why not" is paid  i guess..huhu. *nanti aku cerita pasal why not punya story.

So my solo trip to Morocco began on 15 February 2015, where i took a cab from home to Manchester airport. I got there pretty early, checked in at British Airways (BA) and grabbed some sandwiches at WHSmith. Sedap pulak mayo and prawn dia, dan masa nak beli tu kena scan sekali boarding pass for what reason i dont know. 

My outbound : Manchester-London
                         London- Casablanca (Morocco)
                         Casablanca- Tanger.

3 Flights weyh. pengsannnn

Tak perasan yang aku dapat business class sampai la kawan aku tegur at ig.  Alaa business class amendenye just dapat fast track je
Belum sampai London dah rindu budak dua orang ni. Sindrom mak-mak bekerjaya, beginilah..
Sampai London, sebagai seorang villagepeople, aku pon dengan selambanya keluar dan tak mengikuti lane terminal change tu. Alhamdulillah sempat solat kat prayer room at terminal 5, and being villagepeople i did not know that we need to commute by bus to get to the terminal 4! I was soooo lucky that i had ample time to go wandering around kill my time and asked people how to get to terminal 4. So, bila kat tempat orang mulut ni kena rajin bertanya kalau tak sesat jalan kahkahkah. So, kena naik bas, amek masa 15 minit la jugak nak ke terminal 4 ni.

So, bila dah sampai, check in again at Air Maroc airlines. Sampai terminal 4 ni kawan baru aku nama Osama dah tunggu, Keith and Kevin pon. Perjalanan amek masa dalam 3 jam to reach Casablanca. Sampai je casablanca, we met with Prof Sean May and Marcoss from Nottingham. Very friendly person and down to earth. He has many affiliation with Malaysia. Boleh berborak macam kawan lama je dengan dia. 

So Next flight to Tanger took about 1 hour. Masa ni dah mengantok tahap kebabom dah. Sampai je airport, tengok-tengok luggage dah pecah. Cis! 

Sedih. Walaupon murah, beli kat Haji Ismail Langkawi, tapi ni la beg kesayangan aku.  there was few passengers who had the broken luggage and when i asked them whether they wanna make claims, they said, in Morocco? i dont think so..



So kami dijemput dengan 3 cabs so Sean ni suruh aku naik cab dengan Dr Najla from Tunisia. Kira ok la perempuan kan. Senaifnya aku, tak teringat pun pasal keselamatan kan? patutnya ada la seorang lelaki lain yang naik cab tu. Buatnya dia tak hantar kami ke hotel instead ke tempat lain kena jual ke apa ke haaa camne? Next time please alert ye norazrin ariffin????

Syukur dapat bilik yang cantik yang penting bersih


Flat screen tv checked

BIG wardrobe: Checked

Clean toilet :Checked

Clean towels: checked

And the room was sea view! Berkat kesabaran taknak berebut dengan orang masa check in hotel. hahahahahah

Tapi yang takutnya sliding door tak boleh kunciiii huwaaaa. So menggelabahla aku sendal dengan kerusi untuk security. Tidur pukul 3 pagi malam tu.






Saturday, February 7, 2015

Car Boot Sale, Piccadilly, NHS and School of Life Sciences

Pelan asal malam ni nak tengok Lingaa tapi cancel untuk memberi laluan kepada siaran langsung Rugby Wales vs England. Pfftt

Duduk di UK ni memerlukan ketabahan yang tinggi dari segi mental dah fizikal jugak. Luckily our house is very strategically located. Dekat dengan klinik, Asda, Curry miles, bank segala. Tapi dekat tak dekat almost 1 km pergi balik 2 km. That is why i lost 10 kg dan tapi now that we own a car im afraid i might gain more weight afterwards hahahahahahahahahahaha. Beli kereta murah je £450.

Masa memula sampai kena share rumah ni dengan previous tenant. Selama tiga hari, Firdaus and family tunjuk jalan nak pegi car boot sale The Bowlers Trafford, Piccadilly and China town. Manchester pon ada China town tau? Hebat orang cina ni. Pandai meniaga kat tempat orang. I wish my own race could change their attitude too. Dekat Piccadilly ada Primark bestnya tempat ni. Ada semua benda from head to toe with affordable price. Kalau convert to RM pon still murah. 

