Google+ Followers

Saturday, August 29, 2009

Sayang saya


Terima kasih kepada si dia, yang siang malam memberikan semangat dan sokongan di kala saya hampir-hampir putus asa tidak mahu meneruskan penulisan tesis, putus asa mengikut format penulisan tesis Gaya UKM yang renyah tu, dari segi kewangan untuk printing semualah!

Thanks honey, for you being there for me at ALL times!

Friday, August 28, 2009

Seriously??

Remember Meredith Grey in Grey's Anatomy in an espisode ( i cant remember which one) but the one with a serial killer who sat in a dead sentence in a bout 5 days, and he had at the same time brain tumor? Where McDreamy and Christina Yang went on opposite idea/feeling towards the patients as Meredith felt sympathy / sorry for him?

It is ironic isn't ?

But being Meredith Grey whose known as Dark and twistered or whatever not, she genuinely understand of why the guy became serial killer.

The guy learned how to read below the sinks and being beaten since childhood. Sad, and Meredith knows it.

This feeling goes the same with me, when i saw this. Should he been beaten up that bad for the crime he had done, and what gives peoples rights just to punished him before laws?

I just confused with myself today. I bet Meredith sometimes feels the same way too. Too miserable and chaos. And people like us ( dark twistered and whatever) just feel that way.

Enough of that.

Well, last nite me and gurlfriend went out to mcD after taraweh (since i missed you all so much that makes me snap our pictures together), Yan says like this "Weh, aku kagum la min ni setiap hari leh update blog".

Dear, if i like to blog in a day, i would be blogging all day long without stop (since idea datang mencurah-curah or that my heart need to say it out loud). And if i did not have the mood, there you goes, sampai berbulan-bulan pun takde update.

Besides, isnt it nice to read your friends blog more often? knows how he/she feels and their wherebouts..What happen in their life or whether they need your hands in a hard situation or..

You see, i have so much to blog in here. This, is my territory of putting what i thought and feels..Since i have been shutted up for long..

Hope you guys do not get bored reading my blog !











Thursday, August 27, 2009

Majlis konvokesyen UKM

Seperti yang dijanjikan, ini adalah foto konvokesyen saya yang berlangsung pada 19hb Ogos 2009.



Ini Pentas UKM.


Itu lah saya, gemuk kan? Beriya-iya sms suami untuk ambil gambar ketika beratur.

Posing mengada sambil tahan panas. Nampak tak perut memboyot saya kawan-kawan?


Bersama kakak saya, hanya dia dan suami saya sahaja yang hadir. sudah biasa lah..tidak meriah pun. Panas pulak tu berjubah bagai..


Posing depan bangunan fakulti sains hayat, kira-kira 8 tahun hayat saya di sini (campur dengan degree dan master jugalah)


Bersama kak alina, dia sangat baik kepada saya, pernah beri saya duit sebanyak rm 50 di saat saya tiada duit untuk makan di ukm. imagine that! Sampai mati pun saya akan ingat kebaikan dia..


Bergambar depan gerai setelah didesak suami. Kenapalah depan gerai ni??


Sebenarnya ada lagi gambar konvo, cuma malas nak editlah!

i have to go to sleep now..goodnite....



Senyum tak perlukan duit kan?

Maaf.Maaf. Maaf. bukan bermaksud mahu mencuri tulang semasa bekerja (heh) tapi berasa mengantuk tahap er, dewa kerana minit mesyuarat yang saya tulis ini memang, MEMBOSANKAN.

Saya mahu bercerita tentang kakak cleaner di tempat kerja baru saya ini. Em..bukan apalah sangat, tapi terfikir, kenapa mahal sangat senyuman dia kepada saya, sedangkan setiap kali saya terjumpa dengannya, senyuman saya sampai ke telingalah!

Berbeza dengan kak ika dan riana, pekeja indonesia yang bekerja di tempat lama saya. Kami boleh berbual dan bergosip itu ini, dan saya amat berpuas hati dengan kerja mereka membersihkan meja saya dari tinjaan tikus dan sebagainya. Kadang-kadang itu, meja saya memang misreable, balik-balik dari berikan kuliah kepada pelajar, meja saya "sparkling clean". Saya amat berterima kasih kepada mereka.

