Google+ Followers

Wednesday, December 4, 2013

What do you do when you are not happy?

What do you do when you are not happy?

a) EAT what ever comfort food that you can think of.

b)EAT as a revenge.

c) EAT to forget.

d) anddd EAT. and before that take a picture and post in in instagram.

That is basically what i do, whenever i feel sad. And resulting me now. ;(

Wednesday, October 30, 2013

Family day. Tumpang Company husband la tapi...

Hai. Kali ni nak cerita tentang family day sime darby nilai impian. Bertolak right after my antenatal check up. Sampai dalam pukul 5.30 at Impiana Resort, Cherating.


Aiyris at lobby. Boleh tahan cantik lobi dia..

Bilik: Not bad at all. Ok la..ada kipas. Sea view. Rupa-rupanya semua bilik ngadap laut kahkahkah. Perasan VIP ke nak dapat bilik seaview special bagai??

So, lepas je solat kitorang gi swimming pool. Disebabkan mummy is now a slow pace walker, those two walkers sprinted towards the pool before it is closed.

Tengok. Posinggg

So malam tu kitorang gugel cari tempat makan yang best. Warung Awang Ikan Bakar (WAIB). Dalam gugel kata sedap chilli crab dia. Tapi for me, it tastes bland je. Cuma sotong goreng tepung dia sedap la sebab fresh. 


Hari ke dua..
Pepagi dah kena bangun, breakfast dan sukaneka.

Mommy at 8 months preggie.

Perut siapa lagi besar?? wakakakaka

Actually this tyre swing was fun untillll aiyris let go off her hands and jatuh gedebuk kat tanah. Nangis kejap je lepas tu nak main balik.

SHE was in line.

Still among the youngest and forced to be in line and drousy sleepy moody.

Right after mommy told her to smile..


Dinner malam tu tema The World Famous Traditional Costume. So tema kami adalah...Wild-wild West!

And of course this 8 months pregnant mom could not care less to join the theme. kakakaka

Anak Bapak..


Pang! Pang!! Pistol.



Kat belakang tu musuh red indian hahaha


Senyum lebar cowboy ni.


Tembam mommy.




Dia lagi..
Lepas makan ada sesi cabutan nombor bertuah and karaoke. Mommy and aiyris left early sebab tak larat.

Esoknya kami terus lajak ke Kemamang (read: Kemaman) nak cari satar and kepok lekor. Rupanya tak dan lima minit dah sampai kemamang.

So tu je la for the Cherating Trip. Ok la untuk lepaskan penat.

Thursday, October 10, 2013

Hari Ketiga sampai last day Sabah. Bahah. Entry orang pemalas.


Arrrrr tengah buat paper ni mana boleh cilok masa nak writing?


 Summary lah hari kedua, ketiga dan keempat. ha kauu malas punya pasal, plus takde masa.
Better ada dari takde khenn??


Pasar Philipine atau Pasar Kraftangan. Hari ke 3,4,5. hihi

Buat apa si gemuk ni kat sini?



 Tips Kat pasar Filipin:

- Kalau korang nak beli t-shirt, cari kedai belakang sekali, belah kiri, hujung sekali. Kedai dia jual tshirt lagi banyak dari kerongsang. Tshirt yang rata-rata orang lain jual dalam RM 25-38 , kat kedai ni korang boleh dapat dalam RM 14. Material T-shirt bagus, saiz besar memang besar. PUAS HATI.

- Fridge magnet, cincin and kerongsang silalah beli di Sinruan Compleks, Jamilah Jewellery kat blok J tak silap. Korang kena jalan kat blok-blok kedai di depan pasar filipin ni. Murah dari yang kat dalam pasar filipin ni.

Kat pasar filipin ni banyak beggars. Kesian pun ada, tapi kang kalau bagi sorang, sume nak. So better takyah.
 


 Lok Kawi Wildlife Center:


Baru sampai

Peacock and I tajuk dia.

Sama. Still peacock and i.

This is me, budak ngengada. ngehs.







