Google+ Followers

Wednesday, March 31, 2010

Kegembiraan hari ini

Alhamdulillah..sahabat saya Ayin dah selamat melahirkan baby gurl , 2.59 kg di Prince Court Hospital semalam. Wah seronok saya bila mendapat mesej dia pagi tadi macam mahu melompat kegembiraan even masa tu dalam meeting. hahaha

Welcome to the Club Ayin!

Alahai tak sabar nak tengok dia petang ni. Or malam ni.


Monday, March 22, 2010

Sedih.Sedih.dan sedih lagi bila baca kes buang bayi

Hari ni aku tak nak tengok paper. Tak nak dengar berita.

Pagi-pagi lagi aku dah sedih. Sedih kenapa? Hampir setiap hari ada manusia yang berjasad manusia, tapi berhati syaitan. Dan aku tak boleh blah kalau dapat tengok manusia spesies ni. Memang eiii!!GERAM.Cuba korang google "buang bayi Malaysia" and cari images, sedih aku tengok jasad-jasad bayi yang dah tak bernyawa tu atas tanah/dalam tong sampah/longkang! Astaghafirullahalazim!!Sebak sampai anak tekak ni kutahan jebat jebat, nasib ni kat office, kalau kat umah mahu menangis aku kan.

Persoalannya, kenapa semenjak-dua ni hampir SETIAP HARI ada berita yang melaporkan orang buang anak ni? Itu yang sempat/dapat dilaporkan, yang kes tersorok?

Come on la weyy.. the baby is innocent. Tak bersalah. The baby deserve to be love, bukan dibuang macam sampah!

Semua orang pun dah kata, dunia dah akhir zaman, kita dah kembali ke zaman jahiliyyah. TRUE.

Aku nak ajak korang berfikir lah, cuba kita fikir macam mana nak bendung gejala dilaknat ini daripada berleluasa. Jom?

Pertama: pendekatan AGAMA paling penting aku rasa. sebab, kalau seseorang itu beragama, takkan tergamak dorang nak buang anak. Sebab ISLAM agama yang bersistem sempurna. Mustahil akan terjadi kejadian seperti buang bayi akan berlaku kalau semua mengikut landasan yang benar. Kan? Sapa tak setuju, come forward.

dan hari ini kalau korang baca paper ini , mesti rasa sedih dan rasa ishh, apa aku patut buat untuk halang gejala buang bayi ini daripda berlaku.

dan aku wonder a lot, when i say a lot, that means a lot. dan kenapa ia terjadi berulang-ulang kali. Dan seakannya, bila semakin kerap diwar-warkan, semakin menjadi-jadi pulak kejadian ini. Dan seolahnya memberi suatu resolusi kepada mereka yang malang terlanjur mangandung untuk menyelesaikan masalah ini dengan membuang bayi lagi. Seakannya, kau dah terperangkap dalam kesilapan, dan kau ulang-ulang-ulang-ulang kesilapan itu.

Dan dalam paper ini , aku rasa cukup untuk menjawab persoalan yang berada dalam kepalaku sedikit sebanyak.

Kepada masyarakat di luar sana, aku merayu supaya, prihatinlah kepada permasalahan ini. Semuanya bermula daripada rumah. Setidak-tidaknya kita boleh saling nasihat menasihati antara satu sama lain. aku pun serba kekurangan juga..




Wednesday, March 17, 2010

Kesian dia...

Semalam sekali lagi saya dikritik oleh seorang hamba Allah ini. Dia seorang yang baya-baya mak kita, dia suka melaram, itu saya tak kisah. Malah saya kagum dengan kebolehan dia untuk melaram seusia dia.

Saya adalah saya. Saya berhak ke atas diri saya ini. Makan atau tidaknya saya, tak pernah dia ambil tahu pun. Tetapi mulutnya lancang mengkritik saya. Ya saya masih setahun jagung, tapi tak lah bermakna saya boleh diperlekehkan seenak dia makan karipap je, kan?

