Google+ Followers

Friday, June 19, 2009

Kenapa Malaysia penuh dengan birokrasi yang renyah?

Wah, tajuk di atas mungkin macam kata-kata seorang politician (yelah, maybe not politician instead, a rebel, kan?)

But its true.

Takyah la nak gi jejauh sangat nak tengok kerenyahan birokrasi kat Malaysia ni.

Contoh depan mata saya, Penghantaran tesis.

Okay, Seperti sedia maklum, sebagai seorang master student yang dulu tak abes2 wat lab konon-konon kan, dan thesis writting that never ending story tu kan, so, i FINALLY end all of that misery (let alone the mistakes that have been done in printing which cost me almost hundreds, bukan nak berkira, but ye lah di saat-saat takde duit ni, ALL of that really Matters okay?)

So, I never knew that the submission of that thesis could be this *%&^%#%@%@%^ (mencarut tapi tak baik ikut). Okay ada 3 borang yang kena complete:

  1. Borang Warna pink (seriously it is in pink in color)= kena dapatkan tandatangan PEnyelia, pengerusi Pusat dan timbalan dekan, (Nak cari dorang ni punyelah payah, kesian ibu mengandung jalanpusing2 bangunan FST untuk cari dorang ni sampai kaki sakit-sakit macam kena toreh je rasa)= CHECKED.
  2. Borang warna Biru= need to sign by the Pusat Pengajian siswazah la pulak. This one memangla heart-wrenching punye keje sebab i have to book for an appoinment just to check the damn UKM Format yang mengada-ngada tu kan. Just to make it more worse, I heard the news that the hardcover thesis should have been sent before this 30th June to be able to grad this year!= NOT DONE. HUWAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA (Menangis melalak la pastu hentak2 kaki )
Macam mana ni? Wah buntu betul la dengan birokrasi ni. Why on earth that we need 2 filtrations to just sent the damn thesis? Kenapa? Why oh Why?????

Hari MAri Menangis Bersama-sama SAYA.

Tensionlah, kan best kalau banyak duit then kalau tension-tension je leh gi retail teraphy?

6 comments:

ika_nadira said...

ala.... siannyer mama min ni... sabar bebanyek tak elok marah2 time pregnant ni.. sian kat baby tu k... gud luck dalam misi nak anta thesis kau tu yer...

ika_nadira said...

ala.... siannyer mama min ni... sabar bebanyek tak elok marah2 time pregnant ni.. sian kat baby tu k... gud luck dalam misi nak anta thesis kau tu yer...

aeryn said...

huhu, thanks ika, aku tension tapi still leh control lagi,

so chill

hahahaha

ko dah ada isi ke blom beb?

AyinEmran said...

kesiannya. among the reason that I couldnt finish the thing. i couldnt afford to go thru all this thing. kalau min yg dekat pun sukar. apatah lagi aku di seberang laut ni.

aeryn said...

ayin: Beb, mmg tortured gile skang ni, ntah dapatke tak aku grad tahun ni,

doakan eh

ika_nadira said...

lom lagik la beb.. masih berusaha... tapi ader hikmah jugak la lambat dapat baby ni.. lately keje busy sgt asyik outstation jer... kalau ader anak sian kat anak asyik kene tinggal jer...hehe...