Elephant. I like Elephant..
Room for the second and last day. Cosy and nice

























Hari seterusnya kitorang just rest and shopping. Tak pergi pun island hopping and beach stuff sebab taufan Usagi kat selatan Philipine. So taknak amek risiko untuk ibu yang tengah mengandung tujuh bulan ni naik turun bot hahaha. Swimming kat pool pun ibu takde mood nak mandi sama. Amek gambar je la.. huhu.


So lengkaplah kembara satu Malaysia setelah berumur 31 tahun. Aiyris umur 3 tahun lengkap dah pusing satu Malaysia. Ingat, nanti dah besar, mummy dah tua, bawak mummy jalan-jalan pulak. hihi. Maybe around the world that time. huh?






Tuesday, October 8, 2013

Sabah's Trip. Day 1 and 2.

Sebelum menjadi pelupa, baiklah gambar yang menceritakan..

Day one:

Flight tiket MAS yang murah daripada Airasia. haha puas hati den. Tapi budak ni masuk je flight membuta je keje. Takpela, dimaafkan sebab daripada pukul 4 a.m kitorang dah terpacak kat KLIA tu. Dengan mummy2 dia terbongkang krohhh krohh..

Oh ye, nasib baik takde check up on my pregnancy. Penat je ai bawak surat doc tauu..

Tengok.. siap ada bantal. Mana tak lena?

In-Flight meal yang awesome.
 Lepas touch down, dapat kereta sewa kitorang terus pergi ke Kundasang. Jalan Tawakal je la sebab GPS pun malu-malu lah je kat sana. Padan muka tak print map sesiap. Yang kutahu, hala ke Tuaran. Dalam 3 jam jugak berjalan baru sampai. Sempat la tengok banyak gerai jual Sinalau Bakas. Huhu..korang tahu tak apa tu sinalau bakas: Roasted wild boar/pork.

Actually ramai yang confuse kundasang ke ranau yang daerah dia? Jawapannya adalah: Ranau daerahnya. Kundasang dalam daerah ranau. Tapi it seems Kundasang lagi famous than Ranau.

Budak ni sebelum turun kereta meragam. Bila dah turun tgk flower waaaa cantik terus happy. Minah bunga betul.

View from our room.
 Sampai je kat Kinabalu Pine Resort, Check in and refreshed, hujan gerimis pun turun. Kitorang lepak beranda je sambil makan Dunkin Donuts (beli kat airport KK) dan megi in cup. Lapar kot. Jadi sebelum semua bertukar menjadi resaksa yang ganas sebab lapar, marilah mengisi perut dulu.

Masa hujan, kabus tutup puncak kinabalu. Kecewa sikit tapiiii lepas hujan..seclear-clear yang amat..Syukur Alhamdulillah..




Day 2:

Good morning.. Bangun dah lambat ada hati nak good morning. Ceh.
kitorang cehck out dah hari kedua ni sebab nak turun ke kk plak. Ikutkan hati memang nak stay tapi sebab hotel ni boleh tahan mahal so kuburkan cepat-cepat hasratmu itu..


 
Rise and shine people!
OTW to check out..

Cantikk..
Bergambar sat..
Si handsome. Wakakakaka
Lepas check out, memasing lapar. So kitorang ke pekan Kudasang yang ada KFC je. Tapi singgah di kedai makanan Islam. Makan tak berapa kena dengan tekak melayu aku ni. Tak mengapa la.. itu je rejeki kita pada hari tu..

Tapi, aku saspek disinilah bermulanya episod ceri beri aku. Berdoa supaya Husband and Aiyris tak kena sama. Dimakbulkan Syukur..

Leas tu kitorang pergi Poring Hot Spring. Ingatkan tempat yang sama dengan ikan kelah banyak-banyak tu tapi tak.. So kitorang patah balik dan singgah makan durian sabah. Ok la. sama je kat semenanjung punya durian..

Bukti dah sampai. Budak tu dah start merengek-rengek penat. Padahal tido je dalam kereta..

Jernih air dia..
 One thing yang aku respect kat Ranau ni, ada sungai yang terpelihara jernih hijau air dia tetengah pekan tu.. Respect.