Mungkin salah saya agaknya, jika saya telah menyakiti matanya dengan memakai baju kurung kain cotton murah ini. Sampai keluarlah kata-kata dia, mengapa saya memakai baju itu sedangkan hari ini hari penting? (ada kolokium anjuran makmal saya).

Saya jadi terpempan kerana kata-kata itu keluar daripada mulutnya dan saya dikelilingi oleh beberapa orang kakitangan ketika itu. Saya tak tahu untuk describe macam mana perasaan saya ketika itu.

Saya ada beberapa sebab kenapa saya memakai baju itu tempoh hari.
Pertama: Saya sangat sayangkan baju itu. Walaupun ia hanya rm2.5 semeter (korang darablah dengan 4 = rm10 untuk sepasang baju), walaupun coraknya macam kain langsir rumah dia. Tetapi saya bangga kerana baju itu hasil daripada guntingan saya sendiri ketika mula mahu belajar menjahit. Itu hasil saya. saya bangga, lalu saya pakai. apa salahnya?

Kedua: Kebetulan baju itu telah digosok terlebih dahulu. Nak bangun pagi yang lambat, dan menggosok baju lain, memakan masa. So i just grab it. and wear it. Whats the big deal?

Ketiga: Kerana itu adalah baju kurung. Baju yang menutup aurat. Ia besar, tak sendat. Saya pun bukan saya yang dulu. Pemakaian pakaian kala ini saya memang akan berfikir 2-3 kali. Kerana saya sudah berkahwin, dan jika saya memakai pakaian yang lebih er, vogue (tapi ketat berdosa buat apa?!), dosa kan suami saya yang menanggungnya? DAN saya TIDAK MAHU itu berlaku.

Jadi saya kira, ketika itu saya nak tergelak pun ada. Lantas saya pun menjauhkan diri daripada orang seperti itu. Kesian dia. Kesian kerana dia, dah berusia, tapi saya fkir dia tidak matang lagi dalam berhadapan dengan rakan sekerjanya. Mungkin dia tertekan dengan perihal diri atau keluarga atau rakannya, lalu menampiaskan kebodohannya untuk dilihat oleh saya. Dan mungkin yang lain.

Apa yang lebih penting daripada hati yang ikhlas berbanding luaran yang begemerlapan?

It is YOU to find out.



Thursday, March 11, 2010

Kematian itu suatu yang pasti bagi setiap yang bernyawa

Kematian itu sesuatu yang pasti, itu janji Allah pada umatNya. Bila itu janji Tuhan yang Maha Esa, maka ia benar.

Kadang-kadang, hanya dengan memikirkannya, aku jadi takut. Rasa peritnya kematian, tiada siapa pun yang tahu, kerana kematian hanya dialami oleh orang yang mati, dan pastinya tak akan kembali.

Setiap hari kita berdepan dengan kematian, setiap hari kita diziarahi malaikat, adakah amalan kita mencukupi untuk dibawa ke akhirat? Aku selalu terfikir, kalau aku mati sebelum sempat membawa bekalan yang secukupnya? Nauzubillah. Aku takut benar akan seksaan alam akhirat. Timbangan amalan, bila buku amalan diberi dari arah kiri atau kanan, titian sirat. Sungguh menakutkan.

Pernah aku baca buku bertajuk Kematian, mati itu seumpama torehan pisau atau siatan kulit daripada badan. Roh akan dicabut daripada hujung kaki dan akan berhenti di dada sebelum disentap keluar. Masa itu, satu-satu pancaindera kurniaan Allah akan diambil semula, contohnya kebolehan melihat,merasa dan kalau tak silap aku yang akhir sekali adalah mendengar. Dan bayangkan roh kita dah sebati dengan jasad, katakanlah umur aku sekarang ini, selama 28 tahun mereka "blend together". Azab bukan?