Tapi berbeza dengan situasi sekarang, senyum pun susah. Banyak sangat agaknya kerja dia, kasihan..(mari berfikiran positif di bulan Ramadan ini). Dan bilik saya jarang sekali dia masuk untuk menyapu sampah. Printer saya di pejabat baru ini pun sudah berhabuk (Meh sini bagi kain and air sabun, i will do it willingly). Em...

Oklah, ngantok dah hilang, sambung balik wat kerja kerani ni!

Wednesday, August 26, 2009

When chicken and ducks try to communicate..

Okay, dalam bahasa melayunya, bila ayam dan itik cuba bercakap/berbual..tahu tak apa natijahnya?

So, i really hate to be in a position where i have to sit in the middle of conversations/meeting where i could not thoroughly gives my opinion on. It makes me feel totally stupid and i hate that. hahahaha so, what to do?

You see, i like to believe that my heart belongs to biotechnology. And now being stranded in different field such Plant Physiology, i feel suffocated. Trying to catch up with everyday-new-terms in Plant Physio, like, Photosynthesis (Okay, yang ni takpela sume orang pon tahu), plant morphologyla, phytomonitoring la, how to do fertigation, fertilizer, compost and what not, it all makes me feels that i am a lumpy person, you know..and i really hated that situation.

But, alhamdulillah as for now, my boss is okay and i think i can follow his steps. And during the meeting, i was so shy to introduce myself to the people (yela first time guna table microphone and The Mic was the one i kept staring at whenever we have meeting and such, never realise i would have been given chance to use it heh) , i was stuttered with the broken english where people stared at me. I hate, i hate. i hate!

But when they were told that i have an expertise in molecular, everyone was like Waaaaahhh....(melopong). Me dalam hati says "dorang tak tahu yang aku ni bukan terer sangat pon" sambil tersengih macam kerang busuk. cis.

So, itu je .hehehehe

P/s: i will update u guys with the convo picture later on la eh. promise.






Tuesday, August 25, 2009

%#%^#%&%##@$% hahahaha korang tak dapat baca tajuk kali ni apa...

Mari berkata tentang kenaikan berat badan saya, mari?

Semua orang yang rapat dengan saya pun tahu, yang saya dan isu ini telah bersama sejak kurun ke berapa entahlah. dan sejak mengandung kebelakangan ini, emm lagilah kan? bagai dipam2 je badanku ini.

Sometimes, i just feel comfortable with my body or size. Ramai yang kata, takpe, asal sihat. Ok, look back, tekanan darah ok, gula pun normal, so i guess im still ok dan sihat, betul kawan-kawan?

Alhamdulillah, sepanjang tempoh mengandung ini simptom morning sickness amat jaaarang sekali. Kalau ada pun hanya pening. Muntah pun tak pernah la lagi. Doc kata maybe sebab ini berat badan awak bertambah (apart of the appetite yang memang er, unstopable??)

Tiba-tiba saya terbau asap rokok pulak di pejabat ni. Mana datangnye? hoi, tak puasa ke dia orang ni?

Anyway, selain berasa selesa dan kini tak lagi mengambil hati kalau-kalau ada orang menegur "Wah...bulatnye sekarang ko ni! " atau "eh ni min ke ni?" sambil buat muka hairan, saya terfikir, mampukah saya membuang lemak-lemak ini dari badan saya lepas bersalin nanti?

Mampu atau tidak? (Suara mcm dalam kartun Go Diego Go)

Monday, August 24, 2009

Amazingly...

It is amazing how people can put you in a place that make you can not recognize yourself.

It is amazing too to have a true friend that always be there when you need them to be..

It is amazing too, to have a feeling of uneasiness to someone who just barge your office and use your computer with that snobbish looking kinda face without permission of course..

It is amazing too that i do not even hate this kind of situation anymore..