Lepas tu perjalanan diteruskan ke Desa Dairy Farm Kundasang.. Bayaran masuk Rm 4 sorang. Aiyris free.

Jalan nak masuk ni leh tahan hazab. dengan bukit dia, dengan jalan tak turf dia..

Seb baik sewa Saga. Kalau viva tadi? mahunya kereta tu gostan bawak kitorang yang plus size ni. hahaha


Desa Dairy Farm.
Sampai-sampai je gerimis sikit. Tapi ramai orang tengah makan aiskrim yang sejuk tetengah sejuk tu. Tak paham kami, pun beratur membeli ais krim sama. Sedap sangat ke ais krim dia? MEmang sedap. Tapi kalau korang pergi, beli yang pure vanilla je. Coklat less sedap aku rasa..IMHO la..

Gambar ni dah nak balik baru amek. Cis.

Gambar kami bercinta di Kundasang. Wakakakakakaka


Im happy!!!!

Perut aku nampak macam nak meletup nau..

Subhanallah.. cantik sangat tempat ni..
Awhhh...ni nursey bunga ke nursey kambing?

Bertebaranlah kamu mencari rejeki.

 Oh ye, jangan lupa minum susu segar yang fresh dari ladang. Sedap tak hengat.


 Ok till we meet again.




Tuesday, September 17, 2013

I think the most satisfied person is the one who can make use with what they have in hand. Tajuknya harini.

Bersihkan sawang di laman sesawang sendiri. 

My fetus is 27 weeks now. Alhamdulillah.

With the work load that is taking my breath (sometimes) i still have the courage given by people around me.

Sebenarnya orang yang bersederhana adalah orang yang paling beruntung. Orang yang tahu memanfaatkan apa yang berada di sekeliling untuk mengisi keperluan. Contoh, Kau nak beli buku harian/diary pregnancy yang berharga RM 20++ tapi kau rasa baik beli benda lain dari duit tu, lalu kau guna organizer yang kawan kau beri free dan jadikan itu sebagai diary pregnancy. Info dan sumber boleh dapat dari doc yang kau buat check up or internet. 

Aku dah rasa malas nak rasa stress. Even sometimes stress took over me. But i revived. Aku rasa buang karan je.

Lagi satu, jangan bandingkan diri kau dengan orang lain. Jangan bandingkan anak kau dengan orang lain. Ni sikit-sikit nak compare orang tu dapat apa? pakai kereta apa? dapat bonus berapa? Anak dia dah pandai apa? Sekolah kat mana? Lemme thell you: ALL these are BULLSHITS.

But it is ok to compare yourself today with yourself yesterday, Ah gi mamposla english aku kelaut aku nak cakap juga english. Sometimes orang selalu gelakkan/ pandang serong kat melayu yang nak speak in english ni. Orang macam ni aku panggil MUSIBAT je. Kat belakang kau dia jugak yang berhabuk nak speak english.

Barua sangat manusia macam ni. Jangan disebabkan kau taknak cakap bahasa asing, kau gelakkan orang lain yang ada usaha nak improve berbahasa tu.

AND do not let people crush your dream.

Sekarang ni aku belajar yang pergi jahanam la orang yang kata kau tak boleh buat itu dan ini just because they dont stand a chance to do it. Or they just failed to do it or thet just dont have balls to do it.

Ye aku gagal nak naik pangkat. Biar aku tegaskan disini yang situasi aku bukanla kenaikan pangkat tapi pangkat yang sepatutnya aku dapat selari dengan qualification aku. Tapi disebabkan BOSS aku yang jaki nak mampos dengan R.O ni taknak endorsekan permohonan kitorang. Ha ni lagi satu musibat. Takpe, ko sekat rezeki aku, esok lusa Tuhan sekat rezeki kau pulak. Betul aku kata ni, Buktinya,dia tak dapat nak move higher than he expected. Sume orang aim kau jadi TNC tapi TNC yangs sedia ada suruh kau kekal di sini. BAHAH! padan muka.

Doa orang teraniaya selalu takde hijab beb. Straight to Allah. YOUR creator. 