Arwah mak selalu berpesan, bila dia di hujung nyawa, jangan diucapkan perkataan lain kecuali ALLAH. Selalu da berpesan kepada kami. Jangan masa itu kau sibuk nak minta maaf, nak tanya sakit ke tidak, jagan nak menangis meraung melalak. Aku ingat betul kata mak masa itu.

Dan bila aku baca surat khabar atau menonton berita, selalu ada cerita kematian yang pastinya membawa kesedihan kepada aku.

Aku nak insaf. Aku takut. Tapi kehidupan ini sukar. Arwah mak aku pernah berkata, dunia ini ibarat neraka bagi orang yang beriman dan syurga bagi yang tidak. Sebagai manusia biasa, banyak benar dosa aku. Banyak benar isu dalam hidup aku. aku dengan ayah aku pun tak boleh ngam. Dengan seorang hamba Allah ni, dengan kawan-kawan, sedara. Aku dalam keliru sekarang ini. Aku nak redha atas apa yang mereka lakukan pada aku, tapi kenapa hati ini macam tak boleh?KENAPA?!

Aku nak biarlah aku pergi dalam keadaan tidak berhutang dan diredhai semua. Jangan ada yang terasa hati pada aku. Jangan aku tinggalkan kamu semua dalam keadaan yang tidak aman.

Aku takut. Dan sedih.

Ada sesiapa yang boleh nasihatkan aku supaya aku dapat cari jalan untuk redha kepada mereka semua yang pernah menyakiti aku?

Please.

Monday, March 8, 2010

Latest updates

:

1) Aiyris Zarra had her first mild fever. I took 2 days off to be with her. She had and still have runny nose and cough once in a while. I been so worried and still am even when the fever is gone. Last night she vomitted all the milk she had before and i even worried more and more. Poor my girl. But she was at her best behavior i must say. not even clingy and needy all the time during the fever. Well done my girl! hehehe

2) Both of my proposal, RUGS RM30k (Research University Grants Scheme) and FRGS RM59.2 k (Fundamental University Grants Scheme) have been accepted. Ya. Ya. Well done to me and yaho. But it means, more WORK.WORK and what do you expect? WORK.Sigh..


Wednesday, March 3, 2010

Semalam aku kena panah petir. Percaya tak?

Kelmarin aku tengah mandikan dua anak sedara aku dalam bilik air, dalam lebih kurang pukul 6 setengah petang. Kat luar kilat dan guruh sabung menyabung. Tengah elok-elok dok syampoo rambut depa, tetiba ada benda jatuh dekat lantai, yang bunyi dia macam kaca yang jatuh atas tile lantai tu.

dan tetiba je anak saudara aku nanges, aku tanya:

"kenapa dik?"

Dia nanges. "adik nampak lampu tu (kilat)"

Zassss dengan pantas kilat jugak kami kuar bilik air, adek dengan rambut yang bersyampoo gak dia kuar. Masing-masing ketakutan. Termasuk aku.

Haaaaa ,masuk lagi bilik air masa dekat-dekat magrib dan tengah kilat berguruh.

Lesson to learn.

Tuesday, March 2, 2010

Syafiah Humaira..buat mu Alfatihah..

Hari-hari ada je berita yang menyedihkan tentang kanak-kanak di Malaysia ni.

Apa nak jadi?

Terbaru kes pasal Syafiah humaira, budak tiga tahun yang didera/diterajang/disepak oleh BOY FRIEND (BACA DENGAN KUAT:TEMAN LELAKI, BUKAN SUAMI PUN) KEPADA IBU KANDUNGNYA sehingga MATI.

Semua pun emosi bila berkata tentang ini. Saya pun menangis bila tengok/baca berita pasal si kecil syafiah ini. Budak 3 tahun! Apa yang dia tahu?!

