Ok, mak jemah nak share resipi ni. Ikan keli salai masak lemak cili api you ols!
Bahan-bahannya:
- Ikan keli salai
- Cili api
- Kunyit hidup
- Serai 3 batang
- Daun kunyit
- Santan pekat
- Jus Limau nipis
- Garam secukup rasa
Ya Allah, senang gila nak masaknye ni..
- Tumbuk cili padi dan kunyit hidup sampai lumat (Bahan A)
- Titikkan serai, hiris nipis daun kunyit (Daun kunyit ni mak jemah amek kat luar aje)
- Masukkan semua bahan dalam periuk (kecuali jus limau nipis tu), panaskan api perlahan, agak menggelegak, masukkan jus limau nipis, dan garamkan secukup rasa.
- Dah menggelegak dan santannya pun dah masak, tadaaaa siap dah kau!
Sedap dimakan bersama sambal belacan dan kailan goreng ikan masin. ulam lagi sedap. umangaihh..
No comments:
Post a Comment