As i said, your word, attitude or gestures can even bring me down..

Sunday, August 23, 2009

Ramadan Al Mubarak

Selamat menyambut Ramadan Al-Mubarak..

Semoga Ramadan kali ini dapat mendekatkan kita kepada ALLAH..Semoga dosa diampunkan dari segenap segi dan diri serta hati disucikan daripada segala kejahatan..

Amin..

Wednesday, August 19, 2009

Kenapa dia ?

Alhamdulillah, hari ini saya sudah Konvo.

But im not ready yet to talk about the convocation. Not just yet, just let me gain my strength and some pathetic photos for you ok?

Cuma minda saya masih terkesan dengan perihal keluarga yang tak sudah-sudah. Seakannya.
Dari segenap segi dan sudut, ada yang tak kena. Dugaan datang bertimpa.

Tahun lepas saya dikejutkan dengan berita yang saya rasa tak mampu untuk menanggungnya seorang. Sampai sekarang, benda itu masih tidak lagi selesai.

Timbul lagi masalah, satu, persatu. Yang saya kira, kalau lah rakan-rakan seangkatan mengetahuinya, mungkin mereka tidak percaya.

Saya cuma mahukan keluarga yang normal.

Count your blessing my dear, someone told me.

Ye, saya tahu fakta itu. Dan saya selalu bersyukur dengan apa yang saya ada, dikurniakan anak dalam kandungan, dapat juga bergraduasi setelah sekian lama dan kerjaya baru yang tetap. Alhamdulillah.Alhamdulillah.Alhamdulillah..

Tapi sebagai manusia biasa yang dihujani dugaan dan rahmat pada masa yang sama, saya jadi terlalu sibuk memikirkan yang negatifnya.

Sebagai manusia biasa juga, saya sedar, saya lemah dan selalu berprasangka buruk pada takdir. Nauzubillah.

Saya selalu menyalahkan seorang ini atas kepincangan keluarga saya. Kalaulah dia bertanggungjawab dan sedar, mungkin keluarga saya tidak akan berantakan begini. Dan mungkin juga arwah mak tidak memendam rasa sehingga sakit dan akhirnya meninggalkan kami.

Dia tidak pernah memberi peluang kepada kami adik beradik untuk bersuara. Suara kami selalu tenggelam. Dek kerana suaranya yang bergema semesta alam. Kalau pun tidak disahut dengan balasan suara yang kuat, mungkin dibalas dengan anggota badan dan benda yang lainnya.

Saya sendiri pernah dihentam dengan helmet, apa kes? tak payahla saya uraikan lebih lanjut.

Cuma bila saya dimarah dengan suara mengaum dan diperli tentang solat saya yang kononnya tidak berpaksikan Allah yang maha esa, yang solat saya cuma solat ikut-ikutan sahaja, hati saya menjadi luluh dan berputus asa serta berfikir, mungkin tiada lagi kasih sayang dia kepada saya.

Dan bila dia menuduh saya ini TETAP dan SELAMANYA BODOH, di hadapan mak tiri saya serta adik beradik, saya terdiam. Mungkin hanya duit yang saya beri setiap kali bersua akan menjadi faktor tunggal untuk dia memberikan senyuman kepada saya.

Saya ada kawan-kawan yang sanggup mendengar, tapi saya risau mereka akan jemu muak nak muntah dengar masalah saya ini berulang kali. Mereka juga ada masalah sendiri, bukankah? Setiap orang pun ada masalah sendiri..

Ya Allah, ampunkan dosaku kerana mempunyai perasaan ini kepadanya, sucikanlah hati ku dari perasaan kotor kepadanya, lupakanlah apa yang telah dia lakukan kepadaku dan adik beradikku ya Allah..

Entry kali ini juga entry yang berani, pengakuan dari jiwa saya..


Friday, August 14, 2009

Saya petani moden!

Ceh tajuk, macam apa tah.

But it is true and it will be true,somehow. OR, anyhow.

Todays i went to see the land of mine, and thus completing the proposal and yes, it can be send to the evaluator. I really hope that it could be approved.

