Google+ Followers

Tuesday, January 6, 2009

My new year Resolutions..

Wooooowwww 2 entries in a day (apa pompuan gila ni takde keje ke kat opis?)

Sedang saya berYm2an dengan sahabat saya Yong, dia bertanyakan apakah resolution (dalam bahasa melayu apa eh? cewah tetiba lupa plak) untuk tahun ini.

Maka saya terus sahaja menjawab:

1-Nak kurangkan ghibah (mengumpat) dan sakitkan ati kat orang

2-Memelihara diri dan hati daripada disakiti org

3-Try to live happily and even funnier without even care what people might say or hurt me by their sayings

errr...jap2, where goes the resolution to reduce body weight??~fenin lalat sekejap~

Semuanya secara spontan sahaja. Hebat betul kuasa Allah yang menggerakkan hati ini untuk berkata begitu. InsyaAllah..Jadi, bagi memenuhi tuntuan hati itu, saya secara tidak langsung telah menemui mekanisme mempertahankan diri dan hati daripada disakiti. Caranya mudah. The most importantly, u have to be kiasu. not that kiasu la... kiasu in terms of you must know how to protect your own feelings. Contoh, kalau orang tegur kita gemuk dihadapan orang ramai sedangkan si penuduh itu badannya dua kali ganda masa kita umur darjah lima, kita sebenarnya ada peluang untuk smash balik. Kita boleh berlawak balik dengan si penuduh dengan berkata, hahaha nasib baik gemuk tapi tinggi, tapi kalau gemuk rendang, tak ke melata je?hahaha padan muka. Kejam kan? tapi tak apa, gerenti si penuduh dah tak kacau anda lagi dah. (this technique can be applied if people trying to insult you in any way, if you are not fat but you do have tanned yourself, or having deadly pimples and cellulites).

It is not that im trying to be cruel. No im not. But, you have to protect yourself, kan?? kalau takde orang lain nak jaga hati kita, siapa lagi??

Secondly, we can be ignorant. As a ghost. Just ignore what people might say and rules your own life. (but of course you do not go overboard kan, kalau tak kena panah petir laaaa)

So that are my resolutions for this year, kita tengok..tercapai ke tak..ngeeeee







7 comments:

MiSzEniGmA said...

good luck with ur azam & be cruel to protect ourself is a must nowadays.. :)

aeryn said...

;) yeah betulll..

im gonna protect ma self this time!

AyinEmran said...

wah, congrats, pak li dah dpt transfer.

min, cut down some sugar and fatty foods. start from small step. aku tgh try buat tu. kena buat sket2, dan konsisten.

smoochyn said...
This comment has been removed by the author.
smoochyn said...

cruel n mean..is my middle name..heheh

aeryn said...

ayin: baik! saya akan cuba. Walapun selere makan sgt2 membuak2!! hwaaaaa

yan: waooooooooo

Mouad said...

Salam aleikom.

See this plz :

http://www.tariqramadan.com/spip.php?article10497

Sign this Appeal, make it be known, be informed and keep people around you informed and aware. Join the already existing organisations, collectives and plateforms or help creating new ones wherever you are. Multiply information activities and civil and political resistance around the world.

Fi amani Allah wa hifdih