Masa mula-mula sampai MAN semua benda nak convert to RM. So bila convert rasa macam woi mahalnya. £1 = RM5.8. Layan gambarlah ye.



Jebat pukul 5 am dah bangun. syabas. READ: Jet lagged

Kawan-kawan ajak gi car boot sale di pagi ahad

Pipi pau. Bukan pau dah macam bom aku tengok

Semangat

Tunggu bas 192 to Piccadilly

Sampai dah The Bowlers Trafford CBS

Dekat CBS ni boleh dapat barang terpakai yang murah, mostly baju budak and toys dorang je pon kita beli. Tu pun kena pilih la and kena bargain tapi orang putih ni taknak layan sangat kalau kita minta kurang pon. Tapi kalau nasib baik boleh la dapat mainan murah.

Gay Village. Kaum lelaki bercinta sesama sendiri kat sini. Macam cilaka je perangai tu. Eh bukan lelaki lelaki dalam gambar ni tau.

Sackville Building for Engineering Faculty of Manchester University

China town. Semua mak nenek yang kau nak ada kat sini. Penyapu lidi to the belacan. You named it.

China town

Gay Village: Welcome lah sangat

Piccadilly Gardens

Rumah. Ha start dah gambar random.


So 16/9/2014 pergilah mendaftar sebagai seorang student. Thanks to Pojie banyak tunjuk jalan and bangunan apa yang kena pergi untuk daftar. Masa kat Whitworth Hall student from China tegur and we became instant friends sementara nak register. Asian Rules! hah sangat!

Oh ye sebelum daftar kitorang daftar NHS dulu untuk klinik kesihatan

First day to school. Nervous as hell sebab nak jumpa SV and school and  and and layak ke  nak buat Phd (soalan gatal dah sampai sini no turning back la woi)

Michael Smith Building 

Entrance MS

Tempat menuntut ilmu.

Dahla lab depan cafe. Cafe pulak jual coffee sedap. Dah kembali jadi coffee addict dah aku ni. Now dah boleh beza Latte, Cappucinno, Mocha, Frappucino etc. Salahkan Cafe ni. Salahkan dia!

Ok nanti sambung lagi..bye nak tengok Lingaaaaaa deyyyyy!!!



Wednesday, February 4, 2015

Part 2: Sampai MANCHESTER

Sambungan..

Dalam 7 jam selepas tu kami anak beranak pun sampaila dubai airport. Terus cari surau untuk solat. Lupa yang surau luar Malaysia mana ada sediakan telekung, nasib baik pakai kasut sport and socks so sarung je socks and solat..Tada...Islam itu memudahkan dan tidak pula menyusahkan sekian Ustazah Norazrin. Ehems.

Lepas berganti-ganti solat ingat nak minum kopi starbucks tapi punyala besau airport so macam malas nak berjalan mata pun mengantuk dicampur dengan kesedihan meninggalkan Malaysia lagi kan, So layan jela gambar..

Dalam Emirates flights ada screen boleh pilih movie sampai lebam.

Info

Muka mommy berselemang macam tak mandi. Adik gak yang maintain handsome.

Ready to board for MAN

Joms...

Tujuh Jam seterusnya, hari pon dah pagi. Tengok awan kepul-kepul fog tebal gile. Oooo dah nak sampai la ni hatiku berkata ecewwhhh...

Landing pon Alhamdulillah sangat smooth. Kudos Emirates!

Sekali tengok macam kat Bandung pun ada

Punya lah jauh nak kena menapak..

Ada budak eksaited

Bapak budak pon eksaited.

Eksaited double dose.

MAN international Airport. Asian flight semua kat sini. EU terminal lain.

Mak budak eksaited sebelum musim ketensionan PhD bermula.

Haaa gambar ni WIN. Siap coat bagai tapi selipar jepun pueng3x...

OTW ke immigration patutnya gambar ni kedepan. lantakla malas nak tukar.

OTW keluar..
Sampai-sampai je Wazer dah tunggu kitorang..Dia jemput lepastu hantar ke rumah sewa lepas tu bawak kitorang ke ASDA Hulme untuk beli barang.. Just bayar 20 gbp je kat dia settled...

Penat toksah cakapla.. tapi sedih lagi rasa woowoowoo *keluarairmatadarah #rinduMalaysia!