Alhamdulillah, people here are warm and kind and they already offer help to plant it soon.

But something missing in my heart now. Am i missing my students? The lecturing sessions? Or simply i just do not really fit yet with this new job then?

I am. petani moden. hahahaha

Tuesday, August 11, 2009

Buah Cempedak di luar pagar, ambil galah tolong jolokkan..

No, i dont wanna look at the time..

Eventually, i looked at it. Hah?! baru 11.30 a.m? still have 5 hours and 30 minutes to go. I am counting the time to go back home and rest.

Manusia..manusia...memnagla tak pernah nak rasa cukup kan dngan apa yang kau ada ?(Marah diri sendiri). Bila takde keje, nak keja, and bila dah keje, nak keja yang lagi best, bila dah dapat keja yang konon2 best, nak berhenti jjadi suri rumah pulak! Arghhh!!!! tension.

Ok, ini entry yang kedua dalam separuh masa pertama bekerja. Jangan risau, saya dah pun siapkan proposal tu, cuma tinggal milestone je ..

Hari ini saya puasa ganti (sila marah diri sendiri sekali lagi, sekaliii je lagi sebab dah last-minit macam gini baru kau nak ganti)

Baca-baca blog kawan saya ayin, yang memang pandai masak tu, memangla menduga kan saat2 macam ni.hehe.

Enrty kali kedua ni tiada motif sebenarnya. cuma nak buat-buat taip supaya kalau orang ada lalu lalang depan bilik ni nanti dorang ingat la saya sibuk (ceh padahal update blog) ehh tapi keja dah siap eh..

maybe petang karang nak jumpa boss untuk approval for the proposal.
Saya budak baru belajar, kalau salah tolong tunjukkan..

Tunjukkanlaaaaaa.................................



Susahnye bila kepala tak sama..haih.....

Aduhai..aduhai..

Mengantuk lemah lemau tahap gaban kesatria ke sepuluh dah ni. Eh jap, jap..bukan mengantuk, bukan apa pun, bosan agaknya di tempat baru ni ha..keseorangan sebab maybe im not yet fit in this situation.

Semalam, propossal kali kedua saya ditolak..bos yang tolak. and this mean proposal first pon kena tolak la kan? kan? kan??? at first, i was accepting it totally, yeah maybe i am new in here. so, kena pandai-pandai la bawa diri kan?

My boss kata, the proposal i mean the second proposal tu macam terlalu simple, iaitu micropropagation je, not much la, he said. Well, i was referring to the other boss that said that one could be done. FYI, my oriiiiiiiiiiiiginal idea was to do something molecular and RAPD la,,....

Applied science la whatever. ambil masa jugak la nak absorb apa tu applied science kinda stuff?
memang la aku budak bio, tapi pure biotech maaa...mana reti nak breeding apa bagai?

so, bagaikan budak yang tak reti apa-apa, i reverse the question back to him. So prof ada idea tak?

HE said" you kena refer journal la..ada journal pasal nanas tak?"

Ada. i showed him all the journal, ada la dalam 12 journal yang dah di printkan sesuka hati sebab printer ni personal use, heh.

As he flip around the pages, i waited.

"Ha, you can do like this!" he showed me a journal. Guess what. It was RAPD (my original idea.)

Now you know how my face would look like kan?

Sabar je la.

Monday, August 10, 2009

Percubaan berani mati..

Permulaan yang tak begitu baik, saya rasa.

Baru sehari kerja di tempat baru, dah dilanda demam dan m.c sebanyak dua hari. Then come back to work and people here staring at me like im carrying the h1n1 virus, despite of the normal flu and fever (but alhamdulillah, it was normal fever then).

Then suddenly got emergency case, my F.I.L fell sick and we have to rush back to kampung.

Anyway, now, on the second week, im back on track again. With post fever flu phlegm and what not, and i have to prepare the proposal.

Betul-betul masih tak tahu how to put myself in this workplace.

Eventhough with a nice temporary office, still, i got guts to up dating my blog tehehehehe..

k, get back to work!