Dan aku sedar yang aku adalah daripada kasta berpendapatan rendah sebab kerajaan dah announce yang orang berpendapatan RM7000 adalah golongan sederhana. Nak menangis pun ada bila dengar statement ni.

Ok aku dah melalut. Maafkan saya sebab banyak nau bahasa kasar. Nak buat macam mana, ada darah pirates of the carribean in my blood line. 
 






Wednesday, June 19, 2013

Bosan

Hai.
Lama tak update blog.

Busy. Dan. Bosan.

Attended last interview now im torns between 2 options.
Bergadoh dengan staf sebab mulut puaka orang tu.

oh sungguh rengsa.

rasa nak de;ete semua internet social network segala.



Friday, May 17, 2013

Mimpi Arwah Mak..

Malam semalam mimpi arwah mak..

Cerita mimpi tu macam ni...

Mak merajuk dengan kami. Atas hal yang tak dapat dijelaskan. Kan mimpi tu?ok. Jadinya mak hilangkan diri sampai berbulan-bulan kitorang cari.

Last-last dapat tahu mak bawa diri ke Mekah..

Dalam mimpi tu aku sempat berfikir. Aku takde duit banyak dalam bank nak ke sana nak pujuk mak dan bawak balik ke sini. Takpe, aku guna kredit kad!

Sampai depan kaabah, jumpa arwah mak. Aku nanges pujuk mak balik. Nanges bagai nak gile. Aku peluk kaki dia. Aku cium dia. |Aku kata, Mak, balik la..mak tak ingat kat ejad ke? Ampunkan lin mak...

Aku nanges.

Mak kata, mak ampunkan..

Pastu aku terjaga. Bantal aku basah dek air mata. oh aku menangis rupanya.


Bila mimpi mak, memang taknak bangun dari tidur..

Thursday, April 18, 2013

Tough. Not rough.

Orang nampak kasar, tapi bukan. Tough. Not rough.

Dilahirkan dan membesar kat KL memang mencabar. Tak seronok pun. Lahir je dah dengar bunyi bising kota. Keluar je dari perut dah hidu asap hitam kenderaan. Tak mendamaikan langsung.  Sihat pun apatah lagi. Semua pun nak cepat. Persaingan hebat. Kau lambat, kau kalah.Kau kalah, so shame on you.

Kena campak seorang diri kat KL waktu usia 12 tahun bukan satu pengalaman yang boleh aku banggakan. Naik bas seorang diri lepas buat kad pengenalan. Ayah orang takde buat macam tu aku rasa. Sampai je rumah mak sambut dengan tangisan. Sedih bila ayah buat anak dia sendiri macam ni. Anak perempuan lak tu. Tapi aku apadahal? Aku mana faham lagi air mata seorang mak.

Mak aku tegas. Lahir kat Bangsar. Atok aku pun. KLian ni dah macam barbarian la untuk sesetengah orang. Kau nampak dorang cakap kasar garang. Tapi mulut yang cakap lemah lembut tapi berbisa lagi teruk aku rasa. 

Mak aku tak macam mak orang lain. Manjakan anak sampai besar, takde de.. Kau merajuk taknak makan? lantak kaula nak mati kering dalam bilik. Tak de nye dia nak hantar makan kat lutut kau. Kau kurang ajar cakap dengan orang tua? Nah, cili api ditenyehnya kat mulut. Sampai besar aku tak berani nak cakap perkataan BABI.

Tapi, setegas cara didikan mak aku, setakat ni aku rasa masih boleh diguna pakai lagi cara dia. Garang dia, menjadi jugak aku yang dibesarkan tak berayah ni. 

Orang nampak dia lembut tapi anak dia je tahu tegas mak aku ni macam mana. 
Tough but not Rough.

Seorang mak yang mengandungkan anak dia 9 bulan, tahan sakit pening masa mengandung, bertarung nyawa nak lahirkan kau kat muka bumi. Dah lahir pulak dibelanya kau sampai besar untuk jadi manusia berguna. 

Hak seorang Mak kepada seorang anak tu adalah MUTLAK. 