Biarkan saya meluahkan perasaan saya di blog saya ini ye?:

Pertama: Saya AMAT MARAH DAN BENCI kepada kedua-dua pasangan haram iaitu ibu dan si PEMBUNUH itu. Di mana letaknya kewarasan fikiran kamu sebagai seorang dewasa? Let alone you are muslims! Agama saya rasa memang mereka tolak ke tepi. Sebab dah jelas, tinggal bersekedudukan tanpa ikatan yang sah. I mean, come on la, kalau dah gatal sangat, ikutlah prosedur, pergi pejabat agama, minta fasakh dan kahwinla. Apa susah?!

Kedua: Kenapalah si ibu ini betul2 percaya pada si teman lelaki haram dia itu? Sehingga meninggalkan anak kandungnya di bawah lelaki yang belum sah menjadi keluarga kamu? Tahukah kamu bahawa mengandung dan melahirkan anak itu bukan senang macam membeli ikan di pasar? (Okay, orang yang tak reti beli ikan takyah nak terasa). Ada orang yang tak ada zuriat nak sangat anak.Tapi diorang tak dapat. Tak reti beruntungke?

Ketiga: Memang si ibu ni tuuuttttt betul. Geram la maaf. Tapi dia memang pandai. I must say that she is a good actor. Manakan tidak, kalau korang baca statement dia dalam paper atau tv, dia dengan senang2 mengaku bahawa dia dah melakukan kesilapan, the terus jump to another topic which can save her ass off. B.s betul. Senang-senang admit buat silap, silap selama ENAM TAHUN?! apa menjadahnya?dan tetiba dia pulak nak mintak bantuan jabatan kebajikan masyarakat. Apa hal pulak ni? Konon2 pengsan masa arwah dikebumikan. masa kau tinggalkan arwah tu tak kesian? Korang nampak tak si ibu ni bersikap pentingkan diri sendiri?Pastu asyik2 minta jabatan kebajikan tolong dari segi KEWANGAN (kalau korang baca paper, topik ni dia selalu sebut2). DUIT yang ada dalam kepala kau sekarang?! Eii tolongla jangan nak melintas depan aku.

Keempat: Keluarga kedua-dua belah pihak pun sama. Takkan si bapak tak tahu status anak kau dah ahwen ke belum? kenapa biarkan saja sampai ada nyawa yang tak bersalah ni melayang, baru nak clarify?!Susah macam mana sekalipun, Islam tak benarkan benda macam ni berlaku. Rasullullah lagi miskin dulu, sampai menahan diri dari kelaparan, tak ada pun menggelabah macam kau?

Kelima: Orang kampung @ saksi kejadian: Boleh/tergamak kau tengok budak sekecil 3 tahun tu melayang disepak macam bola. Ok, aku rasa kalau kau lelaki, memang kau pondan sebab korang tak berani langsung nak tegah si PEMBUNUH keparat tu. Tangan korang pun aku rasa akan patah la bila dial nombor polis atau talian nur tu. KAN?! Memang tak guna komuniti macam ni. Yang prihatin aku ucapkan tahniah.

Moralnya, aku memang marah dengan demua pihak di atas. Si kecil syafiah ini mungkin akan menggantikan tempat kita suatu hari nanti sebab kanak-kanak lah yang bakal menjadi pemimpin kita kelak. Dan aku berharap sangat pihak berkuasa akan menyiasat kejadian ini seadil-adilnya bagi pihak arwah, semua pihak pun bersubahat termasuk ibu dia. Aku rasa satu Malaysia pun rasa macam itu.

Kalau korang perasan aku sangat marah bila menulis blog ni sebab daripada penggunaan saya bertukar menjadi aku.

Kesimpulannya aku rasa, bagi perempuan, kalau belum bersedia nak jadi ibu, tak payahla nak beranak. Sebab beranak ini memerlukan 110% komitmen dalam hidup seorang wanita/perempuan. Kena kukuh ekonomi dan ilmu agama nak mendidik dan melindungi anak. Bukan tahu nak buat anak saja!


Untukmu Syafiah, Alfatihah..