Google+ Followers

Thursday, June 3, 2010

Aku seorang manusia pelik. Aku rasa la.

Aku seorang manusia pelik. Aku rasa la.

Ada khabar angin (bukan la kabar angin sangat pun sebab ia benar belaka) yang mengatakan seorang JUSA, nak masuk institut kami ni ha. Nasib baik la bukan lab aku yang sekarang ni. urgghhh jusa yang sorang kat lab aku ni pon tak tahan, jusa ke? (sila baca dengan nada menyampah).

So, it was blurted out by our Director in one of the funeral we attended (one of the wife's staff passed away last tuesday, Al-Fatihah). Bila masa aku rasa aku pelik adalah bila semua orang terkejut Director cakap yang gaji dia rm16 ribu dan aku seorang je yang rasa. ala 16 ribu JE?

OKAY, i should be terkejut ok. S.H.O.U.L.D B.E. but i was not. thats is so weirdo of me.
bukan berlagak ok, sebab aku ni miskin je orangnye.

Aku tak terkejut sebab, kenapa 16k tu dipandang tinggi oleh golongan-golongan seangkatan dengan aku. itu adalah gaji mati untuk seorang pegawai agaknya. 16 k tu untuk segala usaha dia mendapatkan PhD, bekerja berdepan dengan bahan kimia yang berbahaya ( aku tulis berbahaya ok, bukan merbahaya, mana ada such word as merbahaya?), buat kajian tak terhingga dan publish-kan at least 44 paper of scientific journal of his/her entire life.

Is 16 k worth it? To face the difficulties of not getting the desired results in doing research and the risks of getting diseases.

I dont think so.

Sebab aku rasa orang yang buka booth jual nasi at many of our hypermarket seems to get a gross profit paling busuk pun 18 k babe.

And sebab aku rasa cost of living in kl and area sewaktu dengannya is just the same of the price living in hell. Mahal. Sebab tu cikgu kat kampung suami di gerik adalah antara golongan yang boleh buat rumah besar. tapi tu kat gerik la kan. Ni kl maa..mahal. ok baca K.L=M.A.H.A.L. MAHAL.

Nanny yang jaga anak aku pun dah naik kan yuran dia.

Emm lahai..

Macam mana pulak nasib orang yang berpendapatan lebih rendah daripada aku, yang mungkin gaji dia rm 700 sebulan duduk ampang. Ada pulak anak berderet 5 ke 8 anak.

Kesian babe..



2 comments:

syauqahwardah1209 said...

yup..

totally sgt susah. ada tengok byk kes. smpaikan anak dia bleh tanya parents dia.

"kalau dah tahu miskin, npe mak beranak ramai2?"

apalagi kena se-das anak dia tu.

hm.. (^^')

p/s: sgt bersyukur dgn apa yg dikurniakan Tuhan.. Alhamdulillah. :)

aeryn mummy aiyris zarra said...

intan: syukur itu salah satu cara untuk kita muhasabah diri juga.kan?

syukur alhamdulillah..