Apa hak kau yang nak menidakkan hak seorang mak?

Kau kah yang mengandungkan?
Kau kah yang bertarung nyawa melahirkan?
Kau kah yang menahan sakit di jahit hidup2?
Kau kah yang menanggung semua?

Jangan pertikaikan cara didikan aku kepada anak aku. Hak mutlak aku. Kalau kau yang menanggung semua, aku boleh beralah.

Tapi kalau kau setakat memandang dan tak pernah pun nak faham situasi sebenar, baik diam.

Friday, April 12, 2013

For My Baby, Aiyris Zarra



Your little hand's wrapped around my finger
And it's so quiet in the world tonight
Your little eyelids flutter cause you're dreaming
So I tuck you in, turn on your favorite night light
To you everything's funny, you got nothing to regret
I'd give all I have, honey
If you could stay like that

Oh darling, don't you ever grow up
Don't you ever grow up, just stay this little
Oh darling, don't you ever grow up
Don't you ever grow up, it could stay this simple
I won't let nobody hurt you, won't let no one break your heart
And no one will desert you
Just try to never grow up, never grow up

You're in the car on the way to the movies
And you're mortified your mom's dropping you off
At 14 there's just so much you can't do
And you can't wait to move out someday and call your own shots
But don't make her drop you off around the block
Remember that she's getting older too
And don't lose the way that you dance around in your pj's getting ready for school

Oh darling, don't you ever grow up
Don't you ever grow up, just stay this little
Oh darling, don't you ever grow up
Don't you ever grow up, it could stay this simple
No one's ever burned you, nothing's ever left you scarred
And even though you want to, just try to never grow up

Take pictures in your mind of your childhood room
Memorize what it sounded like when your dad gets home
Remember the footsteps, remember the words said
And all your little brother's favorite songs
I just realized everything I have is someday gonna be gone

So here I am in my new apartment
In a big city, they just dropped me off
It's so much colder that I thought it would be
So I tuck myself in and turn my night light on

Wish I'd never grown up
I wish I'd never grown up

Oh I don't wanna grow up, wish I'd never grown up
I could still be little
Oh I don't wanna grow up, wish I'd never grown up
It could still be simple
Oh darling, don't you ever grow up
Don't you ever grow up, just stay this little
Oh darling, don't you ever grow up
Don't you ever grow up, it could stay this simple
Won't let nobody hurt you
Won't let no one break your heart
And even though you want to, please try to never grow up
Oh, don't you ever grow up
Oh, never grow up, just never grow up

Wednesday, April 10, 2013

Tak faham dengan perangai manusia ni.

Aku paling menyampah dan benci meluat hak tuih dengan orang yang pandai perli orang ni.

Macam kes semalam la. Aku baru keluar bilik, memang memerap depan komputer nak siapkan proposal Science Fund ni. Proposal ni pening sikit sebab ko kena buat draf proposal termasuk material and method, research background bla bla bosan. 

Nak dikatakan semua R.O pun senyap sunyi sebab nak hantar ikut dateline kan.

So petang semalam kul 5.15 aku keluar la bilik aku tu, depan tu meja komputer. Dekat situ ada dua kerani. Yang sorang ni memang macam musibat gak la mulut dia.

Aku pun nak berbasa-basi tegurla diorang:

Aku: "oh tengah siapkan website ke? Tak balik lagi?"

Dia  (Muka masam jawab sambil tak tengok aku): " Haah. tak siap lagi..banyak lagi" 
Sambil teruskan godek2 komputer tu.

Aku: "Er okla, nak balik dulu" kata aku

Dia: "Eh, bilik rin ni senyap je kan? sunyi je..best tido ni..boleh tido tak??"(Read: bilik kau ni sunyi sepi sejuk, mesti ko tido je kan?)
Masa ni aku tengok je muka dia. Biasala aku kan selenga, mana paham kalau orang perli ke apa. Nak pahamkan orang perli tu amek masa dalam dua tiga minit gak la.

Well lepas aku dah sedar aku kena perli, dalam hati aku kata (haah la bodoh, aku memang takde kerja lain, asyik tido je. Kau je la yang buat kerja banyak ni kan?)

Hey bimbo, untuk pengetahuan kau, website tu aku dah siapkan dari minggu lepas kot. masa ko sibuk tido kat surau, aku sibuk ngadap pc siapkan. takde plak aku perli kan?now siapa yang tido ni, aku ke kau??)

Eh nak je kata macam tu kat muka dia. Tapi aku tahu, kalau aku cakap macam tu kat dia depan-depan, sure dia nanges punya. Pastu aku plak sure kena santau,hahahahaha.

So, aku diam dan aku kata;

"oh, masa rehat and jumat yang panjang tu tido la..okla balik dulu.."

Aku rasa aku:

  1. Buat je kerja aku. 
  2. Tak pernah pun tanya "eh keje kau dah siap? tak buat kerja ke?
  3. TAK mintak pun duit kau tetiap bulan untuk bayar gaji aku.
  4.  Kerja aku siap je.
  5. Malas nak gaduh
  6. Cakap pun fikir/jaga lagi hati orang.

Thursday, April 4, 2013

Bandung day 3 and LAST.



Ok. Mr Shuben dah sound, aik, Bandung Day 2 je? Day 3 and last mana?

Amboi Mr shuben. Demand lebih, Blog sendiri tak update2. Ahahahahaha..MISS BRIGANZA. Ok dah stop mengarut. Ok kita layan gambar eh? Masa pagi dibazirkan dengan menunggu supir yang tak kunjung tiba. Sebab kami mahu jimat 100000 rupiah, maka lambat la sikit sampainya.


Ini Kami yang bosan menunggu. Ada yang dah tido, ada yang still camwhore dan ada jugak yang gemuk. which is aku la.

Ayayayaii KARAMBA. Restoran sunda. 
TTIME FOR TEMPE. SEDAP. BAPAK SEDAP.

Baju sini mahal. Baju budak takyah cari sini la.

Ni kedai tadi.




Haaaaaa. Kedai ni sesuaii sangat kalau nak cari baju branded untuk budak2. Zara Kids bersepah. Harga, emm bolehla..takdelah murah sangat.

Tempting tapi kami tak berani makan. takut perut tak tahan maka spoil the day

Ni aku wonder. HALAL ke tak? KEK BABI. sekian. AKu bukan maki ye. KENYATAAN

Orang Bandung suka comolot? Hahaha JK. This is the name of the road yall!

Hasil tangkapan. Aku tak ngaku SIAPA PUNYA NI WOIII?!

Tetiba Daddy watsap gambar budak ni. Rindu mummy maka merajuk masuk bakul. Oh anak! Mummy rasa nak balik dan dan tu jugak!

Lagi Bom digugurkan. PErang Psikologi Daddy suh mummy balik awal hahaha


Day 3 Summary:
  1. Pagi Supir lambat sampai. Dalam kul 10.30 baru sampai. So kami terus pergi TOKO TIGA dulu. Beli jeans. AMAGADDDDDD. Jeans levis original murah hokay? Rembat 3. Satu Mr Shuben, aku nye and ejat punya.
  2. Then kitorang singgah ke DSE Mall? ok. Best price for rejected branded item. Kawan aku dapat shirt untuk bapak dia dalam 45000 IDR. Sila convert.
  3. Then makan kat KARAMBA. Okla. Tempe je aku rasa best. Wong solo kat bagi lagi sedap kot.
  4. Tak jumpa plak Afgan. Eh. silap.
  5. Then sambung lagi. MODE Hopping.
  6. Cari CD Sheila on 7 Mr shuben nak, AMAGADDD habes.
  7. Sesiapa nak beli baju untuk budak, please go to toko ANAKECIL. Dekat dengan wisma SATE. Tak, bukan warung jual satay. tu bangunan pentadbiran kerajaan dorang. Heaven la kalau bawak cash banyak. Kredit kad pun diterima jugak.
  8. Last takde apa pun. Lepas breakfast terus gi airport. Balik. Sekian laporan saya, lintas langsung dari Kuala lumpur ke Bandung.